Vintergækker – sådan dyrker og deler du løgplanten

Vil du have et tæppe af vintergækker i din have eller bare flere af dem, så er det faktisk ret let at formere og dele vintergækker. Og vidste du i øvrigt, at blomsten i gamle dage hed sommergækken?

Få flere vintergækker i din have

En vintergæk er mere end bare en almindelig løgplante, som klarer sig selv. Med nogle få tricks kan vintergækker blive endnu flittigere gæster i din have.

Du kan selvfølgelig lade naturen gå sin gang og håbe på, at dine vintergækker overrasker dig allerede i december med deres små gennembrud i vinterjorden. Men hvorfor overlade noget til tilfældighederne med sådan en livsbekræftende forårsblomst?

Alt om vintergækker

Her på denne side kan du få alt at vide om vintergækker – blandt andet opskriften på, hvordan du får et flor af vintergækker i din have. Hvis du vil, kan du springe ned til det indhold, du søger, ved at klikke på et af de 11 links herunder, men du kan selvfølglig også scrolle dig igennem hele artiklen. Når du er færdig, kan du erhverve dig det store kørekort i vintergækker.

 1. Vintergækkens udbredelse
 2. Er det farligt at spise vintergækker?
 3. Hvorfor hedder det vintergæk?
 4. Blomstens udseende
 5. Vintergæk og erantis
 6. Hvordan får jeg vintergækker i haven?
 7. Hvordan sår man vintergækker?
 8. Plantning af vintergækker
 9. Vintergækkernes blomstringsperiode
 10. Vintergækker indendørs
 11. Vanding – grobund – lys
 12. Populære arter
 13. Sådan farver du vintergækker
 14. Gækkebrev – en unik dansk tradition
 15. H. C. Andersen: Sommergæk

Vintergækker på dansk, engelsk og latin

 • Dansk navn: Vintergæk
 • Latinsk navn: Galantus nivalis
 • Engelsk navn: Snowdrop

Vintergækkens udbredelse

Der findes I hele verdenen ca. 20 arter af vintergækker. Planten stammer fra Europa og Mellemøsten i et bælte fra Spanien, Frankrig og Tyskland helt over til det østlige Iran. I dag er vintergækken indført til et hav af nye lande, hvor den nu vokser vildt. Danmark er et af disse lande.

Læs også: Sådan beskærer du dit æbletræ

Er det farligt at spise vintergækker?

Hele planten, og specielt løgene, indeholder alkoider, som kan give opkast og diarre hos både mennesker og dyr. Der er ikke registreret alvorlige forgiftninger hos mennesker.

Hvorfor hedder det vintergæk?

Vintergækken tilhører Amaryllisfamilien (Amaryllidaceae). Vintergækken er i familie med blandt andet påske- og pinseliljer.

Vintergækken hedder Galanathus Nivalis på latin. Gala star for mælk, Anthos er blomst, og nivalis betyder “noget der hører vinteren til”.

Det danske navn vintergæk kommer af, at blomsten “gækker” sommeren. At gække er gammeldansk for at drille. Blomstens navn hentyder således til, at blomsten skaber illusion om sommer om vinteren.

Blomstens udseende

vintergækker
Foto: Getty Images

Vintergækken er en lav, flerårig løgplante. Den sort, der er mest udbredt i Danmark – Almindelig vintergæk – bliver mellem 10 og 20 cm. høj. Nogle arter kan blive op til 30 cm (for eksempe Galanthus plicatus). høje. Plantens blade er blågrønne, blomsterne er hvide. Når vintergækkens spirer titter op af jorden, er stænglerne gulgrønne.

Blomsterne er typisk dråbeformede, og blomsten hænger nedad i en bue for enden af stænglen. Nogle andrer arter har struttende kronblade, der minder om balletskørt.

