Sommerfuglebusk | alt om plantning, pasning og beskæring

Vil du gerne have en smuk og frodig sommerfuglebusk i haven, er det i det tidlige forår, du skal tage affære. En ordentlig beskæring af busken sikrer nemlig en kompakt vækst og giver en bedre blomstring. Lær alt om de velduftende, syrenlignende blomster her.  

Sommerfuglebusken er en af havens smukkeste buske. Udover dens store blomsterklaser og smukke farver tiltrækker den nemlig, som navnet antyder, masser af fine sommerfugle til haven – og på en skøn og varm sommerdag findes der næsten ikke noget bedre.

Men sommerfuglebusken kan også være et dejligt syn i haven resten af året, hvis blot den får den rigtige pleje.

Ønsker du en smuk og farverig sommerfuglebusk i haven, er det i det tidlige forår, du skal tage affære. Lær alt om den fine sommerfuglebusk her, og se, hvordan du bedst planter og beskærer den:

Hvor kommer sommerfuglebusken fra? 

Sommerfuglebuskens oprindelse

Sommerfuglebuskens latinske navn, Buddleja davidii, skyldes to forskellige personer. Den ene var en engelsk amatør botaniker, Adam Buddle, som sommerfuglebuske-arten oprindelig blev navngivet efter. Den busk, som vi kender og dyrker under navnet sommerfuglebusk, blev dog først opdaget i det sydvestlige Kina i 1869 af den franske  missionær Armand David.

Sommerfuglebusken gror vildt i Kina, i provinserne Sichuan og Hubei i det centrale Kina, og tæt på grænserne til Mongoliet og Tibet. Planten gror også vildt i Japan.

Sommerfuglebusken gror blandt andet vildt i Kina.

Sommerfuglebuskens navn

  • Dansk navn: Sommerfuglebusk
  • Latinsk navn: Buddleja davidii 
  • Engelsk navn: Summer Lillac eller Butterfly Bush

Populære arter af sommerfuglebusken

Buddleja davidii  “Black Knight”. Populær hybrid art med meget dybe mørkviolette blomster, der har et orange “øje”. Blomstrer fra juli og helt ind i oktober måned.

Flower Power. Ny sommerfuglebusk, hvis blomster skifter fra blålig violet til orange, mens busken blomstrer (se billedet nedenfor).

Dværg sommerfuglebuske. Nogle sorter som ”Buddleja Nanho White” og ”Buddleja free petite tutti fruitti”  har en tilstræbt dværgagtig vækst på mellem 60 og 150 centimeter. En fuldvoksen sommerfuglebusk kan i modsætning hertil blive op til 5 meter høj.

Sommerfuglebuskens udseende

Sommerfuglbusken er kendt og elsket for sine lange blomsterklasser, der bliver mellem 20 centimeter og en halv meter lange. De enkelte blomster er små med 4 og noglee gang op til 5 kronblade.

Sommerfuglebusken er en løvfældende busk.

Den har en hvælvet eksplosiv vækst og kan blive op til 5 meter høj. Sommerfuglebusken findes dog også i dværg-størrelser i ned til 60 centimers højde fuld udgroet.

Sommerfuglebuskens rødder er tykke, og de befinder sig lige under jordoverfladen. Bladene er mørkegrønne på oversiden og grå på undersiden.

Til toppen

Sådan planter du sommerfuglebusken

De smukke blomster er et godt argument for at plante en sommerfuglebusk.

En sommerfuglebusk kan plantes ud hele året rundt, når bare jorden er til at arbejde med. Det udelukker altså kun de vintermåneder, hvor der er frost i jorden.

Typisk siger man, at efteråret er det bedste tidspunkt at plante sommerfuglebusken ud på. Her er jorden nemlig dejlig lun efter sommerens varme og godt fugtig på grund af årstidens regn.

Sommerfuglebuske kan dog også fint udplantes om foråret og sommeren, hvis bare man er opmærksom på at vande rigeligt i tiden efter udplantning. Sommerfugle bør beskæres om foråret inden vækstperioden begynder.

