Fjern kalken i badeværelset

Den bedste måde at holde dit hjem fri for kalkaflejringer er at være omhyggelig med at tørre af efter dig. Men har kalken alligevel meldt sin ankomst, er det ingen katastrofe. Kalk kan fjernes relativt nemt, når man bruger de rette metoder. 

Badekar af emalje

Badekar eller bundkarret i brusekabinen er ofte lavet af emalje. Emalje kan ikke tåle syreholdige midler. Her er det nødvendigt at skure, hvis kalken har sat sig. Vælg en fin skuresvamp, så du ikke ridser emaljen. Er det ikke nok, må du ty til endnu en afslibning og derefter en ny emaljering.

Eddikesyre og eddike til behandling af armaturet

Kalk på armaturet kan fjernes ved at lægge toiletpapir eller vat omkring og fugte det med eddikesyre. Studsen på vandhanen og brusehovedet kan skrues af og lægges i blød i eddike, indtil kalken har løsnet sig.

Husk armaturet ikke tåler syre

Vær dog opmærksom på, om dit armatur er lavet af et materiale, der ikke tåler syre. Er det tilfældet, må du i stedet skure med en fin skuresvamp. Det kan være svært at komme ind i alle kroge, prøv eventuelt med en tandbørste. Er du i tvivl om, hvilket materiale dit blandingsbatteri er lavet af, så kontakt forhandleren.
Før behandlingen.
Efter – et pænt toilet.

Kalk i toiletkummen

Toiletkummen er ofte offer for uklædelige brune rande. Det er kalk, der går i forbindelse med rust. Randene kan fjernes med eddikesyre. Pump først vandet ud af kummen med toiletbørsten. Læg derefter toiletpapir eller køkkenrulle på de rande, du vil fjerne. Gennemblød papiret med eddikesyre, og lad det virke i et par timer.

Lad behandlingen virke natten over

Du kan eventuelt lade det stå natten over. Kalken kan nu fjernes med toiletbørsten. Hvis kalken er meget genstridig, kan du skure efter med fint pulveriseret pimpsten. Husk blot, at du ikke må skure toiletter af blødt porcelæn

Bordplader behandles som armatur

Bordplader af laminat og rustfrit stål tåler syreholdige midler, så her kan du behandle din bordplade efter samme princip som kumme og armatur.

Gulv og fliser i badeværelse

Gulve og vægge i vådrum er ofte lavet af fliser eller vinyl. Begge dele tåler oftest syreholdige midler. Rengør først fladerne, så der ikke sidder fedt- og sæberester tilbage. Vær meget opmærksom på, at fugerne mellem fliser ikke kan tåle syre. Derfor skal du mætte fugerne med vand, inden du syrebehandlerområdet. Fugt de tilkalkede områder med eddikesyre, lad det virke, og skyl efter med vand.

Uglaserede klinker i badet

Uglaserede klinker, beton, marmor, terrazzo og skifer består blandt andet af kalk og kan ikke tåle syre. Her er den bedste løsning at skure med en fin skuresvamp. Er det ikke nok, må du slibe hele området. En anden mulighed er at bruge et specialprodukt til netop marmor og terrazzo. Disse midler er normalt basiske og kan ætse. Brug dem derfor med omtanke.

Slå kalken i stykker, før den sætter sig

Kalk i vand danner små krystaller, og det er dem, der sætter sig fast overalt i vådrum som kalkaflejringer, og giver os villaejere grå hår i hovedet.

Ultralyd eller magnetisme

I dag findes der forskellige systemer på markedet, som kan monteres på eller omkring vandrørene. Systemerne behandler vandet på forskellig vis. For eksempel skulle ultralyd eller magnetisme kunne ødelægge eller omdanne kalkkrystallerne i vandet, så aflejringer nedbrydes, før de “sætter sig endeligt fast”.

Mest læste artikler