Slip for bakterier i dit hjem – 15 tips, der minimerer bakterierne

Tandbørste, køkkenbordplade og viskestykker er alle potentielle bakteriebomber. Baktier findes overalt i vores bolig, uden vi ved det, men de kan minimeres. Det er vigtigt ikke at blive alt for bakterieforskrækket, men med 15 enkle tips kan du holde de værste bakterier væk.

Tip 1: Bakterier elsker sæberester

Gammelt kalk og rester efter sæbe i badet giver bakterier rigtig gode vækstbetingelser. Så skyl bad, afløb og bruser hver gang, du har været i bad.

Tip 2: Tandbørsten skal have særbehandling

En hylde over håndvasken er det oplagte sted at have tandbørsterne stående, men håndvasken er ligeså fyldt med bakterier som toilettet, så tænk på, hvor du stiller tandbørsten. Er din håndvask placeret tæt på toilettet, er der dobbelt op af bakterier på tandbørsten, hvis børsterne står ved håndvasken. Det bedste du kan gøre, er at opbevare tandbørsten i et lukket skab.

Tip 3: Slå toiletbrættet ned, inden du skyller ud

Når du skyller ud i toilettet, spredes bakterier fra vandsprøjtet. Det kan du undgå, hvis du slår brættet og låget ned inden du skyller ud.

Tip 4: Har du været på weekend eller ferie

Brusehovedet er typisk vådt, og det giver bakterier gode vækstbetingelser. Hvis du ikke har brugt bruseren nogle dage, er det vigtigt, at lade det varme vand løbe for fuldt tryk i 1-2 minutter, før du bruger den, så eventuelle bakterier bliver skyllet ud.

Tip 5: Håndklæder skal skiftes ofte

Håndklæder og vaskeklude i badeværelset bliver hurtigt beskidte – det kan især være svært at se, hvis de er i mørke farver. Skift til rene håndklæder minimum en gang om ugen. Hvis I er mange i familien, så skift flere gange om ugen.

Tip 6: Når du har gjort rent på badeværelset

Det er vigtigt at vaske hænderne grundigt, når du har gjort badet og toilettet rent. Selvom det handler om rengøring, har du undervejs rørt ved ting, hvor der kan være bakterier.

Tip 7: Hvad stiller du på køkkenbordet?

Når du kommer hjem fra supermarkedet er det fristende at sætte plastikposen på køkkenbordet. Men tænk på, at du fx satte den på gulvet i forretningen, og på den måde kan der komme skidt på køkkenbordet.

Tip 8: Køkkenbordet skal tørres af, før du skal bruge det

Et køkkenbord er praktisk – her ligger avisen, indkøbssedlen og måske nøglerne til bilen. Men det er også grunden til, at det er meget vigtigt, at tørre køkkenbordet grundigt af, før du går i gang med at lave mad.

Tip 9: En beskidt karklud er fyldt med bakterier

Bakterier vokser hurtigt i varme fugtige omgivelser, som fx en våd karklud. Skift derfor kluden hver dag. Det samme gælder viskestykket og de øvrige klude, du bruger i køkkenet.

Tip 10: Brug køkkenrulle til at tørre hænder med

Et håndklæde i køkkenet er praktisk, men ikke særlig hygiejnisk. Brug i stedet et stykke køkkenrulle til at tørre hænder i, når du laver mad.

Tip 11: Sæbe og vand i dagligdagen gør meget

Vores hænder kommer i berøring med rigtig mange steder, når vi laver mad og vasker op i køkkenet. Derfor er det vigtigt at vaske de steder af dagligt – fx døren ved skraldeposen, vandhanen og håndtagene på skabene og vandhanen.

Tip 12: Hæng viskestykker til tørre

Når du har vasket op, er det vigtigt at hænge det våde viskestykke til tørre – et vådt viskestykke, der ligger sammenkrøllet, er nemlig et perfekt sted for bakterierne at formere sig.

Tip 13: Mad skal i køleskabet

Når du kommer hjem fra supermarkedet, er det fristende at sætte indkøbsposen i køkkenet, og så tjekke posten eller lignende. Men madvarer, der ikke er på køl, er guf for bakterier, derfor skal madvarerne ind i køleskabet med det samme.

Tip 14: Glem ikke at vaske hænder, mens du laver mad

Udover det er god hygiejne at vaske hænderne, før du går i gang med madlavningen, er det også vigtigt at vaske hænder undervejs. Har du fx renset rodfrugter, og så skal tilberede rå fødevarer.

Tip 15: Undgå bakterier i din mad

Der er tre gode huskeregler for at undgå bakterier i madvarer:

  • Genopvarm aldrig fødevarer mere end en gang.
  • Når frostvarerne er tøet op, må de ikke nedfryses igen.
  • Hold øje med at temperaturen i fryseren er minus 18°C eller derunder. Bakterier kan ikke formere sig i frost.

Mest læste artikler