Sommerfuglebusken plantes på klassisk vis i et plantehul lidt støre end rodknolden. Jorden i bunden af hullet skal helst være løs. Hæld vand i plantenhullet, inden busken sættes ned. Fyld plantehullet op med jord og træd jorden omkring busken forsigtigt fast.

Læs også: Lavendel – alt om pasning og plejning af lavendler

Vanding af sommerfuglebusk

Sommerfuglebusken kan som regel klare sig med den vand, der kommer fra oven. Den trives bedst i en pæn tør jord. Det er derfor kun, når vejret er meget tørt og varmt om sommeren, at det er nødvendigt med supplerende vanding.

Grobund

Buddleja davidii skal hverken stå for tørt eller for fugtigt. Den trives ikke i våd og tung jord. Tilføj noget sand eller spagnum, hvis grobunden er af den art.

Lys

Sommerfuglebusken skal have lys og sol. Hvis du vil have mange sommerfugle er det også en god idé, at der er god luft omkring busken. Sommerfugle vil nemlig gerne have godt med plads omkring sig dér, hvor de suger nektar.

Formering

Det er forholdsvist nemt at tage stiklinger af sommerfuglebuske.

Det gøres bedst i marts og april, inden væksten går i gang. Brug en sund stilkning på 6-10 centimeter. Fjern de nederste blade. Lad stiklingen slå rod i jorden med perforeret plastik henover. Efter et par uger er stiklingen parat til at blive plantet ud.

Til toppen

Beskæring af sommerfuglebusken – sådan gør du

Sommerfuglebusken skal helst beskæres hvert år.

Sommerfuglebusken har typisk godt af, at blive beskåret hvert år. Du kan vælge at beskære din sommerfuglebusk på to forskellige måder – klippe den til eller forynge den.

Hvis du synes, din busk har en passende størrelse, kan du nøjes med at beskære den. Det er derimod en god idé at forynge busken, hvis du kan se, at den er blevet meget høj eller den har svært ved at støtte sig selv.

Fjern visne blade inden beskæring

Før du beskærer din sommerfuglebusk er det en god idé at fjerne de visne blomsterstande. De gør nemlig ikke andet, end at suge af plantens energi. Du kan også fjerne syge og døde grene. Det er især nødvendigt, hvis frosten har været hård ved grenene.

Beskæring kan forynge busken

Er busken blevet stor kan du ‘forynge’ den, ved at skære den helt i bund. Når busken bliver klippet ned til jordhøjde, kommer den nemlig med nogle store og kraftige skud.

Det eneste problem ved denne beskæringsmetode er, at skuddene kan være så kraftige, at de knækker under deres egen vægt. Dette problem kan du dog komme til livs ved at binde grenene sammen på samme måde, som man binder ranglede stauder sammen.

Hvis du ønsker at holde busken lille, kan du forynge den ved at skære dem helt ned hvert år.

Beskæring af sommerfuglebusk

Du kan også beskære sommerfuglebusken ved at klippe den til i en passende form.

Vælger du dette, bør du skære busken ned til 30 centimeter over jordoverfladen for høje planter og omkring 15 centimeter over jordoverfladen for lave planter. Det giver busken plads til at danne nye friske skud, og det vil derfor få den til at skyde kraftigt.

Hvis du lader din sommerfuglebusk få højde, bliver grenene forholdsvis lange. 

Hård og mild vinter

Som tommelfingerregel kan du med fordel beskære busken kraftigere efter en hård vinter. Har vintermånederne været milde, behøver du ikke at skære busken lige så langt ned.

Hvornår blomstrer sommerfuglebusken?

En af de store fordele ved sommerfuglebusken er, at blomstringsperioden er så lang. Den strækker sig fra juli til september. Duften fra de store syrenlignende blomster er sødlig og krydret. Sommerfuglebusken kan beskæres i løbet af sommeren. Det vil typisk være, hvis den er blevet for stor. Efter beskæringen vil den atter begynde at gro og med tiden sætte blomster igen.

Sommerfuglebusken er som en slikbutik for sommerfuglene.

Til toppen

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler