Sådan lader du vinterens frost klare rengøringen

Du kan udnytte vinterens frostgrader til at gøre hjemmets rengøringsopgaver meget lettere og slippe af med flere af hjemmets ubudne gæster uden det store besvær. Se hvordan her. 

et termometer i sneen

Det er let at opfatte vinterens bidende kulde som noget negativt, når det handler om vores bolig: Der falder tung sne på taget, elregningen bliver dyrere, og huset er i fare for at få frostskader.

Men når kulden rammer, er det ikke kun dårligt for dit hjem. Du kan kan nemlig bruge frost og sne til flere smarte ting.

Derfor giver vi dig her en liste over alle de smarte ting, du kan gøre, når temperaturen falder. Forslagene her her vi fra vores norske kolleger, og nogle af dem kræver, at det er meget koldt – men selv på en almindelig dansk vinterdag der kun er et par grader under frysepunktet, kan mange af disse råd komme dig til gode.

Læs også: Møl i møbler og tøj – sådan bekæmper du dem 

1: Frys husstøvmiden ud af huset

Husstøvmiden hygger sig typisk sammen med dig under dynen, og den trives godt, når der er omkring 25 grader og en høj luftfugtighed. Men en kombination af kulde og høj varme kan dræbe miden.

Derfor bør du lægge dyner, tæpper, madrasser og andre tekstiler udenfor, når temperaturen kommer under -15 grader.

Lad det ligge ude mindst otte timer – gerne i et døgn. Jo koldere det er udenfor des bedre.

Lad tekstilerne ligge ude til de er gennemkolde, bank dem godt igennem, og ryst dem, før du tager dem indenfor igen. Det er en god idé at hænge dynerne op, så de ikke bliver fugtige.

Læs også: Klanner – sådan bekæmper du flæskeklanner, som angriber din mad

Når du tager tekstilerne ind igen, bør du hænge dem til tørre for at sikre, at alt fugten forsvinder.

Hvis det ikke bliver koldt nok udenfor, kan du også vaske dit sengetøj på 60 grader, for at slippe af med husstøvmiderne.

2: Afrim fryseren

Vinteren er et perfekt tidspunkt at afrime fryseren på. Her kan du nemlig lægge alle de frosne madvarer ud i kulden, og slippe for at bekymre dig om hvorvidt maden bliver ødelagt.

Den bedste måde at afrime fryseren på er ved at tage kontakten ud, åbne døren og vente på, at den stigende temperatur langsomt optør isen.

Det kan tage tid, og hvis du bliver utålmodig, kan du sætte en kande med varmt vand ind i fryseren. Luk derefter døren, og byt vandet ud, når det er blevet koldt. Fortsæt dette til fryseren er tilpas afrimet.

For at undgå en vandpøl på gulvet kan du lægge et par håndklæder på gulvet, og jævnligt tørre det optøede vand op.

Når fryseren er tilpas afrimet, kan du fjerne isflagerne med et fejebræt. Du kan også skrabe rimen væk med en isskraber i plastik eller træ. Det er vigtigt, at du ikke bruger skarpe genstande.

Vask derefter fryseren med en klud, og vær sikker på, at fryseren er helt tør, før du lægger madvarerne tilbage på hylden.

Er du i tvivl om hvorvidt du bør afrime din fryser?

Du bør afrime din fryser, når isen er omkring 3-5 mm tyk.

3: Bliv fri for møl

Har du møl i tekstiler, møbler eller tæpper, kan du bruge kulden til at slippe af med dem. De bevingede stofspisere kan nemlig ikke lide temperaturforskelle.

Lægger du dine mølramte genstande ud om natten, og tager dem ind igen om dagen et par gange i træk, vil de dø. Vil du slippe af med møl, larver og æg i dit tøj kan du lægge det i fryseren i et par timer.

4: Rens tæpper og skind

Sne er et smart rensemiddel til tæpper. Typisk bliver store, tunge tæpper sjældent vasket, men sneen kan faktisk fungere som en vask. Den fugtige og våde sne tiltrækker nemlig skidt og snavs.

Inden du lægger tæppet ned i den kolde sne, bør du køle det ned udenfor i en halv times tid, så sneen ikke smelter og sætter sig fast til tæppets fibre som is.

Gnid tæppet i sneen – eller træk det hen ad sneen – for at rense det, men vær opmærksom på, at de forskellige materialer bør behandles forskelligt.

Tæpper med uld er meget sensitive for temperatursvingninger. Lad tæppet ligge på den ene side i en halv time til en time, før du vender det, og gør det samme med den anden side.

Hvis tæppet er meget beskidt, kan du trampe på det, men husk at at bruge sko, som ikke skader det.

Tæpper af bomuld eller kunstfiber kan du bare kaste ud i sneen. Lad dem lligge i en halv time til en time. Bank på tæppet, og lad det ligge lidt længere. Hvis tæppet er meget beskidt, kan du også stå eller hoppe på det.

Når du har luftet tæpperne udenfor, skal de langsomt varmes op, før du lægger dem ind igen.

5: Fjern stearin fra tekstiler

Det kan være svært at pille stearin af tekstiler uden, at det gnider sig mere ind i stoffet. Men en smart idé er at lægge det stearin-plettede tekstil ud i frost eller sne. Efter lidt tid vil stearinen nemlig stivne, og hvis det ikke smuldrer af sig selv, kan du rive stearinen af klædet – stykke for stykke.

6: Frys borebillerne ud

Borebiller angriber træmøbler, og du kan kende dem på de karakteristiske huller på 1-2 millimeter. Har du et møbel, der er angrebet af de små biller, kan du udnytte de kolde temperaturer til at slippe af med billerne på en let måde.

Stil dit møbel i kulden i et par dage, når temperaturen er helt nede på minus 10 grader. På det tispunkt bliver temperaturen i træværket nemlig så koldt, at billerne ikke kan overleve det.

Tip:

Vær forsigtig, når du tager møblet ind i varmen igen. Det kan nemlig skade træværket at gå direkte fra kulde til varme. Forsøg derfor at varme møblet langsomt op, før du tager det helt ind i huset igen.

Mest læste artikler