Vintergækker og erantis

Hvis du ønsker tidlige forårsblomster i haven, kan du med fordel plante erantis sammen med dine vintergækker. De er nemlig begge nogle af de nemmeste og første blomster, som kigger frem fra den sorte vinterjord. Allerede fra januar begynder vintergækkerne at vokse frem, hvorefter de små gule erantis blomster danner et blomstertæppe, som lyser den mørke have op.

Hvordan får jeg vintergækker i haven?

Du kan få vintergækker i haven ved at dele en anden plante med vintergækker eller ved at købe løg i plantecentret. Vintergækløg plantes i efteråret omkring september.  Plant vintergækkerne i mellem 5 og 10 centimers dybde. 

Deling af vintergækker gøres ved, at du graver en klump med blomster op. Herefter kan du se, hvordan der sidder flere løg uden på hinanden. Det er sideløg, og dem brækker du forsigtigt fra hinanden. Genplant løgene i otte-ti centimeters dybde enten enkeltvis eller to-tre løg samlet.

Hvordan sår man vintergækker?

 • Planter du vintergækker i græsplænen, fjerner du først et stykke af græsset i otte-ti centimeters dybde.
 • Læg en blanding af god havejord og sand i hullet.
 • Sætter du løg fra vintergækker i bede, laver du en fordybning i jorden på otte-ti centimeter, som løget lægges i.
 • Sæt løgene med en afstand på fem centimeter.
 • Dæk løgene med jord, eller læg græstørven tilbage i hullet, før du trykker let sammen omkring løgplanterne.
 • Giv vand.

Vintergækkernes blomstringsperiode

Vintergækker blomstrer meget tidligt – typisk fra januar til marts. Den præcise udbredelse af blomstringsperioden er afhængig af vinteren det pågældende år. Hver enkelt blomst blomstrer ca. en måned

Der findes enkelte arter, der kun blomstrer i efteråret (Galanthus Reginaeolgae)

Tips til afblomstrede vintergækker

Lad altid de grønne blade blive siddende på afblomstrede løgplanter. Den grønne del samler næring til løget, der oplagrer næringen til næste års blomstring. Det gælder såvel vintergækker som andre løgblomster. 

Vintergækker indendørs

Vintergækker kan godt blomstre indendørs. Det er dog vigtigt, at de står så køligt som muligt.

Du kan tage en klump med vintergækker fra skoven eller fra din have tidligt på vinteren og plante dem om til indedørsbrug. Når planterne er afblomstrede kan de atter plantes ud.

Læs også: Rosensygdomme – sådan undgår du dem

Vanding

Vande vintergækker? Det er meget sjældent nødvendigt. Vandet er jo også næsten frosset til is, inden det er nået ned til roden. Indendørs skal planten selvfølgelig vandes. 

Grobund

Vintergækken trives bedst i porøs jord og gerne skovbund.

Lys

Vintergækker vokser godt i skovbund og i skyggen fra høje træer. Lyset er en mindre vigtig faktor for vintergækker, eftersom der alligevel er så sparsom lys i de måneder, den blomstrer.

Vintergækker sorter

Du kan prøve dig frem og se hvilke sorter, som du bedst kan lide, og som trives i din have. Her er nogle særligt fine sorter, som du kan give dig i kast med.

Stor vintergæk Gravetye Giant


Denne sort er let at dyrke og blomstrer år efter år. Plant dem gerne i sol eller halvskygge, så blomstrer de nemlig over længere tid. De bliver cirka 50 centimeter høje og blomstrer fra april til maj. 

Vintergæk Galanthus Hippolyta


Denne plante har en unik blomst, som breder sig og minder om en lille klokke. Sorten trives i sol og halvskygge. Den blomstrer gerne fra februar og bliver op til 15 centimeter høj.

Dorothealilje

Dorothealinje bliver ofte forvekslet med vintergæk
Foto: Getty Images

Dorothealiljen er ikke en vintergæk, men bliver ofte forvekslet med en. Den blomstrer lidt senere, nemlig fra marts eller april. De hvide blomster ligner små klokker, hvor der på hvert kronblad er en grøn og gullig aftegning.  Den vokser til en højde på mellem 20 og 30 centimeter.

