Så længe lever Coronavirus på overflader

Corona er en genstridig virus, der i løbet af kort tid, har spredt sig over hele verden, og som sagtens kan leve på overflader lavet af eksempelvis metal, plast og pap. Det vil sige, at viruspartiklerne også sagtens, kan smitte fra overflader og gøre dig syg. Find ud af, hvor længe virussen kan overleve på forskellige overflader her i artiklen.

Forskere har undersøgt levetiden på viruspartikler fra corona virussen på forskellige overflader. Og den levetid, de fandt frem til, er overraskende. Læs med her og find ud hvor længe der skal gå før partiklerne er væk fra materialer som plast, metal og pap.

Hvordan smitter virussen overordnet?

Virussen sidder i dråber fra mennesker der hoster, nyser eller taler. Disse dråberne finder vej til slimhinder på det næste menneske, altså gennem mund eller næse. Virussen kan også smitte gennem direkte kontakt, og hvis du rører ved en overflade med viruspartikler, og derefter rører dig selv i ansigtet.

Ifølge videnskab.dk har forskere fundet ud af, at virussen kan leve i luften i form af en sky med fine partikler i op mod 3 timer. Det fremgår af artiklen Aerosol and surface stability of HCoV-19, publiceret på MedRxiv

Hvor længe kan corona leve på pap, metal og plast?

Corona kan leve på en overflade som pap i op til ét døgn. Forskerne fandt virussen på metal og plast i op til 72 timer. Dog bliver omfanget af virussen mindre og mindre som tiden går, og til sidst er den væk.

Forskerne fandt yderligere ud af, at virussen kan smitte fra overflader til mennesker, hvilket er vigtig viden, når smittefaren skal sænkes. Når du rører ved en overflade, hvor der findes coronavirus, skal du blot røre ved dit ansigt og så er du sandsynligvis smittet – og siden vi rører os selv i ansigtet 23 gange i gennemsnit i timen så går det hurtigt med at fører virussen videre.
Derfor er det vigtigt at understrege, hvor vigtigt det er, at du vasker hænder jævnligt. Og hvis du ikke har mulighed for håndvask, så er håndsprit et godt supplement.

Hvad gør du hvis du er smittet?

Hvis du i flere dage er syg og har en eller flere symptomer såsom feber, hoste, ondt i halsen, hovedpine, muskelømhed og åndenød, så skal du kontakte egen læge telefonisk eller 1813 ordningen. Særligt hvis dine symptomer forværres, og du får problemer med din vejrtrækning.
Undgå at mød op personligt, da du kan risikere at smitte raske mennesker med corona.
Bliv derudover indendøre, også selvom du kun oplever milde symptomer. 

Kilde: Videnskab.dk

Mest læste artikler