Succes med fuchsia – højstammet, hængende eller i krukker

Få flere blomster og i længere tid på dine fuchsiaer med disse plantetips. Se også, hvordan planternes vinterhi skal være, hvis du vil have dem til at overleve vinteren. Og få tips til, hvilke fuchsiaer det er bedst at spise, for både frugten og blomsterne er spiselige.

Fuchsia-folket vokser

Fuchsia-folket er talrigt i Danmark og stadigt voksende. For planten gror glimrende i Danmark – i hvert fald i en del af året. Se her, hvad du skal gøre for at få succes med fuchsiaer. Klik ned til det afsnit, du søger via linksene eller scroll roligt videre. Her finder du alt, du søger om Fuchsiaen

Fuchsia i Danmark

Fuchsia er ikke en naturligt forekommende plante i Danmark. De fleste fuchsiaer kan ikke klare de lave vintertemperaturer i Danmark. Nogle få kan stå imod, hvis de bliver tildækket og afskærmet.

Generelt er det dog bedst at have et opvarmet vinterhi til sine fuchsiaer. Herinde må temperaturen ikke blive meget lavere end 5-10 grader. Der skal samtidig også være godt med lys i fuchsiaerne vinteropholdssted. Selv i vinterhiet trives fuchsiaer bedst i lysfyldte omgivelser.

Til toppen

Fuchsias oprindelse

  • Dansk navn: Fuchsia. Blomsten kaldes også for Kristi Bloddråbe
  • Latinsk navn: Fuchsia
  • Engelsk navn: Fuchsia

Fuchsia blev først opdaget omkring år 1700. Det var en en fransk munk og botaniker, Charles Plumier, der opdagede den på en caribisk ø. Charles Plumier gav planten navn efter den tysk læge og botaniker Leonhard Fuchs, der levede i 1500-tallet.

Vildarter af fuchsia hører primært til i syd- og centralamerika. Her vokser de højt oppe i bjerge, hvor der er meget lys, men hvor temperaturen faktisk ikke er typisk tropisk. Der gror også en enkelt art på Tahiti og tre på New Zealand.

Der findes lidt over hundrede anerkendte sorter opdelt i 12 underarter. De fleste fuchsiaer, der vokser i danske haver er hybrider. Disse krydsninger nedstammer fra ganske få arter.

Til toppen

Populære arter af fuchsia

  • Fuchsia magellanica – Hækfuchsia. Denne ses undertiden som hækplante. Det er en af de få fuchsiaer, der med lidt held og omsorg kan overvintre udendørs i Danmark. På sit naturlige voksested i Sydamerika bestøves denne sort af kolibrier.
  • Fuchsia fulgens. Fuchsiaen med de længste blomster. Fuchsia fulgens vokser I tågeindhyldede skove i bjergene i Mexico.
  • Hybride fuchsiaer kan have meget særprægede navn. Flere af disse navne får julelysene frem i øjnene på entusiaster og samlere, og dem er der mange af. Det er for eksempel navne som Winston Churchill, Pink Fizz, White King og mange flere.

Til toppen

Fuchsias udseende

Fuchsia er en flerårig plante. I naturen findes de både som hængeplanter, krybende planter og både som små buske og som store planter med træagtig vækst. Fuchsia kan kultiveres i mange forskellige former: opstammede, hækplanter, hængeplanter, i espalier. Alt sammen handler om at udsøge sig de rette arter til det rette formål og det rette voksested.

Mange arter kan også vokse indendørs. De egner sig også fortrinligt til krukker. Krukker gør det særligt nemt for fuchsiagartnerne at bære dem ind i det rum, hvor de skal overvintre.

Fuchsiaen er berømt for sine nedadhængende blomster i mange forskellige skarpe nuancer af blandt andet rød, blå, orange og violet. Blomsten har som regel et smukt spil mellem to farver i de indre og de ydre blomsterblade.

Fuchsians blomst sammenlignes ofte med en tåre. Frugten eller bærret på fuchsiaen er lille og ofte mørkerød. Dette fuchsiabær er faktisk spiseligt og ofte velsmagende.

