Valmuer – sådan dyrker du valmueplanter i din have

En rød valmuemark er et af de smukkeste danske sommersyn. Vil du gerne have farvepragten fra valmuerne ind i din egen have, så finder du her en guide med alle de vigtigste plantetips.

Valmuer er lette at så. Det kan for de fleste arter ikke betale sig at forspire valmuerne i drivhus eller indendørs.

Alt om valmuer

Her på siden finder du alt, du skal vide om valmuer, og hvordan du planter den. Se også billederne og beskrivelserne af 4 af de mest populære valmuesorter, og få guiden til at dyrke og høste birkes fra dine planter. Scroll dig enten igennem artiklen, eller spring ned til det indhold, du søger, via disse links:

Kort om blomsten

  • Dansk navn: Valmue
  • Latinsk navn: Papaver
  • Såning: maj/juni
  • Blomstrer: juni-august

Er valmuer flerårige?

Der findes både flerårige og 1- og 2-årige valmuer. Du kan let selv samle frøene fra dine valmuer og bruge dem til at plante nye, så du altid har valmuer i haven.

Såning af valmuer

Valmuer er lette at så. Det kan for de fleste arter ikke betale sig at forspire valmuerne i drivhus eller indendørs. Rodnettet er nemlig ret sårbart og går let i stykker ved omplantning.

Valmuer er også selvsående. Derfor er valmuer en yndet blomst, hvis man et sted på sin grund gerne vil have en vild blomstereng, der har sit eget liv år efter år.

Hvordan sår man valmuer?

Det er en god idé at strø dem en dag, hvor det ikke blæser. Hvis du vil undgå, at frøene spreder sig til uønskede steder, kan du blande valmuefrøene op med noget såmuld.

Alle 1-årige valmuer er sommerblomster og kan sås direkte på voksestedet i maj/juni og komme til blomstring allerede 6 uger efter såning. Beregn en afstand på cirka 30 cm mellem hver plante.

De flerårige valmuer kan sås direkte på voksestedet eller i en kasse i løbet af sommeren for senere at blive udplantet. Alle valmuer foretrækker en plads i solen. Frø af kæmpevalmue kan sås i juni, men vil først komme til blomstring året efter, medmindre frø­ene sås tidligt i foråret.

Du kan også plante valmuer i krukker. På den måde kan du let sikre dig, at de ikke spredes vildt i haven. Det er vigtigt at klippe frøstandene af, når planten er afblomstret, hvis du ikke vil have, at alle valmuefrøene spreder sig rundt i haven.

Hvornår sår man valmuer?

Så dine valmuer i maj/juni. I løbet af 6 uger står blomsterne i fuldt flor.

Hvor længe blomstrer valmuer?

Valmuer blomstrer fra juni til september måned.

Læs også: Vinterhårdføre planter til krukker og haven

Læs også: Bonderoser – genvej til succes med pæoner i haven

Planteforhold og pasning

Valmuer foretrækker en ret let og sandet jord, og de trives bedst med meget sollys. Blomsten passer i store træk sig selv. I meget tørre perioder med stærk sollys er det en god idé at vande dem lidt. De indførte valmuearter i haven trives bedst med lidt gødning en gang imellem.

Billeder af valmuer – de fire mest populære

Her er fire af de mest spændende valmue sorter. De kan alle kan sås og vokse i danske haver.

Opiumvalmue

Lyserøde opiumsvalmuer og valmueknopper på mark.
Opiumsvalmuer vokser også vildt i Danmark. Foto: iStock.

Opiumsvalmuen (Papaver somni­ferum) har været en populær haveblomst de sidste 300 år. Den er også en gammel lægeplante med smertestillende og bedøvende virkning.

Opium­valmuen er hårdfør og bliver 30 til 90 cm høj, og bladene er lange med takkede kanter og en blålig farve. Selve blomsterne bliver bleglilla, hvide, blårøde eller brogede.

Sorterne ‘Pink Chiffon’ og ‘Paeoniflorum’ får fyldige pæonlignende blomster med farver fra violet, rosa og rødt til flødefarvet. En anden sort hedder ‘Dannbrog’. Den får enkle blomster med et hvidt kors i midten, bliver cirka 75 cm høj og blomstrer fra juli til september.

Kæmpevalmuer

Rød kæmpevalmue også kaldet staudevalmue og orientalsk valmue.
Kæmpevalmuen kaldes også for staudevalmue og orientalsk valmue. Foto: iStock.

Kæmpevalmuer (Papaver orientale), også kaldet orientalsk valmue eller staudevalmue, får en meterhøj blomsterstængel, og blomsterne lyser op i staudebede i maj, hvor andre stauder endnu ikke blomstrer.

‘De kæmpe valmuer’ visner ned efter afblomstring og efterlader en bar plet, og de høje blomsterstængler har det med at vælte til jorden, når det regner. Den kan være svær at flytte, fordi den har en tyk pælerod. Men om foråret går det an at dele planten og flytte den bagerst i et staudebed.

Blom­sterne kan blive op til 15 cm i diameter og sidder enligt på kraftigt hårede stilke. De store fjersnitdelte blade er også behårede. I dag fås sorter med blandt andet pink, bordeaux og hvide blomster. To kendte sorter er ‘Allegro’, der får røde blomster, og ‘Border Beauty’, der får fyldte røde blomster. Andre sorter er ‘Princess Victoria Louise’ som får rosa blomster, ‘Patty’s Plum’ der får violette blomster, mens ‘Coral Reef’ får koralrosa blomster, og ‘Perry’s White’ får hvide blomster.

