Påskelilje – plantetips til den gule, guddommelige og giftige blomst

Bliv en mester i at dyrke påskeliljer i din have med vores enkle plantetips. Se, hvordan du sætter løgene, og hvordan du undgår påskeliljens gift.

Fakta om Påskelilje

  • Dansk navn: Påskelilje
  • Engelsk navn: Daffodil
  • Latinsk navn: Narcissus Pseudonarcissus (almindelig påskelilje)

Populære arter

Påskeliljen Narcissus Pseudonarcissus er en staude, som hører ind under Narcissus-slægten. I denne slægt findes omkring 50 forskellige arter, hvoraf specielt to af disse er mest udbredt i Danmark: påskeliljen og pinseliljen.

Herhjemme kender vi bedst påskeliljen (den almindelige påskelilje), som oftest forvekles med pinseliljen Narcissus Poeticus. Påskelilje-familien kaldes Amaryllidaceae, og tæller omtrent 30 danskkendte arter.

Oprindelse

Påskeliljen vokser primært i Vest- og Centraleuropa, og stammer fra Middelhavsområdet.

Påskeliljens udseende

Påskeliljen er kendetegnet ved den fine, gule farve. Hver stængel bærer kun én blomst, som består af seks blade. Disse udgør blomstens krave, og samles omkring blomstens kronrør. Påskeliljen har en højde på ca 25-30 cm, fra jorden og op.

Der findes utallige hybrider indenfor påskeliljefamilien, og disse kan variere meget i farven, men som oftest er kraven lysere end selve kronrøret.

Plantning af påskeliljer

At plante påskeliljer kræver som udgangspunkt et påskeliljeløg.

  • Løget skal sættes ca. dobbelt så dybt i jorden, som løget er stort, men gerne ca. 10-15 cm nede i jorden.
  • Løgene skal plantes i det tidlige efterår – altså inden frosten sætter ind. På dette tidspunkt kan løgene nå at danne et rodnet og fæstne sig i jorden.
  • Påskeliljens løg skal ikke placeres direkte op ad hinanden, men med en afstand på ca 10-12 cm.

Størrelsen på løget har afgjort betydning, i og med at du her får flere påskeliljeblomster. Jo større påskeliljeløg, des flere smukke blomster.

Pasning og vanding

I påskeliljens vækst- og blomstringsperiode vil blomsten gerne have en del vand. Så snart påskeliljen er afblomstret, kræver den et mere tørt og lunt miljø.

Gødning til påskeliljer

Som udgangspunkt kræver påskeliljen ikke gødning for at spire og gro, men en smule almindelig blomstergødning uden for meget kvælstof kan passende tilføjes bedets overflade.

Påskeliljen i vaser

Påskeliljen er meget anvendelig som snitblomst, hvilket vil sige at den er idéel at dyrke, for efterfølgende at skære eller snitte den og sætte den i en vase. Påskeliljen må ikke anbringes i det samme vand som andre blomster, da påskeliljen udskiller et giftig sekret i vandet, som de fleste andre snitblomster ikke trives med.

Påskeliljen som sovende blomst

Oftest købes påskeliljer som en sovende blomst, hvilket vil sige at de først springer ud, når de får varme og vand.

Den giftige påskelilje

Påskeliljen er meget giftig, og kan fremkalde hudirritation. Det er specielt påskeliljens løg, som man så vidt muligt skal undgå at have for meget kontakt med. Saften fra denne indeholder bl.a. oxalsyre.

Almindelig håndtering af løgene, når man sætter dem eller graver dem op ved flytning, er dog stort set uden risiko. Hudirritation forudsætter som regel, at man selv dels har åbne sår på hænderne, og at der dels også er opstået snit i løgene, der har fået saften til at løbe.

Også værd at vide om påskeliljer…

Oprindelsen

Der er vidnesbyrd om dyrkning af påskeliljer så langt tilbage som 200 år f.kr.

Påskelilje på græsk

Påskelijen har været vigtig for de gamle grækere. Selve ordet Narcissus stammer netop fra græsk mytologi. Narkissos var en ung græker, der var utroligt betaget af sit eget spejlbillede. Da denne Narkissos dødevoksede der en påskelilje frem, netop på dét sted – deraf navnet, Narcissus. Det skal dog nævnes, at der også går andre historier om, hvorfra navnet Narcissus stammer.

Påskelilje på dansk

På dansk kalder vi Narcissus Pseudonarcissus for påskelilje. Det skyldes naturligvis blomsten fremspring netop omkring denne højttid. Man kan dog som regel påskeliljer mindst en måned før påske i bede og haver.

Mest læste artikler