Klematis – den livskraftige klatreblomst

Klematis er en livskraftig klatreplante, der kan vokse flere meter i højden, og som give det smukkeste farvespil i hegn og have og på altan og pergola. Og så findes der også Klematis'er, der har hele to blomstringsperioder om året.

Fakta om klematis

  • Dansk navn: Klematis (kaldes også skovranke)
  • Latinsk navn: Clematis
  • Engelsk navn: Clemati

Populære arter

  • Klematis vitalba,
  • Klematis jackmanii,
  • Klematis alpina

Slægt

Der findes over 250 arter af klematis-planten, som er en del af ranunkel-familien. De fleste arter hører hjemme i temperede egne på den nordlige halvkugle. 

Læs også: Bonderoser | Genvej til succes med pæoner i haven

Klematis i Danmark

Klematis vokser fortrinligt i tempereret klima som det danske. Mange Klematis-arter er blevet naturaliseret og vokser nu også vildt i Danmark. 

Udseende

Klematis kan både være stauder samt løvfældende og stedsegrønne flerårige planter af buskagtig karakter.

Klematis kendes primært som en klatreplante, der kan vokse flere meter i højden. Den bruger typisk proptrækkerskud til at hage sig fast på de hegn og planter, den vokser opad.

Blomstring 

Blomsterne på en Klematis er fladkravede. Inden for Klematis-arten er det mest hyppigt at blomsterne springer ud på en enlig blomsterstand, men klematis i klaser forekommer også.

Hele farvepaletten er brug i Klematis’en: lyserød, rød, bordeaux, mørkerød, blå, violet, hvid og gul.

Blomstringsperioden varierer hos Klematis efter art. Den kan groft set inddeles i tre hovedgrupper: forårsblomstring, forsommerblomstring og arter, der både blomstrer om foråret og i sensommeren. Hvis man planter alle tre arter i sin have, kan man få  Klematis i blomst i op til et lille halvt år. 

Beskæring af klematis

Klematis findes både som stauder, som løvfældende og som eviggrønne planter. Staudeversionen af Klematis’en skal skæres helt ned om foråret. Der vil alligevel ingen vækst være på det foregående års grene grene.

Klematis, der blomstrer i juli og juli måned. skal beskæres tidligt på året, fordi årets blomstring foregår på årets vækst.

Beskæring af Klematis kan ellers typisk adskilles i tre:

1. Planter, der vokser på gamle stammer, behøver man ikke at beskære, medmindre man af andre årsager gerne vil begrænse plantens omfang.

2. Nogle planter blomstrer først på den ældre del af stammen og senere på yngre grene. Her kan det anbefales at beskære let i det tidligere forår for at fjerne noget af væksten. Bekær atter efter den første blomstringsperiode er overstået.

3. Unge planter kan skæres ned til ca. 30 centimers højde tidligt på foråret.

Plantning af klematis

Grav et hul til planten og bland lidt kompost i plantehullet. Fugt hullet med vand. Tag planten forsigtigt op af potten og plant den i hullet med 5-10 centimers afstand fra bunden af rødderne til jordoverfladen.

Fra august til oktober er det bedste tidspunkt at plante Klematis fra potter.

Pasning af klematis

Med gødning nogle få gange i vækstperioden og lejlighedsvis vanding, så planten ikke udtørrer, klarer Klematis resten af arbejdet selv.

Hvis du er interesseret i det, kan du selv i vidt omfang bestemme skovrankernes rute ved at sørge for, at klematis’ens krøllede klatretråde har noget at klynge sig fast til dér, hvor du gerne vil have dem til at vokse hen.

Sygdomme hos klematis

Klematis kan rammes af svampesygdomme, der kan få planten til pludselig at visne og blive brun eller sort. Hvis dette sker, så skal du forsigtigt fjerne de angrebne blade og grene. Husk at desinficére den blomstersaks, du anvender, så du undgår, at sygdommen breder sig.

Svamp i Klematis plejer ikke at tage livet af planten. Nye skud vil springe ud fra de sunde dele af planten.

Stiklinger af klematis

Det er let at tage stiklinger af Klematis. Brug et frisk skud. Klip skuddet til, så du har en 1 cm stængel over et bladpar og 4-5 cm herunder. Sideskuddene afkortes samtidig, og stiklingen stikkes i en let jordblanding. Vand herefter og dæk så potten med en transparaent plastikpose med lufthuller i. Roddannelse vil ske i løbet af de næste 4-5 uger.

Vanding af klematis

En klematis skal vandes så tit, at den ikke tørrer ud. Det tåler planten nemlig ikke. Præcis hvor tit Klematis’en skal vandes, afhænger af jordens evne til at holde på fugten, og hvor meget vand, der i øvrigt kommer fra oven.

Det er generelt bedst at vande Klematis’en grundigt én gang ugentligt, fremfor at sjatvande dagligt. Mes en ugentlig større vanding, vil væden nemlig nå dybere ned i jorden, og rødderne vil tvinges til at søge dybere ned for at nå ned til vandet. På den måde bliver planten mere robust, fordi den har et dybere rodfælste.

Gødning af klematis

Klematis er oprindeligt en skovplante, så det handler om at genskabe forholdene fra skoven i haven. Gødning er mest aktuel for nyplantede klematis´er. Tre gange gødning om året i vækstperioden plejer at være nok (f.eks. april, maj, juli). Veletablerede klematiser klarer sig fint uden gødning. Klematisen er ikke særlig kræsen, brug blot almindelige standard gødning.

Lys

En Klematis har faktisk to lysbehov. Rødderne trives bedst i kølig og skyggefuld skovbund. Rankernne og blomsterne vil derimod altid søge op imod solen. Derfor er det altid godt at give rankerne en hjælpende hånd med et væksthegn eller ved at lade dem slynge sig op ad bestående hegn, buske eller træer.

Anvendelse af klematis

I det vilde vesten i USA i helt gamle dage blev frøen fra en hvid Klematis brugt som peber-erstatning. Planten indeholder holder stoffer, som kan være meget hudirritterende, og indtaget i store mængder som pebererstatning kan frøene fra Western Klematis’en forårsage indre blødninger

Klematis er en 38 anvendte blomster i den alternative behandlingsform: Bachs Blomsterterapi, hvor den tillægges særlige helende egenskaber, uden at videnskaben dog giver noget belæg for det.

Mest læste artikler