Kejserbusk – Den vinterblomstrende busk med de velduftende rosa blomster

Savner du blomster i din have om vinteren og i det tidlige forår? Pryd haven med en majestætisk vinterblomstrende busk. Læs alt om plantning, pasning og beskæring af kejserbusken her.

Kejserbusken er en løvfældende busk med en opret, grovgrenet vækst. Den bliver typisk 2-3 meter høj. Busken begynder at blomstre i november og fortsætter hele vinteren til begyndelsen af foråret. Her kan du lære alt om plantning og pasning af kejserbusken.

Kejserbuskens navn

Det latinske navn for kejserbusk er Viburnum farreri. Den kaldes også Viburnum Bodnantense. Busken tilhører således Virbunum-familien. Derudover har den slægtskab med hyld og kaprifolie.

Busken stammer fra Kina. Her gror den i den nordvest-kinesiske provins Gansu, hvor busken danner krat på de tørre bjergskråninger med næringsrig jordbund.

Buskplanten blev importeret fra Kina, fordi handels- og adelsmænd ikke kunne stå for den flotte blomsterbusk. Derudover viste kinesiske kejsere også stor interesse for den vinterblomstrende busk. Deraf har den fået navnet ‘Kejserbusk’.

Kejserbuskens blomster, blade og bær

Et af kendetegnene ved den karakteristiske buskplante er, at den får utallige blomster i blomstringsperioden. Blomsterne er rosafarvede og dufter dejligt. De er samlet i små halvskærme ved skudspidserne. Alt energien bruges på at frembringe de mange farverige blomster, hvis mængde får buskens grene til at hænge en smule.

Hvis vejret er mildt, blomstrer kejserbusken fra november og indtil det tidlige forår på bladløse grene. I perioder med hård frost går blomstringen dog i stå, indtil temperaturen stiger igen, hvorefter blomstringen begynder på ny.

Kejserbusken får blade i foråret og om sommeren. Bladene er kraftige og ovale med skarpt savtakket rand. Oversiden er mørkegrøn og rynket, og undersiden er lysegrøn. Høstfarven på busken er brunrød.

Kejserbusken kan også få bær, der først er røde og derefter sorte. Lad gerne bærene blive siddende på busken. På den måde kan du nemt fodre de små fugle i haven over vinteren.


Kejserbuskens blade er kraftige og ovale med skarpt savtakket rand.

Plantning af kejserbusk

Kejserbusken tåler både fuld sol og halvskygge. Derfor kan du sagtens placere den i nærheden af andre buske og træer i haven. Dog bliver blomstringen bedst, hvis den placeres lunt, og helst hvor den kan få sol et par timer hver dag. Du kan sagtens plante busken i almindelig næringsrig havejord.

Busken kan plantes både alene eller i grupper. Den gør sig blandt andet godt i områder sammen med stedsegrønne buske såsom laurbærkirsebær og rhododendron.

Det er en god ide at plante busken i forhaven, ved hoveddøren eller ved vinduer, da blomstringen foregår om vinteren, hvor tiden i haven er begrænset.

Beskæring af kejserbusk

Det er en god ide at beskære kejserbusken, så den bevarer en god og stabil blomstring. Den kan beskæres efter blomstring i april-maj. På den måde har busken hele sommeren til at danne nye grene og knopper.

Du beskærer din kejserbusk ved at tynde ud i gamle, tykke grene fra bunden af busken. Derved får busken mere luft og lys nedefra, og nye, friske skud har lettere ved at danne nye grene. Derudover får den en mere tæt form.

Grene fra kejserbusken er også velegnet til drivning i starten af december. Du kan for eksempel tage nogle grene af busken, der vil pynte fint i nogle vaser i boligen.

Læs også: Beskæring af buske og træer

Kejserbusk formering

Udover at kejserbusken ikke kræver meget pasning, er den også nem at formere med stiklinger.

  1. Klip stiklingerne af i forsommeren efter blomstringen.

  2. Stiklingerne skal klippes af lige over et bladpar, så der ikke sidder inaktive stumper tilbage på stiklingen. De kan være indfaldsveje for svampesygdomme.

  3. Plant stiklingen i en potte eller krukke med næringsrig jord.

  4. Sæt stiklingen under glas i 1-2 år, eksempelvis i et minidrivhus, indtil stiklingen er begyndt at danne rodnet og skud.

  • Vand stiklingen med rigeligt vand, især lige efter plantningen, så den hjælpes på vej til at vokse sig større.

  • Plant stiklingen ud i haven, så den kan vokse sig til en fin busk.

Kejserbusk sygdomme

En kejserbusk har, som næsten alle andre planter, nogle naturlige fjender i form af insekter og sygdomme.

  • I milde vintre kan busken blive angrebet af bladlus. Det er små grønne dyr, der lever på planter. De angriber især de nye skud på en kejserbusk ved at suge saften ud af dem. Derudover kan bladlus give dårlig vækst, deforme planter, svamp og virussygdomme. Sådan bekæmper du bladlus.
  • Mellus er et lille insekt, der suger saft under bladene om sommeren. Det gælder særligt nye blade. De producerer sukkerholdige ekskrementer, der gør bladene klistrede og plettede.
  • Din kejserbusk kan også blive angrebet af en lille, brun bille kaldet Viburnum bladbille, der laver huller i planten. Larverne er aktive i april til juni. De voksne biller angriber typisk i juli til august.
  • Bladplet er en sygdom, der ofte rammer ældre blade. Det resulterer i brune pletter på bladene.


Kejserbusken kan blive angrebet af bladlus, der angriber de nye skud.

Kejserbusk-sorter

Der findes flere forskellige sorter af kejserbusken. Nogle af de mest populære er Dawn og Charles Lamont.

Dawn

Dawn er en krydsning mellem Farreri og Grandiflorum. Dawn er en smuk mellemstor busk, der bliver 2-3 meter høj og 1-2 meter bred. På dansk betyder dens navn morgengry.

Sorten blomster fra december til april med flotte mørkerosa blomster, der dufter som liljekonvaller. Blomsterne bliver hvide, når de ældes. Blomsterne er omkranset af ovale blade, der er rynkede og mørkegrønne. Når Dawn er afblomstret, sætter den små, røde frugter, der modner fra rød til sort i løbet af efteråret.


Dawn er kendt for sine mørkerosa blomster.

Charles Lamont

Denne sort er navngivet efter Charles Lamont, der var assisterende kurator hos The Royal Botanical Garden i Edinburgh.

Denne sort bliver omkring to meter høj og tre meter bred. Grenene er stive og oprette. Charles Lamont har grønne lancetformede blade, der typisk er bronzefarvede i begyndelsen af sæsonen.

Sorten blomstrer med lyse rosa blomster, der dufter mandelagtigt. Blomsterne på denne sort bliver endnu tættere end blomsterne på en Dawn. Til gengæld blomster den i kortere tid end Dawn-sorten.


Charles Lamont blomstrer med lyse rosa blomster, der dufter mandelagtigt.

Tilbage til oversigten.

Mest læste artikler