[OVNRENS]: Nem og sikker rengøring af din ovn

[OVNRENS]: Nem og sikker rengøring af din ovn

Ovn, ovnrensJeg ved ikke om du allerede har set “ren-ovn-tricket” på facebook, og om du måske også allerede har set advarselen mod “ren-ovn-tricket”.

Det korte af det lange er, at en kvinde allerede er kommet alvorligt til skade, og at flere har henvendt sig med mindre skader.

Så pas rigtig godt på dig selv.

Allerede i sidste uge advarede man mod lige præcist dette “ren-ovn-trick” i radioen. Og jeg vil gerne have lov til at gøre det på bloggen her også. Og så komme med gode alternativer selvfølgelig.

Hvis ikke du allerede har hørt om “ren-ovn-tricket”, er det ganske kort fortalt startet med, at en norsk husmor har lagt billeder ud af en beskidt og en skinnende ren ovn på facebook sammen med en opskrift, der inkluderer salmiakspiritus (og især dampene derfra). Og det skal man altså være meget forsigtig med.

Mit største ønsker for dette blogindlæg er, at oplyse og skabe et kærligt og velment fokus på forsigtighed med arbejde med kemikalier.

Derfor husk:

1. Bland aldrig kemikalier med hinanden
2. Brug dem altid som anvist og læs produktinformationer grundigt
3. Undersøg altid rengøringsvejledningen på det emne, du skal rengøre

Nå men, den ovn bliver jo ligesom beskidt igen og igen. Og endnu mere. Og endnu mere. Eller det gør min da. Og jeg skal ærligt tilstå, at det ikke ligefrem er den rengøringsopgave, jeg springer ud af sengen for at løse en lørdag morgen. Men det er sådan set ikke fordi, det er så besværligt endda, for når først man er kommet i gang og bruger rette metode, er det faktisk slet ikke så slemt.

Det er mit bud, at en problematisk ovn med masser af fastbrændt gammelt snavs kan rengøres på under 15 minutters samlet arbejdestid, hvis metoden er korrekt.

Så fat mod og rengøringsglæde.

Du får to opskrifter på, hvordan du nemt kan gøre din ovn ren uden det behøver at tage lang tid og være besværligt:

“Den gode gamle husmoder metode”:

1. Smør din ovn, plader, rister mm. ind i fast brunt sæbe
2. Lad det virke i 15 minutter
3. Skrub let med en svamp, som ikke ridser
4. Skyl ned med rent vand og tør af med en ren klud

“Den moderne og lidt hurtigere metode”:

1. Spray en rigtig ovnrens på
2. Lad den virke efter anvisning 
3. Skyl ned og tør efter

I princippet er der ikke den helt store forskel på, om du anvender en ovnrens eller den gode gamle brune sæbe. Det, som er forskelligt, er nemheden. Ovnrens kan typisk påføres let og hurtigt med en spray selv på lodrette flader. Begge produkter har en ret høj pH værdi, og er begge effektive overfor snavs som fedt og smuds fra madlavningen. Virketiden er typisk lidt kortere for ovnrens end for brunt sæbe. Jeg tænker, at det nok mest er en temperamentssag, om man er til den ene eller den anden, og jeg mener, at du vil kunne opnå samme resultat, uanset hvilken af metoderne, du vælger at bruge.

Læs også: Pyrolyseovne fylder dit hjem med giftige gasarter

#Note:
Husk at både ovnrens og brunt sæbe har en høj pH værdi, og at du derfor skal være opmærksom på ikke at få det “fedtet” på andre overflader, end dem, som tåler det. Tjek altid din ovns rengøringsvejleding. Det gælder generelt for de meget moderne selvrensende ovne, at de ikke rigtigt tåler rengøringsmidler af nogen som helst slags.

Jeg håber, at dette blogindlæg har givet dig nogle fif til, hvordan du nemt og sikkert får en ren og lækker ovn. Det er meget lettere end de fleste tror.

Pas på dig selv og dem du holder af.

Kærlig hilsen
Rengøringsekspert, Louise Grønhøj

Mest læste artikler