9 ting du ikke gør rent (men burde gøre)

Hvis du vil bakterierne i din bolig til livs og have et godt indeklima, så er det på tide at kigge på de skumle afkroge og blinde vinkler, hvor skurebørsten og støvkluden kun undtagelsesvis når frem.  

I den daglige trummerum er det svært at nå ud i alle afkrogene, når man gør rent. På et tidspunkt er der mange der ender i en fast rutine, hvor det er de samme ting, der får en tur med vaskekluden eller støvkosten.

Her er 10 af de blinde vinkler i køkkenet og resten af huset, som mange har det med at glemme, når de gør gør rent.

1. Hylderne i køleskabsdøren

Du sørger sikkert jævnligt for at vaske hylderne inde i køleskabet. Mange har det dog med at glemme hylderne i køleskabsdøren, selvom de i moderne køleskabe er nemme at tage ud og vaske igennem i sæbevand eller med en klor/vand-opløsning.

2. Mellem de hårde hvidevarer

Måske er der kun et par centimers luft i vasketårnet eller mellem opvaskemaskinen og undersiden af køkkenbordet. Det er dog nok til, at der kan samle sig rigeligt med bakterier, madrester og støv. Brug en gammeldags støvekost eller et langt mundstykke på støvsugeren.

3. Indkøbsposer i stof

Det er betænksomt over for miljøet at bruge stofposer i stedet for plastikposer. De skal dog vaskes ligesom alt muligt andet tøj. Giv dine genbrugsposer en tur i vaskemaskinen. Sørg dog for at vende og ryste dem inden. Tjek lige, hvilket materiale posen er lavet af, inden du lægger dem i tørretumbleren. Måske kan de ikke klare mosten.

4. Bakteriereder i højden

Vi har nævnt mellemrummene i vasketårnet og andre små åbninger. Derudover er der også toppen af blandt andet høje køleskabe, vasketårne, skabe og meget andet. Et køkken har mange forskellige potentielle bakteriereder i højden. Det kan også være det øverste af dørkarmen eller af vinduesrammerne.

5. Fjernbetjeninger og remotes

Uden for køkkenet er der god grund til at holde et vågent øje med fjernbetjeninger og remote controls til Play Station, Wii U og andre spilkonsoller. Der kan passere mange fedtede fingre hen over tasterne i løbet af en dag.

Tør disse ting af med en klud. En renseserviet til briller er også et effektivt lille hjælpemiddel til at holde fjernbetjeninger rene.

6. Ventilatorer

Dette er et stort tema i USA og andre lande med en mere udtalt air condition-kultur end den danske. Mobile ventilatorer bliver dog også brugt i stort antal i sommerheden. Tag et kig på rotorbladet med jævne mellemrum i højsæsonen. Der kan samle sig meget støv og fedt her på forholdsvis kort tid.

7. Gør rengøringsredskaberne rene

Det kan være et værre Sisyfos-arbejde, hvis du jævnligt svinger kosten, men glemmer at gøre kosten ren. Husk derfor også at støvsuge kosten eller at pille nullermændene ud af kostehårene. Det husker de fleste med – nogle gange lidt for jævne – mellemrum.

De fleste forsømmer derimod at vaske kostehovedet. Skru kostens hoved af og put den ned i varmt sæbevand. Når kosten er tør igen, er den praktisk talt som ny.

8. Hatte, huer og halstørklæder

Her samler der sig både bakterier og død hud inde i hattene og huerne og skidt og møg fra omverdenen udenpå. Vask derfor jævnligt denne type udendørs beklædning.

9. Gymnastiktasken

Alle husker at vaske deres tøj efter at have været til træning. Men hvor mange sørger for også hyppigt at vaske gymnastiktasken? Put den i vaskemaskinen, hvis den kan tåle det, eller tør den af med en våd klud. Drys lidt bagepulver ned i tasken bagefter. Det hjælper med at fjerne eventuel dårlig lugt.

Kilde: Goodhousekeeping

Mest læste artikler