Verdens nemmeste sommerblomst

Kender du Cosmos bipinnatus, stolt kavaler? Hvis du har have og dyrker dine egne sommerblomster, for eksempel til buketter, tænker jeg, at svaret er ja. Uanset hvad, vil jeg anbefale dig at læse videre …

stolt kavaler

Siden jeg for snart tredive år siden begyndte at interessere mig for have og blomster, har jeg elsket at dyrke planter fra frø – såkaldte sommerblomster. Dengang undrede jeg mig noget over betegnelsen, fordi blomster jo blomstrer om sommeren! Men begrebet dækker over enårige vækster, der vokser op, blomstrer for så at visne hen og dø i efteråret.

Der er meget stor forskel på, hvor lang tid det tager for en sommerblomst at udvikle sig fra frø til udspring. For nogles vedkommendes kan der gå op til fire måneder, og derfor bliver man nødt til at tyvstarte inden døre. Men der er heldigvis andre, for hvem det blot tager godt og vel et par måneder, inden de første blomster dukker op. Det gælder for eksempel for stolt kavaler. Den kan sås direkte på voksestedet. Og gør du det i begyndelsen af maj, kan du glæde dig til at kunne plukke store blomsterbuketter i juli.

Et væld af sorter

I starten af min havekarriere var der ikke så mange sorter at vælge imellem. Men det er der i dag. En af de nyeste og mest populære er ’Apricotta’. Den er så fin. Det samme kan siges om den smørgule ’Xanthos’, som vakte stor opmærksomhed, da den kom på markedet for tre-fire sæsoner siden. Aldrig havde man set en stolt kavaler i den farve.

En god gammel rosapink sort hedder ’Gloria’. Den er fast på mit program hvert år.

En af tids store trends er at dyrke blomster til buketter. I dag taler mange om skærehaven, og her er stolt kavaler selvskreven. Frøene sås i rækker og tyndes ud, så der er 15-20 cm mellem planterne. Hver enkelt kommer til at danne en hel lille busk, hvis du – når planten bliver 20-25 cm høj – kniber topskuddet af. Så sker der nemlig det, at planten begynder at skyde fra midterstænglen i stedet for blot at løbe i vejret. Og det resulterer i mange flere blomster, som du blot kan klippe løs af.

’Cupcakes’. Er den ikke smuk?
’Cupcakes’. Er den ikke smuk?

For det er nemlig sådan, at jo flere blomster, du høster, desto flere kommer der. Det handler ganske enkelt om, at du forhindrer planten i at sætte frø, og når du gør det, sætter den hele tiden nye knopper. En plante er nemlig ’programmeret’ til at sikre artens overlevelse, netop ved frøsætning. Dette gælder ikke kun for stolt kavaler, men også for andre sommerblomster. Og desuden for dahliaer, georginer.

Der er også dobbeltblomstrende stolt kavaler. F.eks. ’Pink Duble’
Der er også dobbeltblomstrende stolt kavaler. F.eks. ’Pink Duble’

Stolt kavaler er en meget nøjsom plante, som slet ikke skal gødes. For hvis du giver den næring, bruger den kraften på at udvikle det ellers smukke dildlignende løv på bekostning af blomsterne, og det er jo ikke meningen.

Også i krukker er stolt kavaler genial. Du kan godt så direkte, men jeg sår i stedet i små bakker, og prikler planterne over i såbakker med rum, og når de er vokset til dér, planter jeg dem over i krukkerne. Her står de så og blomstrer helt ind i det tidlige efterår sammen med dahliaerne, georginerne. Det er et partnerskab til fælles bedste.

Mest læste artikler