Kom okker og misfarvninger på badeværelset til livs

Okker giver frygtelige misfarvninger, som kan være svære at få bugt med. Men med disse rengøringsmidler kan du igen få et pænt badeværelse.

Okker er et ugiftig pigment, som hovedagligt består af små lerpartikler, der ofte forekommer i vores danske vand. Okker er som sagt ikke farligt, men efterlader sig synlige, grimme spor.

Okker giver gullige og brunlige misfarvninger, som er til stor gene! Men mange må opgive kampen, da det er opslidende og hårdt arbejde.

Har du først okker i vandet, skal du forberede dig mod konstant forebyggelse.

Okker kan fjernes med almindelige rengøringmidler

Okker kan virke modstridigt, men du kan kan fjerne det med naturlige rengøringsmidler, som vi alle har stående eller, der kan købes i dit lokale super marked. Til gengæld findes der mange forskellige myter og forslag til, hvordan du får bugt med okker – nogle er bedre end andre.

Vi har lavet en lille opsamling over de midler, som kan fjerne okker på dit badeværelse.

  • Syreholdig kalkrens: Hvor der er kalk, er der okker og de forbindes begge med jern. Derfor kan du i mange tilfælde fjerne okker med syreholdig kalkrens.
  • Eddikesyre 32%: Edddikesyre er et kraftigt middel, som du skal være varsom med. Men det virker effektivt mod okker. Du kan for eksempel gøre en serviet våd med eddikesyre og placere den ovenpå okkeren. Lad det trække og skyl herefter af med vand. Husk rengøringshandsker. 
  • Citronsyre: Citronsyre er også et effektivt middel mod okker. Og ligesom de to ovenstående, vil syren nedbryde kalken og okkeren. Lad endelig citronsyren sidde natten over, hvis du har store udfordinger med okker. Følg dog altid anvisningen på produktet, og hvis der her er advarelser mod brug til bestemte materialer, bør du selvfølgelig følge dette.
  • Soda: Hvis du ikke er hårdt angrebet af okker og misfarvninger, kan du sagtens anvende almindelig soda. Soda ikke kræver ingen ekstra foranstaltninger.
  • Glasskraber til keramiske overflader: En glasskraber kan være en hurtig og effektiv metode til at fjerne okker med, men skraberen kan også ridse dine overflader, hvorfor du bør derfor overveje om metoden er risikoen værd.

Men uanset hvilket middel du vælger, kræver det råstyrke og knofedt. Vil du vide mere om, hvordan du skal gøre, kan du få flere tips og tricks her.

Mest læste artikler