Til toppen

Fuchsia med lille, blå og rosa blomster.

Formering af fuchsia

Det er let af tage stiklinger. Brug friske skud af ca. 8-10 centimeters længde.  Anbring skuddet i spagnum. Dæk med plastikfolie med åndehuller. Efter mellem to og tre uger vil stiklingen have slået rod.

Fuchsias blomstring

Fuchsia elskes for sine blomster. Når først fuchsian går i gang med at sætte blomster sent forår/tidlig vinter er den ikke til at stoppe, og den bliver ved, til den begynder at belave sig på at gå i vinterhi.

Fuchsias levetid

Med den rette pasning og beskyttelse mod vinterkulde kan fuchsiaer blive rigtigt gamle. De kan blive op mod hundrede år og udvikle de mest smukke knortede stammer. Der findes også fuchsiaer, der fortrinsvist er beregnet til udplantning til kun en enkelt sæson.

Plantesteder

Fuchsia vokser fint både i urtepotter, i altankasser og i krukker af enhver art. Planten kan også plantes ud i et bed i det sene forår, hvis planterne er tilstrækkeligt store, og de på voksestedet ikke er udsat for stærk vind. Planten er glad for lys. Mange arter foretrækker også en del daglige timer timer i skygge.

Gødning og vanding af fuchsia

Når fuchsiaen er i vækst, må planten aldrig udtørre. Hvis det sker, vil planten begynde at tabe sine blomster og blade. Fuchsiaer må dog heller ikke blive dyngvåde.

Under vinteropbevaringen skal man vande meget sparsomt. I denne fase vil bladene planmæssigt falde af. Når fuchsiaens vækst sætter ind igen, bør planten vandes med gødningsholdigt vand. I løbet af sæsonen har planten også godt af en ugentlig gang gødning.

Fuchsia gødes bedst gennem vandet. Egnet gødning kan købes hos forhandlerne.

Temperatur

Fuchsia trives i lys. Store varmetemperaturer er planten ikke alt for begejstret for. De fleste sorter stammer fra tropiske og subtropiske egne, men fuchsiaens foretrukne vækststed er ret lang oppe i bjergene, hvor temperaturen generelt ikke er så bagende hed.

Når lyset aftager om vinteren eller i vinterhiet, vil fuchsiaen påbegynde en hvileperiode.

Til toppen

Vilde fuchsiaer i et hegn ved dansk landevej.
Ganske få fuchsia-arter kan også bruges til helårshække i Danmark.

Anvendelse

Farven fuchsia

Fuchsia er også en farve. Det er en frisk rødlilla farve – ligesom baggrundsfarven for dette tekstafsnit.

Farven kaldes inden for computerkodesproget html også for magenta. Hex-farvekoden er i øvrigt #ff00ff. I RGB er farvekoden (255,0,255).

Fuchsiahaven på Egeskov slot

På Egeskov slot på Fyn findes en af Europas allerstørste fuchsiahaver med mere end 800 planter. Enkelte af fuchsiaerne her er mellem 80 og 90 år gamle. Haven er offentlig tilgængelig. Fuchsiaerne overvintrer indendørs og stilles først ud i haven på Egeskov engang i maj måned. Læs mere om fuchsiahaven på Egeskov slot her.

Til toppen

Spis fuchsia

Fuchsia kan spises, bade blomsterne og frugterne. Det er dog ikke alle sorter, der smager lige godt.

Hvis du vil smage på planten, så skal de ikke være kommet lige direkte fra planteskolen eller en anden forhandler, hvor du ikke kan vide, hvad de er blevet behandlet med. Vent gerne et par år, før du smager på den ikke-længere-forbudne frugt.

Hvis du gerne vil have ekstra mange frugter, skal du løbende knibe blomsterne af, efter de er afblomstrede.

Fuchsia kan nydes i salater, syltede eller kandiserede.

Til toppen

Mest læste artikler