Disse overraskende midler klarer al rengøring – og så er de bæredygtige

Her er de 10 billige og miljøvenlige rengøringsmidler, som er langt mere effektive end de konventionelle rengøringsmidler.

bæredygtig rengøring

1. Sukkerknalder

Sukkerknalder er fantastiske at bruge til at skrabe fx fastbrændt fedt eller umulige pletter af komfuret, bageplader og gryder – uden at give ridser. De kan også bruges til at skrubbe kalkpletter af toiletkummen, håndvasken, brusekabinen eller badekarret.

2. Eddike

Eddike er bakteriedræbende, gør overflader skinnende rene og neutraliserer dårlig lugt. Den er perfekt at bruge i vinduesrens, eftersom overfladen efterlades utroligt klar. Eddike er desuden meget effektiv mod kalk og er oplagt at bruge til at afkalke elkedler og kaffemaskiner. Brug ikke eddike på marmor og natursten – disse materialer er sårbare over for syre.

Eddike kan fås mere eller mindre koncentreret. Husholdningseddike har typisk et eddikeindhold på 10 procent og er således stærkere end de eddike-typer, man bruger til madlavning. Husholdnings-eddike kan løse de fleste rengøringsopgaver. Man skal dog huske, at eddike er en syre og således kan ætse og forårsage skader ved indtagelse eller hud- eller øjenkontakt. Almindelig husholdningseddike kan skabe irritation, men er relativt ufarlig, selv hvis et barn skulle komme til at tage en slurk.

Jeg anbefaler derfor, at man holder sig til husholdningseddike i stedet for stærkere former for eddike.

OBS! Håndter altid eddike og eddikeblandinger med forsigtighed, og opbevar dem utilgængeligt for børn.

3. Natron

natron
Foto: Fra bogen ‘Bæredygtig rengøring, Forlaget Turbine

Natron er virkelig fuldkommen magisk. Den rustfri køkkenvasks bedste ven. Natron neutraliserer endda også dårlig lugt og er derfor perfekt som miljøvenligt rensemiddel til tøj. Madrasser, der har været udsat for tisseuheld, bliver lugtfri igen ved hjælp af natron, og snavsede skosåler og fuger mellem fliserne bliver kridhvide igen.

4. Kokosolie (økologisk)

Kokosolie er antibakteriel og egner sig derfor virkelig godt til at oliebehandle skærebrætter og køkkenredskaber med. Den kan også bruges til at fjerne limen fra etiketter på genanvendte syltetøjsglas og lignende eller limrester fra børnenes klistermærker.

5. Fodhøvl

fodhøvl
Foto: Fra bogen ‘Bæredygtig rengøring, Forlaget Turbine

Med en fodhøvl fjerner du nemt fastbrændt fedt fra ovn, ovnlåge og komfur. Den er også perfekt, hvis man vil fjerne stænk af maling eller lim, stivnet stearin og indtørrede klatter pandekagedej fra glatte overflader. Den kan også bruges mod kalk i brusekabinen, når intet andet hjælper. Begynd forsigtigt på et ikke alt for synligt sted, indtil du er sikker på, at den ikke ridser overfladen.

6. Linoliesæbe

Min yndlingssæbe er helt klart linoliesæben. Den er ekstremt effektiv – man behøver næsten ikke at gnide, og alligevel løsner skidtet sig supernemt. Desuden er den skånsom mod huden. Linoliesæbe er på en måde rengøringsmidlernes kokosolie. Den kan bruges til alt! Gulvvask, behandling af gulve, rengøring i køkken og badeværelse, til at rense pensler og som vaskemiddel (nogle bruger den endda som håndsæbe). Linoliesæbe er vildt god til at vaske gulv med, men den hjælper også med at udjævne farven på slidte parketgulve, hvor træets overflade træder frem visse steder.

Jeg plejer at blande linoliesæbe og vand til en linoliesæbespray, som jeg hælder i en sprayflaske, så den er nem at bruge til rengøring. Linoliesæbe bør ikke bruges på vinduer, glas og spejle, da den efterlader overfladen let fedtet.

Linoliesæbe er enormt drøj i brug og dufter skønt, selvom der ikke er tilsat parfume. Jeg synes, den dufter frisk af agurk og melon (men lad være med at stikke næsen direkte ned i beholderen – der dufter den helt anderledes).

Den herlige duft forsvinder ret hurtigt, efter man har gjort rent med den, men hver gang man lufter ud, fornemmer man den magiske, friske duft igen. Der findes også linoliesæbe med tilsat parfume, men for mig er den halve fornøjelse den vidunderlige og naturlige linoliesæbeduft, så jeg vælger altid den parfumefrie variant.

7. Mikrofiberklude (svanemærkede)

mikrofiberklud
Foto: Fra bogen ‘Bæredygtig rengøring, Forlaget Turbine

Mikrofiberklude er desværre lavet af polyester, men indtil videre har jeg ikke kunnet finde noget alternativ, der giver bare tilnærmelsesvis lige så gode resultater. Fordelen ved dem er, at de kan vaskes, de holder i en evighed og efterlader overfladen skinnende ren.

I tør tilstand er de perfekte til at tørre støv af med, da støvet rent faktisk ender på mikrofiberkluden i stedet for bare at blive flyttet rundt. (Smid støvet i skraldespanden i stedet for at skylle det ud i afløbet. Vandværkerne har svært ved at rense vandet for de skadelige kemikalier, som støvet kan indeholde).

8. Karklude af cellulose og bomuld

Jeg synes, at karklude af cellulose og bomuld er uovertrufne til at tørre spisebordet af med og til den daglige aftørring af køkkenbordet. De er nemme at bruge og efterlader overfladen næsten helt tør med det samme. Vask karkluden ved at koge den i et par minutter med en smule opvaskemiddel, så holder den sig frisk længe.

9. Opvaskemiddel

Udover at opvaskemiddel bruges til håndvasken, er den en vigtig ingrediens i vinduesrens/vidundermiddel. Opvaskemiddel er også rigtig god at bruge mod fedtpletter. Jeg vælger selv opvaskemiddel, der er svanemærket og uden tilsat farve eller parfume.

10. Stål- eller kobbersvamp

stål- eller kobbersvamp
Foto: Fra bogen ‘Bæredygtig rengøring, Forlaget Turbine

Stål- eller kobbersvampe er sammenrullet metaltråd, som er perfekte til at skrubbe besværlige pletter og fastbrændt mad væk. Sammen med lidt opvaskemiddel er de suveræne, når det handler om at fjerne meget stædig lim fra sylteglas og lignende.

Vind bogen Bæredygtig rengøring

Artiklen er et uddrag fra bogen ‘Bæredygtig rengøring’ af Ellinor Sirén

bæredygtig rengøring
Bæredygtig rengøring af Ellinor Sirén, Forlaget Turbine

Mest læste artikler