Forebyg kalk og snavs på badeværelset

Når du vælger inventaret til dit nye badeværelse, er det en god idé at undersøge, om både overflader og samlinger er nemme at holde rene, og om de kan tåle almindelige, effektive rengøringsmidler. Se efter, at alle udsatte overflader er rimelig glatte eller blanke.


Vælg den rigtige håndvask
 

Tænk også over, hvor afslørende materialerne er. En indtørret dråbe sæbevand vil altid ses på en sort vask eller på en helt blank glasflade, mens den “forsvinder” på en hvid vask og på matteret glas. Specielt omkring håndvask og bad vil der altid opstå snavs og kalk, og her er detaljerne vigtige. Særligt samlingerne mellem vask og bord kan være udsatte – overvej eventuelt vask og bord i ét, så der slet ikke er samlinger.

Brusenichen skal kunne afkalkes

I brusenichen vil kalk fra vandet altid sætte sig både på flader og i samlinger. Tjek derfor, at alle materialerne kan tåle kalkfjerner, og at alle samlinger er nemme at holde rene. Spørg forhandleren, hvad du må bruge.

Forebyg snavset

Glasflader kan du give kalkafvisende behandling, der letter rengøringen. Har du porøse fliser eller klinker i badeværelset, kan du også imprægnere dem med en forsegler, der lukker porerne, så overfladen bliver smudsafvisende. Hvis fliserne er glaserede, kan de dog ikke forsegles.

 

Fjern Kalken

Kalk kan kun fjernes med syre, fx husholdningseddike eller kalkfjerningsmidler. Her kan du afkalke:

  • Fliser og klinker – men pas på fugerne
  • Porcelæn, granit og glas
  • Nogle vandhaner/armaturer, spørg producenten
  • Badekar og håndvaske af akryl og Quaryl (akryl/kvarts)
  • Brusekabiner af styren (polystyren)

Mest læste artikler