Hyacint – løgplante og juleblomst til have og glas

Med sine klokkeformede blomsterklaser, linjeformede blade og smukke, lange rodnet, er hyacinten en populær løgplante overalt i verden. Her kan du læse om pasning og plejning af den duftende dejlighed, som har rødder helt tilbage til det gamle Grækenland.

Fakta om hyacinter

  • Dansk navn: Hyacint
  • Engelsk navn: Hyacinth
  • Latinsk navn: Hyacinthus Orientalis

Indholdsfortegnelse

Oprindelse

Hyacinten stammer oprindeligt fra Tyrkiet og det vestlige Syrien, men er i dag kendt og dyrket overalt i verden.

Hyacintens udseende

Hyacinten er en løgplante med et stort blomsterløg og et dertilhørende stort rodnet. Stænglen er opretvoksende. Blomstens grønne blade er smukke, lange og linjeformede. Midt i løgets centrum vokser den bladløse blomsterstilk op. Blomsterne på hyacintstilken er klokkeformede med seks kronblade.

Hyacintens duft

Hyacinten har en kraftig og yderst genkendelig duft, som er elsket af mange. Ved nogle lejligheder, når hyacinten er i fuld flor, kan lugten dog virke ekstrem stærk og dominerende. Det er navnlig, hvis udluftningen i rummet, hvor blomsten står, er mangelfuld.

Hyacinten ses oftest i blå/lilla eller hvide nuancer, men findes også over i det mere rødlige farvespektrum.

Pasning og pleje af hyacinter

Lægning af hyacintløg

Hyacintløg kan lægges i jorden fra slut august, og indtil frostsæsonen begynder. Jorden skal gerne være muldet, løs og porøs for at give løgene optimale forhold til at spire og gro. Denne porøsitet kan også opnås ved at lægge lidt grus under hvert løg.

Blomsterløget skal helst være dækket af ca. 10 cm jord, gerne et sted i haven hvor solen får lov til at varme jorden op.

Hyacinterne skal passes og plejes i det tidlige forår, særligt lige op til blomstring i april-maj.

Læs også: Sådan dyrker de alle de forskellige typer af roser

Drivning af hyacintløg

Når du køber hyacintløg til drivning, skal du være opmærksom på, om den enkelte sort er velegnet til formålet. Det kan dog som oftest sagtens lade sig gøre.

At drive sine hyacintløg i potter kræver, at du ved nogenlunde hvornår du ønsker at dine hyacinter skal blomstre.

Potterne skal først tilføjes et lag med grus. Derpå fyldes potten op med jord – gerne en muldet jordblanding med småsten eller grus. Hyacintløgene placeres nu i potten, således at løgspidsen er 1 cm over jorden og ca. 3 cm under pottekanten. Der toppes igen med jord/grus og vandes. Nu kan drivningen af blomsterløgene ske i et mørkt lokale, gerne gemt væk i eksempelvis et kælderrum, hvor maksimum temperaturen ikke overstiger 10 grader celsius, og hvor sollyset ikke når potten. Det tager omkring 3-4 måneder at fordrive løgene.

Løgene skal vandes i ny og næ, og må ikke tørre ud.

Lige så snart at blomsterspiren begynder at titte frem, kan potterne flyttes til et lidt lunere sted – men vær opmærksom på ikke at udsætte løgene for unødigt sollys og for høj varme.

Hyacinter kan formere sig både ved dannelse af sideløg, samt ved at så blomsternes frø.

Læs også: Rhododendron – den kræsne og gavmilde have- og parkblomst

Anvendelse og yderligere information

Hyacinten ifølge græsk mytologi

Ifølge græsk mytologi går historien på at den gamle Apollon ramte en tilskuer kaldet Hyakinthos, med sin diskos. Herpå døde Hyakinthos, og frem voksede der en masse blomster af hyakinthos blod – deraf navnet hyacint. Hyacinten har siden hen fået stor betydning for græsk mytologi.

Hyacinter, perlehyacinter og porcelænshyacinter

Mange er tilbøjelige til at forvekle den almindelige hyacint med både perle- og porcelænshyacint. Disse er i familie med hinanden, men både størrelse, udseende og dyrkning er forskellige for de tre typer af hyacinter.

Hyacinten som pyntegenstand i julen

I Danmark er vi glade for at købe forspirede løg, som vi kan sætte i hyacintglas i vindueskarmen. Dette er yderst dekorativt og populært i vintermånederne. Når disse løg er afblomstret, kan de efterfølgende sætts ud i haven og dyrkes på ny.

Mest læste artikler