Magnolietræet – havens stolte skønhed

Når magnolietræet blomstrer i foråret får træet mange beundrende blikke. Læs alt om hvordan du giver træet den bedste pasning, beskæring og pleje her.

Fakta om Magnolietræet

Dansk navn: Magnolie træ
Latinsk navn: Magnolia liliiflora
Engelsk navn: Lily magnolia

Populære sorter

Der findes mere en 80 forskellige arter af magnolietræet. Herunder er listet de mest populære:

  • Stjernemagnolie (Magnolia stellata): 2-3 meter stor busk med hvide stjerneformede blomster. Blomster fra marts-april.
  • Åkandemagnolie (Magnolia sieboldii): mellemstor busk med hvide, skålformede blomster og rød midte. Blomstrer fra juni-august.
  • Almindelig magnolie (Magnolia soulangiana): kraftig busk på 4 meter med klokkeformede, duftende blomster. Blomstrer før løvspring og hen i juni.
  • Japansk magnolie (Magnolia kobus): 5-7 meter kegleformet træ med hvide blomster. Blomstrer før løvspring i april-maj.
  • Hårdfør magnolie (Magnolia x loebneri): kraftigt voksende lille træ, som får hvide, stjerneformede blomster i april. Meget hårdfør sort.

Oprindelse

Træet er oprindeligt fra Østasien, Himalaya, det østlige Nordamerika og Mellemamerika. De første magnolietræer kom til Europa for ca. 200 år siden og er siden hen blevet et meget udbredt træ i parcelhuskvarterene.

Magnoliaens udseende

Magnolietræet er rigt blomstrende i forårsmånederne, men med sine krogede grene er træet også en dekorativ vækst på andre tidspunkter af året. Efter blomstringen springer træets lysegrønne løv ud og står smukt indtil efteråret.

Sæson for blomstring

Man forbinder oftest magnolien med forårsblomstring, men det varierer fra sort til sort.

Beskæring af Magnolia

Træet hader beskæring. Hvis det alligevel er blevet for stort, skal dette helst gøres i maj-juli. For de tidligst blomstrende kan man, uden at ødelægge blomsterknopdannelsen, vente til lige efter blomstringen afsluttes i maj-juni. De typer, der blomstrer efter løvspring, beskæres tidligere på foråret i april. Jo kraftigere beskæring desto voldsommere reaktion vil træet give med lodrette vanris.

Læs også: Beskæring af buske og træer

Plantning og flytning

Magnolien trives i et kalkfri, drænet og let sur jord. Du kan plante magnolien både efteråret og foråret. Træet foretrækker ligesom rododendron at blive placeret i jord, der ligger lidt højere (5-10 cm) end det omgivende terræn. Den er ret sart og tåler dårligt flytning, især jo ældre den bliver.

Grobund

Træet eller busken kan placeres i almindelig næringsrig jord, men foretrækker sur jord.

Pasning

Magnolien passer stort sig selv, men hvis du planter det i efteråret, kan det i træets første par år være en god idé at vinterdække det med granris eller tørre blade.

Vanding

Træet eller busken skal kun vandes grundigt lige efter plantning.

Gødning

Hvis magnolietræet gror i surbundsjord, kan man i de første 2-3 år overveje at gøde træet med blandingsgødning i foråret. Ellers har træet normalt ikke et behov for gødning.

Anvendelse

Magnolien bør plantes som solitærbusk, hvor der er plads til at brede sig til alle sider.

Placering

Magnolietræet foretrækker et beskyttet sted i haven med halvskygge eller solrig placering.

Mest læste artikler