Orkidé – blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end én gang. Læs her alt om, hvordan du får succes med blomsternes blomst - orkidéen. 

Fakta om orkideen

  • Dansk navn: Orkidé
  • Latinsk navn: Orchidaceae
  • Antal arter: Orkidefamilien omfatter mere end 750 slægter og over 20.000 arter.
  • Antal vilde arter i Danmark: 35
  • Såning/planting: Der kan tages stiklinger af nogle arter hele året rundt.
  • Blomstring: Stueplante-orkidéen kan blomstre på alle tidspunkter af året

Orkideer i haven

  • Orkideer egner sig kun undtagelsesvis til haven i Danmark. Næsten alle orkidéarter, der kan købes i Danmark er enten tropiske eller subtropiske. Det gør dem bedst egnede som indedørsplanter.
  • Der findes ca. 35 orkidéarter i Danmark fordelt på 17 slægter, men de er alle sjældne og i øvrigt fredede – uden undtagelse.

Grobund

Epifytte orkidéer (gror på andre planter og træer)

De fleste orkidéer vokser ikke i jorden. Hovedparten af orkidéartenerne er epifytte. Det vil sige, at de bor på andre planter, fortrinsvis træer. Her bruger de deres rodnet til at klamre sig fast til træerne eller værtsplanten. Orkideen er dog ikke en snylter. Orkidéen lever af den vand, de kan opsamle via dug og og regn, og den sparsomme næring som vandet og nedfalden organisk materiale kan give den.

Orkideernes rodnet er sædvanligvis synligt. På orkidernes rodnetstænglerne finder man ofte nogle karakteristiske udposninger, såkaldte bulber, som planten bruger til at opmaganisere vand i. Epifytte orkidéer vil rådne op, hvis man placerer dem i jord eller muld. Planten er udviklet til, at kunne modstå tørke via deres bulber og de lancetagtige succulent-lignende blade, der både kan opsamle vand

Lithofytte orkidéer (gror på sten)

Der findes også orkidéer, der vokser på sten, de såkaldte lithofytte orkider. Disse vokser som regel i særligt varme og solrige egne. De er i stand til at klare sig med endnu mindre næring end de epifytte orkideer.

Terrestiale orkidéer (jordgroende orkidéer)

Terrestiale kalder man en tredje gruppe af orkideer. Disse er undtagelsen blandt orkideer ved faktisk at gro i jord som de fleste andre planter. Denne type orkideer har som regel ikke “bulber” og kraftige blade for at holde på væden.

Levetid

Orkideer er flerårige. De kan blomstre i adskillige måneder, men pludselig klinger det af med blomsterne.En rippet orkidé ser sjældent særlig køn ud, men pas på med at smide den ud. Klip de døde stængler af og omplant den i et nyt voksemedium. Orkidéer har nemlig både en vækstperiode og en hvileperiode. Brug særlig barkmateriale beregnet til orkidéer (hvis det er en epifyt orkidé). Den afklippede orkidé skal vandes, dog i mindre doser i denne hvileperiode.

Formering

Orkideer er en meget talrig blomstart, og de praktiserer et meget bredt udvalg af besynderlige bestøvningsmetoder. Det er en kompliceret proces at efterligne disse derhjemme. Det er noget orkidégartnerierne har specialiseret sig i og ikke noget almindelige mennesker plejer at have held med. Man kan dog være heldig at tage stiklinger af sine stueorkideer

Visse orkideslægter, som den meget populære stueorkidé Phalaenopsis kan udvikle små skud på blomstergren. Ved at fugte det nye skud med en forstøver (helst med regnvand), kan man hjælpe orkidéen med at udvikle et rodnet. Når det er sket, kan man forsigtigt skære den nye plante af og plante den i den rette orkidékompost

Pasning

Vanding:

De fleste orkideer, man holder i Danmark, har kun brug for vand cirka én gang om ugen. Sørg for, at orkideen står i en potte, hvor vandet kan løbe igennem, ellers vil rødderne rådne op. Nogle orkidér skal vandes nedefra ved at lade rødderne suge vandet op gennem huller i bunden af potten. Vand mere om sommeren og mindre om vinteren.

Gødning

Brug særlig orkidégødning. Almindelig blomstergødning vil som regel være for næringsrig til orkidéer. Husk på, at planten er vant til kun at optage begrænset næring i naturen. Kan orkidégødning ikke opdrives, så kan almindelig gødning bruges, men i langt svagere dosering end til almindelige stueplanter.

Lys

Orkideer skal have lys, men i forskelligt omfang. Orkideer med kraftige og saftige blade kan tåle mere end en plante med tynde blade. Vær dog opmærksom på, at kraftig eksponering af sollys kan skade bladene. Et skyggefilter i drivhuset kan også anbefales, hvis du har orkideer stående dér under høj sol hele dagen.

Anvendelse

Spiselige orkideer

  • Vanille er faktisk de tørrede frøstængler af særlige orkidéplanter.
  • Roden på en anden orkidéart (Orchis mascula) bruges i Tyrkiet som en del af en pulverblanding både i en varm drik, Salep, og i en frossen lækkerbidsken, Dondurma

Mest læste artikler