Sådan undgår du sorte pletter på bløde fuger i badeværelset

Sorte pletter på fugerne mellem fliserne er hverken pæne at se på eller sunde at omgive sig med. Her får du vigtige tips til, hvordan du undgår dem eller fjerner dem, når de først er kommet. 

Skadeligt for mennesker

Du kan blive meget syg af at være omgivet af skimmelsvamp, derfor er det meget vigtigt at du giver problemet opmærksomhed og sørger for at komme det til livs.

Hvis fugerne mellem fliserne på eksempelvis dit badeværelse har små sorte pletter, er de højest sandsynlig et tegn på, at de er angrebet af skimmelsvamp. Selve svampen er harmløs i sig selv, men det er deres affaldsstoffer ikke, og det er dem, du skal være på vagt overfor.

Disse stoffer påvirker indeklimaet og er skadelige for mennesker. Skimmelsvamp ses ofte på de bløde fuger mellem fliserne på badeværelset – særligt i brusenichen – men den kan også forekomme på de hårde mørtelfuger.

Læs mere: Hvad er skimmelsvamp – og hvordan kommer du af med den?

Sådan undgår du sorte pletter på fugerne

Det er en fordel, hvis du holder de bløde fuger rene. Tør dem af hver gang du har været i bad og sørg for, at de ikke kalker til. Hvis først fugerne kalker til, er det nemmere for snavs og skidt at sætte sig fast, hvilket giver de bedste vækstbetingelser for svamp.

Hvis du har mulighed for det, er det en god ide at lufte grundigt ud på badeværelset. Generelt er god ventilation i fugtprægede rum en god idé. Det gælder specielt badeværelse og køkken. Skimmelsvampe trives nemlig bedst i fugtigt miljø

Tjek fugerne på dit badeværelse én gang årligt. Hvis fugen slipper fliserne i kanten eller er begyndt at smuldre, skal den skiftes ud, så vandet ikke kan trænge ind bagved og give ny skimmelsvamp. 

Læs mere: Sådan fjerner du de vanskelige pletter på tekstiler 

Sorte pletter på fuger i badeværelset – sådan kommer de væk

Rengør regelmæssigt dine fuger, der også fjerner kalkbelægninger. Brug evt:  

  • 2 deciliter surt rengøringsmiddel (lav pH-værdi)
  • 1/4 deciliter eddikesyre

Denne blanding tager både kalk og fedt/sæberester på fugerne.

Hvis dine fuger er angrebet, kan du med fordel først prøve at rengøre dem med brun sæbe. Det skal sidde og virke i nogle minutter, hvorefter du skal skrubbe grundigt for at få svampen væk.

Det er ikke altid muligt at fjerne den brune misfarvning, når svampen først har været der.  Misfarvningen kan fjernes med citronsyre.

Alternativt kan du anvende en indendørs Rodalonblanding til at fjerne skimmelsvamp.

Læs mere: Rens afløb i køkken og bad uden brug af kemikalier 

Kilde: jyllands-posten.dk

Mest læste artikler