Forskere: Dette skal du bruge dine penge på for at blive mere lykkelig

Forskere har undersøgt, hvad der er bedst at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkelig.

Kvinder der shopper på Strøget i Kbh

Rejse eller rengøring?

Hvad vælger du at bruge dine penge til, hvis du har lidt ekstra på kistebunden? Tager du ud at rejse, eller skruer du op for restaurationsbudgettet?

Eller vælger du, som nogen gør, at købe dig til noget rengøringshjælp – eller hyrer du måske endda en au pair? Lige netop dette livsvalg bliver belyst i en forskningsrapport fra University of British Columbia i Canada.

Mere lykke – mere rengøring

Rapportens konklusioner baserer sig på et studie af repræsentanter fra 4 forskellige lande: Danmark, Canada, Holland og USA.

Rapporten forholder sig som noget helt afgørende til, hvor personerne i undersøgelsen placerer sig selv på en lykkeskala fra 0 til 10. Denne metode har blandt andet givet dette ret opsigtsvækkende resultat:

  • Forsøgsdeltagernes gennemsnit på den anvendte lykkeskala var omkring 7. 
  • Forsøgsdeltagere, der ikke brugte penge på rengøring, lå gennemsnitlig placeret på 6,5 på lykkeskalaen.
  • Forsøgsdeltagere, der jævnligt bruger penge på rengøring og serviceydelser, lå i gennemsnit placeret på 7,5 på lykkeskalaen.

Man kan selvfølgelig indvende, at mere velhavende folk bruger flere penge på rengøring, end lidt fattigere mennesker har mulighed for. Forskningsrapporten er dog ifølge videnskab.dk korrigeret ud fra forsøgsdeltagernes forskellige rådighedsbeløb.

Få køber mere tid

På trods af at rengøring tilsyneladende er en vigtig faktor for folks lykkefølelse, så er det dog noget, som relativt få benytter sig af. Ud af de ca. 6.000 personer, der deltog i undersøgelsen, var det således kun 28,2 procent, som brugte penge på rengøring – eller på at “købe mere tid”, som det hedder i undersøgelsen.

Dette overrasker professor ved det psykologiske institut ved universitetet i British Columbia, Elizabeth Dunn, der har spillet en væsentlig rolle i undersøgelsen.

– Det er ikke i sig selv overraskende, at folk bliver mere lykkelige af at købe sig til mere tid. Det er forventet. Det er dog overraskende, at vi ser så stor en effekt af det og samtidig finder, at folk ikke benytter sig af muligheden for at gøre sig selv mere lykkelige, udtaler Elizabeth Dunn ifølge videnskab.dk, der rapporterer mere indgående om forskningsresultaterne i denne artikel.

Hollandske millionærer gør rent

818 hollandske millionærer har som en del af undersøgelsen også givet til kende, hvor vidt de bruger penge på at købe sig til mere tid. Disse havde alle rigeligt med midler til at købe rengøringshjælp eller anden hjælp i huset. Det viste sig dog, at halvdelen af dem alligevel vælger selv at gøre rent i deres boliger.

Danskerne marginalt mere lykkelige

Danskerne i undersøgelsen viste sig oven i købet at være den af de fire nationaliteter, der fik den største lykkefølelse ved at købe sig til mere tid. Danskere stak dog kun marginalt ud, så forskellen vurderes i undersøgelsen ikke som videnskabelig signifikant.

Læs mere om forksningsresultaterne om sammenhængen mellem rengøring og lykke på videnskab.dk.

Mest læste artikler