Rød Solhat – prærieblomsten og lægeplanten

Rød solhat er i nær familie med solsikken og stjernen i staudebedet. Den må nemlig ikke overskygges af andre planter. Lær alt om indianernes helende blomst her.

Fakta om Rød solhat stauden

  • Dansk navn: Rød solhat, Purpursolhat eller eller Have-purpursolhat
  • Latinsk navn: Echinacea purpurea
  • Engelsk navn: Purple coneflower eller Hedge coneflower

Populære arter af solhat

  • Stråle-solhat, Rudbeckia fulgida. Selvom Rød solhat og Stråle-solhat deler navn, så er de to blomster ikke af samme slægt. De er kun i samme famlie (Asteraceae).
  • Kæmpesolhat, Rudbeckia laciniata. Kæmpesolhatten er også en del af søsterslægten, Rudbeckia. Den kan blive op til 2 meter høj.
  • Der avles flittigt på den røde solhat. Der findes i dag sorter i alle mulige nuancer: Hvid, gul, orange, grøn – og flere endnu. De bærer maleriske navne som August Königin, Coconut Lime, Fatal Attraction, Harvest Moon, Virgin og Green Envy.

Oprindelse

Rød solhat – undertiden også kaldet for Purpursolhat – hører hjemme i Nordamerika. Den er navnlig udbredt på prærien i USA på områder, hvor der er meget sol, tørt, og vinterkulde er normalt. Purpursolhat kan også findes visse steder i Canada. Stråle-solhatt, Rudbeckia fulgida, er også hjemmehørende i USA – hovedsageligt i den østlige del af landet.

Blomsten er en del af solsikke-slægten (Heliantheae). Begge blomster er kurveblomster. Kurveblomster er kendetegnet ved at bestå af mange små blomster, der sidder tæt sammen på blomsterstanden.

Purpursolhat i Danmark

Rød Solhat er blevet en stor stjerne i mange staudebede i Danmark. Planten er let at dyrke, når bare den får meget sol. Derfor skal den den skal altid have den mest solfyldte plads i staudebedet, hvor den kan stråle over de andre planter som en rigtig stjerne. Planten er ikke vildtvoksende i Danmark.

Rød solhats udseende

Rød solhat
Foto: Getty Images

Rød solhat er en flerårig staude. Den bliver mellem 50 cm og 150 cm høj. Blomsten er en kurveblomst med et konisk-formet, mørkt blomsterhoved. Den består ligesom blandt andet solsikken, som den er nært beslægtet med, af mange små blomster. I randen rundt om det koniske blomsterhoved sidder de tungeformede blomsterblade. Disse medvirker til at tiltrække bier og sommerfugle.

I løbet af blomstringssæsonen hvælver blomsterhovedet sig opad, samtidig med at randblomstrerne begynder at bøje nedad. Når Rød solhat afblomstrer bliver blomsterhovedet siddende, mens randblomsterne falder af.

Stænglen er kraftig og ru. Bladene er mørkegrønne og ægformede eller lancetformede. Rodden er kraftig og dybtgående.

Der findes varianter af rød solhat, som hverken er røde eller purpur. Rød solhat (Echinacea purpurea) kan såldes også optræde som rød, violet, lyserød, orange, hvid og grøn.

Såning og plantning af Rød solhat

Vil du plante purpursolhat, så skal det hels være om foråret. Grav et plantehul og gør jorden i bunden løs. Hullet skal være så dybt, så du ikke behøver at bøje rødderne. 

Vil du gerne forlænge blomstringen i bedet, kan du nippe blomsterkronerne af på nogle af blomsterne tidligt på sæsonen, så vil planten begynde at udvikle en blomst på et nyt skud.

Formering af Purpursolhat

Såning bør foregå om foråret. Du kan enten samle frø fra egne blomsterstande eller købe breve med frø i plantecentret. 

Samler du frø fra dine egne afblomstrede Røde solhatte, så skal du huske at Rød solhat er kuldkimer-frø: de skal have mærket frosten om rødderne i løbet af vinteren for at kunne begynde at spire om foråret.

Det er vanskeligt at få succes med deling af planten. Rodnettet bryder sig ikke om at blive forstyrret.

Læs også: Sådan planter du flere sorter og farver af tulipaner sammen med succes

Rød solhats blomstring

Purpursolhat blomstrer fra juli og helt ind i sensommeren til september og oktober måned. Det første år blomstrer planten først i september. De næste år påbegyndes blomstringen allerede i juli.

Lys

Rød solhat skal have masser af sol. Der skal helt ikke være andre planter, der skygger for solhatten. Purpursolhat kan vokse i halvskygge, men ikke i hel skygge.

Grobund

Den skal helst placeres højt i terrænet, hvor blomsten ikke får skygge fra andre planter. Rød solhat trives bedst i tør, veldrænet jord. Den skal derimod helst ikke stå i en jord, der er for tung og våd.

Vanding

Rød solhat skal i Danmark meget sjældent vandes. Purpursolhatten kommer fra de tørre nordamerikanske prærier, hvor nedbøren er sparsom. Derfor er udfordringen i Danmark i snarere at holde planten tilstrækkelig tær. Meget våde jordbundsforhold bør i hvert fald undgås. Hvis sommeren er meget tør, kan der suppleres med en let gang vanding en gang imellem.

Gødning af Rød solhat

Blomsten står ofte i meget mager jord på de nordamarikanske prærier, derfor har den ikke brug for meget gødning. Dens blomstring og vækst bliver dog rigere, hvis den får næring og helst om foråret.

  Mark med rød solhat 
En blomstrende rød solhat-mark med en enkelt humlebikunde i butikken.  

Andre facts om Rød solhat

Rød solhat medicinflaske
Foto: Getty Images

Alternativ medicin

Rød solhat er en stor sællert som homeopatisk medicinsk. Der er mange, der bruger præparater med udtræk fra planten som værn mod forkølelse og for at styrke immunforsvaret. Det drejer sig for eksempel om produkter som Alfred Vogels Echinaforce, der tages som dråber.

Denne type dråber fremstilles ved at lave alkoholudtræk af de overjordiske dele af planten. Tørrede rødder, der er mindst tre år gamle, bruges også i blandingen. Der kan også indgå andre sorter af solhat i den homeopatiske medicin. Der fremstilles også tandpaster, crème og halspastiller med udtræk fra Echinacea purpurea.

Indianernes lægeplante

Rød solhat har været brugt og bruges stadig af nordamerikanske indianerne til alle mulige helende formål såsom sårheling, brandsår, insektbid, tandpine, halsinfektioner, hoste og slangebid.

Mest læste artikler