Iris – farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her kan du læs alt om sort, pasning og plejning.

Fakta

  • Dansk navn: Iris
  • Engelsk navn: Iris
  • Latinsk navn: Iris

Populære sorter

Iris har lagt navn til Iris-slægten, Iridaceae. Denne omfatter ca. 70 slægter, hvoraf nogle af de mest kendte er krokus (crocus), freesia (fresia), gladiolus (gladiolus communis) og naturligvis iris.

Irissen omfatter både små, fine blomster og store, voluminøse stauder.
I Danmark kender vi bedst til disse:

  • Sibirisk iris – Iris sibirica 
  • Gul iris – Iris pseudacorus (sværdlilje)
  • Blommeiris – Iris graminea
  • Dværgiris – Iris pumila
  • Haveiris – Iris germanica 
  • Stink-iris – Iris foetidissima
  • Våriris – Iris reticulata

Udseende 

Irissen findes i alverdens farver; i alt fra gul til lilla, orange og hvid.

Irisblomsterne består af seks kronblade, hvoraf de yderste tre blade hænger nedad, mens de tre inderste blade er smalle og opadrettede. Oftest har de inderste blade en anden farve, end de yderste. Irisfrugten består af tørre kapsler med mange frø.

Sæson for iris

Iris-sæsonen løber ca fra midt maj, til slut juni. Irisløg og rhizomer (vandrette stængler under jorden, som eksempelvis ingefær) skal sættes i efterårsperioden. Gerne lige efter afblomstring omkring juni-august. 

Pasning og pleje af iris

Det varierer, hvilket klima og hvilken grobund, der passer til de forskellige irissorter. Nogle sorter kræver tørke, mens andre kræver fugt og leret jord. 

Iris kan dyrkes som stauder, men også som blomsterløg eller rhizomer – og kan sættes både i bede og i krukker, alt efter type og behov.

Specielt den gule iris (sværdliljen), iris pseudacorus, trives bedst i det sumpede terræn.
Den gule iris findes derfor vildtvoksende ved åer og søbredde, men kan også dyrkes i et dertil lavet sumpbed, eller på meget fugtig jord.

Irisser som kræver sumpede terrænforhold, kan plantes direkte i et staudebed – hvis blot de vandes regelmæssigt i vækstperioden og placeres i sol eller halvskygge.

Almindeligvis kan haveirisser, iris germanica, tåle meget tør jord som én af de få blomsterarter i haven. Den er derfor utroligt nem at holde og passe, da den stort set klarer sig selv.

Deling af iris

Gamle irisplanter kan formeres ved at dele jordstænglerne (rhizomerne), sidst i juni.
Dette bør som udgangspunkt gøres hvert 3.-4.år. Rhizomerne placeres lige under jordens overflade, for at få det maksimale ud af de nye spirer. Her skal de vandes godt, så jorden omslutter rødderne bedst muligt.

Anvendelse og yderligere information

Navnet iris

Der findes flere forskellige historier og forklaringer på, hvorfra navnet Iris stammer. Én af fortællingerne går på at iris stammer fra det gotiske hairus, som betyder sværd, og hentyder til irissens sværdformede blade.

Én anden historie går på at iris kommer fra det græske ord for regnbue (iris), og refererer til alle de farver, irissen findes i. Iris er også navnet på den græske gudinde af regnbuen.
Ofte forbindes mange store, anerkendte malere med en blomst; herunder også iris.

Monets Iris

Vi forbinder primært den franske maler Claude Monet med åkander – men rent faktisk var det netop Irissen, som var Monets yndlingsblomst. Han yndede at dyrke den smukke staude i sin have i Giverny – og malede naturligvis også et utal af de fine blomster.  

Dekorationsblomst

Iris egner sig godt som dekorationsblomst, hvorfor den ofte benyttes i dekorationsbuketter. Her sættes irissen sammen med andre, langstilkede blomster.

Mest læste artikler