Sibiriske valmuer

Mark med valmuer i sorten sibiriske - også kaldet islandske - valmuer.
Den sibiriske valmue kaldes også den islandske valmue. Foto: iStock.

Den sibiriske valmue (Papaver nudicaule) bliver 25 til 40 cm høj og har gule, orange, orangerøde eller hvide blomster. Den sibiriske valmue regnes for at være 2-årig. Da planten er selvsående, vil den med tiden optræde i grupper.

Den sibiriske valmue er nok den valmue-sort, der egner sig bedst til buketter, fordi kronbladene ikke lige så let falder af. Den sibiriske valmue kaldes også den islandske valmue.

Atlasvalmue

Hvid atlas-valmue med gult frøanlæg
Denne kaldes også for atlantisvalmue. Foto: iStock.

Atlas-valmue (Papaver atlanticum) er en smuk og spinkel valmue, der når en højde på 20 til 30 cm. Den sår gerne sig selv og kan findes forvildet i naturen. Navnet kommer fra oprindelsesstedet, som er Atlas­bjergene i Nordafrika.

Hvad bruger man valmuer til?

Udover at pynte på marker og i haver, så producerer valmuen birkes og opium. Det kan du læse mere om nedenfor.

Birkes

Birkes er frøene fra valmuer af Papaver, og du kan selv høste frøene af modne kapsler i august. De modne og friske frø smager let nøddeagtigt og kan blandt andet drysses på hjemmebagt brød og boller.

Tegning af Papave-valmuens frøkapsel med birkes.
Der kan være rigtig mange birkes i et enkelt frøkapsel fra en valmue. Foto: iStock.

Du kan høste birkes fra dine valmuer, når blomsten er afblomstret. Der skal kun nogle få kvadratmeter valmuer til, så er der birkes til morgenbrødet året rundt.

Til toppen

Opium og morfin

Opiater kommer fra opiums-valmuen (Papaver somniferum), der vokser som indført prydplante i Danmark. Det virksomme stof udvindes ved at tappe frøkapslerne for saft og tørre denne saft. Opiater bruges i smertestillende medicin som eksempelvis morfin. Morfin kan bruges til kemisk at fremstille stoffer som heroin, som virker stærkt smertestillende på nervesystemet og kategoriseres som rusmiddel.

Buketter af valmuer

Valmuen er smuk i buketter. Sørg dog for at plukke blomsten om morgenen, hvor de stadig er i knop, så kronbladene ikke falder af med det samme.

vil du gerne have valmuerne til at holde lidt længere og forhindre, at de smider deres kronblade i en fart, kan du gøre to forskellige ting.

  1. Dyp kortvarigt de afklippede stængler i meget varmt vand. Det gør det lettere for planten at suge vandet i vasen op.
  2. Herefter svitser du kortvarigt den afklippede stængel nede ved snittet. Det forhindrer valmuen i at udskille et mælkeagtigt sekret, som stopper for vandtilførslen.

Blå, gule, hvide og røde valmuer

Valmuer fås i alverdens flotte farver. Se nedenfor, hvilke sorter du skal plante, for at få lige præcis den farve valmue, som vil pynte i din have.

Blå valmuer

Valmuesøster - den blå valmue. Den kaldes også for Tibets blå valmue.
Valmuesøster kaldes også for Tibets blå valmue. Foto: Getty Images.

Hvis du vil pryde haven med blå valmuer, skal du have fat i valmuesøster (Meconopsis Betonicifolia). Valmuesøster bliver mellem en halv til en hel meter høj og er derfor en mellemhøj staude. Den blomstrer fra juni til september måned. Stauden vokser bedst i næringsrig og fugtig havejord – gerne let sur jord.

Gule valmuer

Gul Himalaya valmue med lilla blomster i baggrunden.
En sjælden og mørkegul blomst. Foto: Getty Images.

Vil du tilføje et gult strejf til blomsterbedet, kan du plante valmuen gul Himalaya (Dicranostigma franchetianum). Gule valmuer er sjældent set, og denne har oprindeligt hjemme i Himalaya og Vestkina. Den har en flot busket vækst med store mørkegule blomster og et lidt anderledes og mere robust løv end andre valmuearter.

Valmue gul Himalaya er en etårig valmue, som er nem at dyrke og breder sig villigt. Den bliver mellem 50 og 70 cm høj og blomstrer fra juli måned.

Den har de bedste vækstforhold i en fugtig surbund og trives bedst i halvskygge.

Hvide valmuer

Hvid valmue på blomstereng
Der findes mange flotte, hvide valmuesorter. Foto: Getty Images.

Der findes også hvide valmuer. Både atlasvalmuen og kæmpevalmuen kan fås i hvide farver.

Røde valmuer

Når du tænker på en valmue, tænker du garanteret på en fin og rød blomst på marken. Der findes forskellige røde sorter.

Rød grønlandsk valmue med gult frøanlæg
Den flotte, røde, grønlandske valmue vokser hurtigt. Foto: Getty Images.

På billedet ovenfor ser du den røde grønlandske valmue (Papaver nudicaule). Det er en meget vinterhårdfør og standhaftig plante, der bliver 60 cm. høj. Den blomstrer fra juni til oktober.

Det er en toårig valmue, som stammer fra Grønland, Alaska og Sibirien. Netop derfor egner den sig ikke til høje temperaturer eller fuld sol. Den har bedst af at blive placeret i halvskygge og dyrkes bedst i sur og løs jord.

Mest læste artikler