Fakta om Hortensia
- Dansk navn: Hortensia
- Latinsk navn: Hydrangea
- Engelsk navn: Hydrangea eller Hortensia
Populære arter
- Hydrangea. macrophylla: Almindelig Hortensia
- Hydrangea anomala: Klatre-Hortensia
- Hydramgea aspera: Havehortensia
Hortensias oprindelse
Hortensia-slægten omfatter ca. 70–75 arter. Langt det største antal af disse arter stammer fra Østasian, særligt Kina, Japan og Koreas. Men Hortensia er også i mindre omfang hjemmehørende i Himmalaya, Indonesian og både Nord- og Sydamerka.
Læs også: Sommerfuglebusk – alt om pasning, plejning og beskæring
Hortensia i Danmark
Hortensia lever ikke vildt i Danmark. Det er primært en orientalsk plante, og den kan som sådan have det svært med de danske vintertemperaturer.
De seneste år har Det danske Haveselskab dog lavet en målrettet indsattet for at finde frem til sorter, der kan stå sig godt i danske haver uden overdreven pasning og pleje.
I 2002 blev 50 robuste Hortensiaer således udvalgt fra danske haver. 15 af disse blev plantet og observeret. Resultatet af denne indsat var, at de to mest hårdføre Hortensia-sorter kom i handlen: Alma og Bella.
Siden er yderligere 6 sorter af Hortensia blevet kåret som særligt egnede til det danske klima. Det er alle sorter, der kun fryser minimalt tilbage om vinteren, og som kan klare at blive udsat for temmelig hård blæst. I disse 8 sorter er efterhånden hele farvespektret i Hortensia repræsenteret.
Læs også: Hortensia | 8 gode råd til dyrkning af hortensia
Udseende
Den almindelige Hortensia er en løvfældende busk. Den kan blive mellem 1 og 3 meter høj. I potter bliver de højst en meter høj i højden og bredden.
Det mest fængslende ved Hortensias udseende er de store, smukke blomsterskærme. De fleste sorter er hvide, men nanvlig Hydrangea Macrophylla forekommer også i forskellige nuancer af blå, rød og lilla afhængig af jordbundens sammensætning (Se underGrobund).
Læs også: Rød solhat – prærieblomsten og lægeplanten
Plantning
Det er bedst at plante Hortensia ud om efteråret, mens jorden stadig er lun og fugtig. Udplantning om foråret kræver meget vanding.
Stiklinger kan tages af planten og anbringes i sandig jord blandet med spagnum. Stiklingerne, der er sat om foråret, blomstrer tidligst det følgende år.
Udplant Hortensia i et udgravet plantehul, der er større end potteklumpen. Anbring Hortensian i jorden så potteklumpen flugter med toppen på hullet. Fyld lidt mere end halvt op med jord og vand i plantehullet og vand igennem. Når vandet er løbet igennem, fyldes resten af joden i, hvorefter der igen vandes.
Hortensia ser allerbedst ud i flok. Afhængigt af sort bør man udplante Hortensia med mellem 1 og 2 meters afstand.
Læs også: Lavendel – alt om pasning og plejning af lavendler
Blomstring
Hortensia blomstrer i haven fra juni til august.
Vanding
Hortensia elsker vand og må ikke udtørres. De skal navnlig vandes jævnligt i det førte år efter udplantningen. Hortensia i krukker skal også vandes hyppigt. Rødderne kan dog ikke tåle at blive druknet i vand.
Hortensia indendørs
Hortensia er velegnet indendørs. I potter bliver de dog højst 3-4 år gamle.
Grobund
Jorden skal være næringsrig, kalkfri og helst rig på spagnum.
Blomsternes farve kan manipuleres ved at ændre jordens surhedsgrad. Basisk gødning giver lyserøde blomster. Er jorden meget syreholdig vil blomsterne over tid forvandle sig over i det blå spektrum. Her kan man dog også bruge syreholdig, organisk køkkenaffald.
Hortensia vokser også glimrende tæt på havedamme eller andre vandhuller med god, fugtig tørvejord omkring sig.
Læs også: Klatrehortensia – den vidunderlige slyngplante
Hortensias levetid
En Hortensia i potte kan overleve 3-4 år. På friland kan de blive meget ældre.
Lys
Hortensia skal stå lyst for at undgå, at blomsterne bliver gullige. Det skal dog helst være i halvskygge og mindst muligt i direkte solskin.
Beskæring af Hortensia
Nogle Hortensia-sorter blomstrer på skud, der er dannet samme år. Disse skal beskæres om efteråret efter afblomstringen. Andre Hortensia-typer blomstrer på skud, der er dannet samme år. Disse bør beskæres om foråret, inden blomstringen går i gang.
Gødning
Alle Hortensia skal tilføjes gødning om foråret og om efteråret. I vækst- og blomstringsperioden bør man også give flydende gødning én gang om ugen.
Hvis man forsøger at manipulere med blomstens farve (se under grobund), bør valget af gødning bestemmes ud fra den ønskede farve.
Lyserød Hortensia kræver basisk gødning. Blå Hortensia fremkaldes af en mere syreholdig gødning. Det kan også være køkkenaffald som æggeskaller og bananskræller. Vær opmærksom på, at det tager et stykke tid, før du opnår den ønskede farvede gennem denne form for strategisk gødning.
Læs også: Havegødning som næringstilskud – guiden til optimal gødning
| |
Hortensia i Franking. Foto: Flickr, Patrick Janicek |
Anvendelse
Både i Japan og i Korea bliver der fremstillet te af blade fra Hydrangea Serrata. I Japan hedder den Ama-cha. I Korea kaldes den for Sugukcha eller Ilsulcha