Dobbelte vintergækker

En særlig flot udgave af vintergækker er de såkaldte dobbelte vintergækker, som har en fyldig dobbelt blomst i midten. Ofte har blomsten grønne og gule aftegn i midten. Du kan gå efter Galanthus “Walrus”, Galanthus “Nivalis flore pleno” og Galanthus “Gordelia”, som alle er dobbelt blomstrende.

Populære arter af vintergækker

Der findes ca. 14 arter af vintergækken. De mest almindelige sorter er alle af arten G. nivalis. De ligner hinanden, men har forskellige grønne aftegninger på det hvide blomsterhoved. Sorten “Reginaeolgae” blomstrer dog om efteråret. Den ligner den almindelige vintergæk, men har kortere kronblade, og blomsterklokken har et grønt hesteskoformet mærke.

Anderledes vintergækker er for eksempel sorterne “Maximus”, der får større blomster, “Lutescens”, der får gule aftegninger på kronbladene, og sorten “Pictus”, der har grønne pletter på ydre og indre kronblade. Disse nære slægtninge stammer især fra Tyrkiet. Det kan være arter, der får højere blomsterstilke, bredere blade eller er mindre af vækst. Flere arter er for sarte over for en streng dansk vinter og ses derfor sjældent herhjemme. Her er nogle flere arter:

 • Galanthus elwesii. Tyrkisk vintergæk -. Kan blive op til 23 cm høj.
 • Galanthus ikariae. Vokser vildt, blandt andet i Kaukasus
 • Galanthus imperati. Italiensk vintergæk. 
 • Galanthus plicatus. Fra Krim. Bliver op til 30 cm høj.
 • Galanthus Reginaeolgae. Fra Grækenland og Sicilien. Minder i udseende meget om Almindelig vintergæk, men denne sort blomstrer faktisk først i efteråret.
 
Et tæppe af vintergækker i skovbunden. 

Fun facts om vintergækker

Farv dine vintergækker

Vintergækker i vase kan du for sjov give farvet blæk i blomstervandet. I løbet af få timer er farven vandret op i blomsten, så du i stedet har fx røde, grønne eller blå vintergækker. Hvis du har en vase eller potte med udsprungne blomster, kan du få dem til at lukke sig ved at sætte dem køligt. 

Læs også: Sådan får du succes med rhododendron

Vintergækhaver

I Storbritannien findes der flere steder særlige vintergækhaver (Snowdrop garden), som man kan besøge. I vintergækkernes blomstringstid forvandles disse haver til enorme tæpper af vintergækker i bedene og under trækronerne.

Gækkebrev – en unik dansk tradition

Det er en unik dansk tradition at lægge en vintergæk i gækkebrevet. Traditionen hænger utvivlsomt sammen med betydning af det danske ord for Galanthus nivalis: ”Gække” betyder at drille eller at vildlede, og det er netop det, vi forsøger at gøre, når vi sender hinanden gækkebreve.

H. C. Andersens Sommergækken

Den danske eventyrdigter har skrevet et eventyr om en vintergæk. Eventyret omtales ofte som Vintergækken. Men det hedder faktisk oprindeligt Sommergækken. Det blev nemlig skrevet i en tid, hvor det nuværende navn ikke havde slået sig fast. H. C. Andersen opfattede selv sit eventyr som et indlæg til fordel for betegnelsen Sommergæk. I den oprindelige udgave af eventyret lader han endog den vintergæk/sommergæk, som eventyret handler om, tage afstand til ordet vintergæk. Dette afsnit blev dog strøget, da eventyret blev genoptrykt i 1866, og i dag kendes eventyret fortrinsvist som “Vintergækken”.

Denne artikel fra idenyts planteleksikon er senest opdateret i januar 2023.

Mest læste artikler