Dyrk koriander – sådan gør du

Koriander bliver mere og mere populært i madlavningen, så hvorfor prøver du ikke at dyrke dem selv?

Koriander plantet i jord

Her er vores bedste tips til, hvordan du dyrker koriander.

Indhold

Coriandrum Sativum- guide til koriander
Sådan dyrker du koriander indendørs eller i en plantekasse med havejord
Indendørs
I haven
Pasning af koriander
Høst bladene
Høst frø
Sådan bruger du koriander
Koriander – forkellige typer

Coriandrum Sativum – Guide til koriander

Koriander er blevet brugt både som krydderurt og medicin i over 3.000 år, men friske koriander skiller stadig vandene. Enten elsker du det, eller også hader du det.

Måske ikke så mærkeligt, da navnet Coriandrum kommer fra det græske ord koris, som betyder væggelus og henviser til den særlige duft, væggelus udskiller.

Hvis du ikke kan lide friske koriander, giver det stadig mening at dyrke krydderurten, da du i stedet kan tage frø, som har en helt anden mild smag af citrus og kan bruges i de fleste retter og krydderiblandinger.

Koriander er hurtigvoksende og dyrkes bedst i klaser. Det giver en længere sæson. Korianderbladene plukkes først, og når planten står i blomst, kan du hænge den på hovedet og lade den tørre.

Sådan dyrker du koriander indendørs eller i plantekasse med havejord

Koriander frø
Sådan ser koriander frø ud Foto: Getty Images

Koriander er en etårig krydderurt, men den sår gerne sine egne koriander frø – så vælg et sted, hvor den trives, og der er plads til, at nye planter kan gro også året efter.

Du skal gøde, inden hver ny såning, og du skal give dine koriander næringsrig vand under dens vækst. Det gør du ved at blande flydende plantegødning med vand. Når koriander bliver gule i august, er det på tide at klippe den ned, så kan den nemlig blive klar til næste sæson.

Til toppen

Indendørs

Koriander er en hårdfør krydderurt. For at få en lang sæson anbefales det, at du begynder at dyrke den indendørs allerede i marts. Fyld potterne med såjord, og vand igennem. Plant frøene i en dybde på cirka 1 cm. Hold frøet fugtigt, men ikke vådt. Når de første blade kigger op, kan du sætte den ud et lyst sted. Koriander har nemlig brug for masser af sollys. Placer gerne frøsåningen med få ugers mellemrum for at få en kontinuerlig høst.

Cirka fire uger efter såning er det tid til at plante ud i en plantekasse eller haven, så snart temperaturen holder sig over 5 plusgrader.

Du skal have en varmelampe, hvis du dyrker dem indendørs. Krydderurten kan godt blive gul af for lidt lys, og her kan varmelampen hjælpe.

I haven

De fleste jord-typer i haven fungerer, så længe den er næringsrig. Når frøene begynder at spire, skal du tynde ud, så planterne ikke står tættere end 15 cm på hinanden. Hvis du planter koriander i rækker, skal der være mindst det dobbelte mellem rækkerne.

Koriander trives heller ikke i nærheden af ​​fennikel, da fennikelen kan hæmme korianderens vækst. Fennikel er generelt ikke en god nabo-plante.

Til toppen

Pasning af koriander

Det eneste, du skal tænke på, er, at jorden ikke må tørre ud. Koriander må ikke stå tættere end 10-15 cm fra hinanden, og du skal huske at fjerne ukrudt. Vand regelmæssigt!

Koriander i potte
Du kan også have din koriander stående i vinduet. Det er vigtigt at den får lidt sol. Foto: Getty Images

Hvis krydderurten ikke får vand, bliver den stresset til at blomstre, og det tiltrækker skadedyr.

Til toppen

Blomster på kryderurten
En korianderplante med blomster er en rigtig god insektplante. Foto:Getty Images

Høst bladene

Du kan sagtens høste bladene lidt ad gangen og blot klippe så meget, du har brug for. Hvis du vil høste hele planten, er den klar til at blive høstet cirka 4-5 uger efter såning. Her er den nemlig færdigvokset.

Der er også sorter, hvor bladene vokser ud igen op til tre gange efter høst. Glem ikke at grave rødderne op fra dine koriander, når du har høstet det, du vil, fra din krydderurt. Du kan nemlig bruge rødderne i madlavningen.

Bladene kan tørres, men de taber meget smag, så frys dem hellere i en fart. Koriander kan klare sig en uge i køleskabet.

Til toppen

Høst frø

Tilhører du den del af befolkningen, som ikke kan lide friske koriander eller vil du plante den igen næste år, skal du vente på blomstringen og først der høste frøene.

Hvis du tørrer frøene kan de holde i 3 år. Frøstandene skal høstes, når mindst en tredjedel er blevet gulbrune, og skal derefter hænges på hovedet til tørre.

Hæng en papirpose under, så fanger den alle de frø, der falder ned.

Sådan bruger du koriander

Koriander i tacos
Koriander kan bruges til mange gode retter. Foto: Getty images

Koriander bruges både som frisk og tørret krydderurt. Du kan med fordel anvende hele planten i madlavningen – både bladene, men også roden – når du er færdig med at høste dine korianderblade.

Bladene anvender man friske ligesom persille og tilsætter det inden serveringen i for eksempel suppe, salater, gryderetter eller til den her gode Daal af linser.

Roden kan anvendes til suppe eller gryderetter.

Koriander – forkellige typer

Der findes sorter, som enten har tidlig eller sen blomstring. En fordel med sen blomstring er, at du får en længere sæson med bladhøst. Vil du derimod kun høste frøene, skal du lede efter en sort, som har en tidlig blomstring.

Jantar: Den mest udbredte type koriander i Europa. Den blomstrer sent og giver en stor høst.

Cadiz: En ganske ny type, som vokser kompakt og derfor er velegnet til at blive dyrket i en krukke.

Til toppen

Mest læste artikler