Pelargonie – havens aldrende dronning

Dronning Ingrid, ørepineblomst og duftgeranium. Kært blomsterbarn har mange navne. Pelargonien er en tidløs haveklassiker, som har adskillige år bag sig. Læs meget mere om den her.

Fakta om Pelargonie

  • Dansk navn: Pelargonie
  • Engelsk navn: Pelargonie
  • Latinsk navn: Pelargonium (fra det græske pelargos som betyder stork. Refererer til frugtens storkelignende næb, hvorfor pelargonierne siges at være en del af storkenæbsfamilien)

Populære arter

Der findes mere end 250 forskellige arter indenfor stauder, sukkulenter og buske. Disse kan inddeles i fire, overordnede grupper:

  • Zonale pelargonier (pelargonium zonale)
  • Engelske pelargonier (pelargonium grandiflorum)
  • Hængepelargonier (pelargonium peltatum)
  • Duftpelargonier (pelargonium graveolens)

Pelargoniers oprindelse

Pelargonien stammer fra Sydafrika, og blev indført til Europa i midten af 1700-tallet. Mest kendt i Danmark er Dronning Ingrid Pelargonien, som menes at være blevet bragt til Gråsten Slot af netop Dronning Ingrid.

Udseende

Zonale pelargonier er en hybrid (herunder Dronning Ingrid), dvs en krydsning af forskellige arter. Disse er af meget dekorativ karakter, med pletter og zoner (deraf navnet).

Engelske pelargonier, pelargonium grandiflorum, har behårede, og meget finttakkede blade, oftest i mange forskellige farver.

Hængepelargonier, pelargonium peltatum, ligner sukkulenter og har derfor meget vandholdige blade.

Duftpelargonier, pelargonium graveolens, ses primært i farverne hvid, rosa eller lilla. Her er kendetegnet de helt fløjsbløde og velduftende blade.

Pasning af pelargonier

Pelargonier trives godt i potter, da rødderne kan få lov til at ånde. 

Pelargonier kan benyttes i sammenplantninger, men kommer allerbedst til sin ret, hvis de står alene. Her kan de få lys og luft.

Fælles for alle pelargonier er, at de godt kan lide at gro i lidt trange kår. De må derfor godt plantes tæt ved siden af hinanden.

Vanding

Pelargonien kræver regelmæssig vanding. 

Direkte udtørring af jorden skal så vidt som muligt undgås, men modsat skal pelargonien heller ikke overvandes. Pelargonien er nem at holde, så længe den vandes efter vurderet behov.

Levetid

Pelargonier har en forholdsvis lang levetid, så længe de passes og plejes korrekt.

Pelargonien kan som udgangspunkt overvintre, hvis den flyttes inden døre, så snart frostsæsonen begynder (primo oktober). Herefter skal pelargonien vandes ca 1-2 gange om måneden. Optimalt set skal pelargonien stå ved 5-10 grader, men kan sagtens overleve 15-20 grader, så længe den placeres i en lys vindueskarm.

Gødning

Der tilføjes almindelig plantegødning i det vand, som benyttes til vanding af pelargonierne i sommermånederne. Gødningen bruges som næring, og skal kun benyttes til og med slut august, hvorefter pelargonien blot vandes med rent vand.

Formering

Stiklingeformering er helt ideelt for pelargonien, i og med at den hurtigt slår rødder og formerer sig, både i vand og jord.

Tag eventuelt stiklinger af det beskårede stykke pelargonie i marts. Herpå kan stiklingen nå at danne grobund inden maj, hvor sæsonen for pelargonien for alvor begynder.

Anvendelse

Pelargonier er smukke på terassen når de er i fuldt flor, men gør sig også godt som plante i stuen. Den er anvendelig i mange henseender, da den hurtigt slår rødder og formerer sig. 
Ude kan de bruges både i haven eller som pyntegenstand i altankassen.

Mest læste artikler