Fuchsia-folket vokser
Fuchsia-folket er talrigt i Danmark og stadigt voksende. For Fuchsia gror glimrende i Danmark – i hvert fald i en del af året. Se her, hvad du skal gøre for at få succes med fuchsiaer. Klik ned til det afsnit, du søger via linksene eller scroll roligt videre. Her finder du alt, du søger om Fuchsiaen
- Fuchsia i Danmark
- Fuchsias oprindelse
- Populære arter af fuchsia
- Fuchsias udseende
- Formering, blomstring og levetid
- Gødning og vanding af fuchsia
- Farven fuchsia
- Fuchsia haven på Egeskov slot
- Spiselig fuchsia
Fuchsia i Danmark
Fuchsia er ikke en naturligt forekommende plante i Danmark. De fleste fuchsiaer kan ikke klare de lave vintertemperaturer i Danmark. Nogle få kan stå imod, hvis de bliver tildækket og afskærmet.
Generelt er det dog bedst at have et opvarmet vinterhi til sine fuchsiaer. Herinde må temperaturen ikke blive meget lavere end 5-10 grader. Der skal samtidig også være godt med lys i fuchsiaerne vinteropholdssted. Selv i vinterhiet trives fuchsiaer bedst i lysfyldte omgivelser.
Fuchsias oprindelse
- Dansk navn: Fuchsia. Blomsten kaldes også for Kristi Bloddråbe
- Latinsk navn: Fuchsia
- Engelsk navn: Fuchsia
Fuchsia blev først opdaget omkring år 1700. Det var en en fransk munk og botaniker, Charles Plumier, der opdagede den på en caribisk ø. Charles Plumier gav planten navn efter den tysk læge og botaniker Leonhard Fuchs, der levede i 1500-tallet.
Vildarter af fuchsia hører primært til i syd- og centralamerika. Her vokser de højt oppe i bjerge, hvor der er meget lys, men hvor temperaturen faktisk ikke er typisk tropisk. Der gror også en enkelt art af fuchsia på Tahiti og tre på New Zealand.
Der findes lidt over hundrede anerkendte sorter af fuchsiaer opdelt i 12 underarter. De fleste fuchsiaer, der vokser i danske haver er hybrider. Disse krydsninger nedstammer fra ganske få arter.
Populære arter af fuchsia
- Fuchsia magellanica – Hækfuchsia. Denne fuchsia ses undertiden som hækplante. Det er en af de få fuchsiaer, der med lidt held og omsorg kan overvintre udendørs i Danmark. På sit naturlige voksested i Sydamerika bestøves denne fuchsia-sort af kolibrier.
- Fuchsia fulgens. Fuchsiaen med de længste blomster. Fuchsia fulgens vokser I tågeindhyldede skove i bjergene i Mexico.
- Hybride fuchsiaer kan have meget særprægede navn. Flere af disse navne får julelysene frem i øjnene på fuchsia-entusiaster og fuchsia-samlere, og dem er der mange af. Det er for eksempel navne som Winston Churchill, Pink Fizz, White King og mange flere.
Fuchsias udseende
Fuchsia er en flerårig plante. I naturen findes de både som hængeplanter, krybende planter og både som små buske og som store planter med træagtig vækst. Fuchsia kan kultiveres i mange forskellige former: opstammede, hækplanter, hængeplanter, i espalier.Alt sammen handler om at udsøge sig de rette arter til det rette formål og det rette voksested.
Mange fuchsia-arter kan også vokse indendørs. De egner sig også fortrinligt til krukker. Krukker gør det særligt nemt for fuchsiagartnerne at bære dem ind i det rum, hvor de skal overvintre.
Fuchsiaen er berømt for sine nedadhængende blomster i mange forskellige skarpe nuancer af blandt andet rød, blå, orange og violet. Blomsten har som regel et smukt spil mellem to farver i de indre og de ydre blomsterblade.
Fuchsians blomst sammenlignes ofte med en tåre. Frugten eller bærret på fuchsiaen er lille og ofte mørkerød. Dette fuchsiabær er faktisk spiseligt og ofte velsmagende.
Formering af fuchsia
Det er let af tage stiklinger af fuchsia. Brug friske skud af ca. 8-10 centimeters længde. Anbring skudet i spagnum. Dæk med plastikfolie med åndehuller. Efter mellem to og tre uger vil stiklingen have slået rod.
Fuchsias blomstring
Fuchsia elskes for sine blomster. Når først fuchsian går i gang med at sætte blomster sent forår/tidlig vinter er den ikke til at stoppe, og den bliver ved, til den begynder at belave sig på at gå i vinterhi.
Fuchsias levetid
Med den rette pasning og beskyttelse mod vinterkulde kan fuchsiaer blive rigtigt gamle. De kan blive op mod hundrede år og udvikle de mest smukke knortede stammer. Der findes også fuchsiaer, der fortrinsvist er beregnet til udplantning til kun en enkelt sæson.
Plantesteder
Fuchsia vokser fint både i urtepotter, i altankasser og i krukker af enhver art. Planten kan også plantes ud i et bed i det sene forår, hvis planterne er tilstrækkeligt store, og de på voksestedet ikke er udsat for stærk vind. Fuchsia er glad for lys. Mange arter foretrækker også en del daglige timer timer i skygge.
Gødning og vanding af fuchsia
Når fuchsiaen er i vækst, må planten aldrig udtørre. Hvis det sker, vil planten begynde at tabe sine blomster og blade. Fuchsia må dog heller ikke blive dyngvåde.
Under vinteropbevaringen skal man vande meget sparsomt. I denne fase vil bladene planmæssigt falde af. Når fuchsiaens vækst sætter ind igen, bør planten vandes med gødningsholdigt vand. I løbet af sæsonen har fuchsia også godt af en ugentlig gang gødning.
Fuchsia gødes bedst gennem vandet. Egnet fuchsia-gødning kan købes hos forhandlere af fuchsia-planter.
Temperatur
Fuchsia trives i lys. Store varmetemperaturer er planten ikke alt for begejstret for. De fleste fuchsia-sorter stammer fra tropiske og subtropiske egne, men fuchsiaens foretrukne vækststed er ret lang oppe i bjergene, hvor temperaturen generelt ikke er så bagende hed.
Når lyset aftager om vinteren eller i vinterhiet, vil fuchsiaen påbegynde en hvileperiode.
![]() |
|
Ganske få fuchsia-arter kan også bruges til helårshække i Danmark. |
Anvendelse
Fuchsia-haven på Egeskov slot
På Egeskov slot på Fyn findes en af Europas allerstørste fuchsia-haver med mere end 800 planter. Enkelte af fuchsiaerne her er mellem 80 og 90 år gamle. Haven er offentlig tilgængelig. Fuchsiaerne overvintrer indendørs og stilles først ud i fuchsia-haven på Egeskov engang i maj måned. Læs mere om fuchsiahaven på Egeskov slot her.
Spis fuchsia
Fuchsia kan spises, bade blomsterne og frugterne. Det er dog ikke alle sorter, der smager lige godt.
Hvis du vil smage på planten, så skal de ikke være kommet lige direkte fra planteskolen eller en anden forhandler, hvor du ikke kan vide, hvad de er blevet behandlet med. Vent gerne et par år, før du smager på den ikke-længere-forbudne frugt.
Hvis du gerne vil have ekstra mange frugter, skal du løbende knibe blomsterne af, efter de er afblomstrede.
Fuchsia kan nydes i salater, syltede eller kandiserede.