Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst

Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de danske haver, hvor den både dyrkes af forskønnende og kulinariske årsager. Læs, hvordan du skaber smukke, tætte bede med den azurblå sommerblomst.

Det er ikke uden grund, at kornblomsten har lagt motiv til både malerier og porcelæn i tidens løb. Den dybe blå farve og spinkle tekstur gør kornblomsten til en af sommerens smukkeste blomster. Foruden sit dekorative aspekt, har kornblomsten også en række praktiske bidrag. Og så er den til og med nem at have med at gøre. 

Kornblomstens navn:

  • Dansk: Kornblomst
  • Latin: Centaurea Cyanus
  • Engelsk: Cornflower 

Kornblomstens udseende 

Kornblomstens oprindelige farve er den dybe azurblå, eller kornblå, som vi kender fra marklandskabet. Undertiden er den dog blevet kultiveret og findes i farverne hvid, rosa, rød og lilla. 

Kornblomsten har en slank, opret vækst med let filtret overflade. Bladene er slanke og lancetformede med en grågrøn farve. Planten bliver 40-80 cm lang. Der findes kultiverede udgaver af planten, der er væsentlig lavere i vækst. 

Kornblomsten er en del af kurvblomstfamilien og er i slægten knopurt. Kornblomsten besidder et frugtlegeme, som bliver spredt ved hjælp af myrer og andre insekter. Kornblomsten er en af de få naturlige blomster, der er helt blå, frem for blålilla. 

Den kultiverede form af kornblomsten kan blandt andet være lyserød, hvid og bordeaux.

Kornblomstens oprindelse

Kornblomsten er en af Danmarks ældste blomster og har været her siden stenalderen. Kornblomsten menes at have sin oprindelse i Mellemøsten og er i dag udbredt i det meste af Europa. 

Kornblomsten var tidligere bredt repræsenteret i det danske landskab – i særdeleshed i kornmarker – heraf navnet. Men i takt med udbredelsen af det konventionelle landbrug, er bestanden svundet væsentligt ind. 

Blomsten har dog fået sin renæssance i den private have som både pryd- og nytteblomst. Og som resultat af stigningen af det økologiske landbrug ses kornblomsten nu også hyppigere i marklandskabet.

Blomstringsperiode 

Blomstringsperioden strækker sig fra juli til september. Hvis du plukker blomsterne jævnligt og nipper de visne hoveder af, kan du forlænge blomstringsperioden. Hvis du sår frø i efteråret, kan du opleve blomster allerede primo juni. 

Sådan sår du kornblomsten

Kornblomsten er en etårig sommerblomst, der ikke kræver forkultivering. Kornblomsten er selvsående, men hvis du vil være sikker på, at bedet står flot og fyldigt sommeren efter, anbefales det at så dem på ny hvert år. 

Du kan let så kornblomsten direkte i jorden. Blomsten egner sig godt i både krukker og i bed, og fremgangsmåden er meget enkel. Såningen kan finde sted mellem marts og maj måned.

  1. Udvælg en solrig placering i haven.

  2. Riv jorden løs med rive.

  3. Så frøene i en halv til hel centimeters dybde. Lad der være 15 centimeter mellem hvert såhul, og 45 centimeter mellem hver række.

  4. Dæk hullerne til med jord, og vand rigeligt.

For kornblomsten gælder det, at jo flere planter, der står sammen, desto flere blomster vil der komme på den enkelte plante. Da planterne bliver høje og spinkle, kan de have tendens til at tilte lidt sidst på sommeren. Plant dem derfor et sted, hvor de ikke gør skade på andre blomster, eller plant dem sammen med andre vækster, der kan støtte dem. 

Pasning og pleje af kornblomst

Kornblomsten er nem at holde og behøver ikke særlig meget pleje. Hvis sommeren er tør, er det dog en god idé at vande jævnligt. Du kan også med fordel luge omkring kornblomsterne, så de ikke skal slås om lys og næring med konkurrerende plantevækster. Det er dog kun nødvendigt i plantens spæde periode. Når kornblomsten får en vis størrelse, dækker den selv for ukrudtet.   

Kornblomsten har en høj pollen-værdi, der tiltrækker bier og sommerfugle.

Kornblomsten fremmer biodiversiteten 

Kornblomsten tiltrækker et væld af sommerfugle og bier. Blomsten er rig på nektar og har en høj pollenværdi, der er god for både honningbier, vilde bier og andre nytteinsekter. Så hvis du ønsker en summen af liv i haven, kan du med rette anskaffe dig kornblomsten til bedet.

Så kornblomst i et grøftekantsbed

Grøftekantsbede eller blomsterengsbede har de senere år vundet stort indpas i de danske haver. Dels er de kønne, dels er de lette at holde. Du kan købe smukke frøblandinger på dit lokale plantecenter, som indeholder alt, hvad grøftekantshjertet begærer; kornblomst, valmue, knopurt, okseøje og mange flere. 

Grøftekantsbed, markblomsterbed, blomstereng og cottagehave. Kært barn har mange navne.

God til buketter 

Kornblomsten egner sig også godt som snitblomst. De slanke stive stængler gør den nem at have med at gøre, og holdbarheden er forholdsvis lang. Pluk gerne blomsterne lige inden de er udsprunget. På den måde har du glæde af dem i længere tid. Blomsten egner sig også godt som tørret blomst i evighedsbuketter.  

Kornblomst er spiselig 

Kornblomsten er spiselig og kan bruges på et utal af måder i køkkenet. Kornblomsten har en let krydret smag, der kan minde om kryddernelliken. De helt friske skud har smag af ærter. Ud over den gastronomiske værdi fungerer blomsten også som et dekorativt element i madlavningen. 

Den kan blandt andet bruges på desserter og i kager, indefrosset i isterninger, som pynt i müslien, eller på din julekonfekt. Blomsten kan nemlig snildt tørres og gemmes til senere brug. De tørrede blomster kan endvidere bruges til te. 

Haven gemmer på mange velsmagende blomster. Læs om den spiselige nellike her

Mest læste artikler