Er fast eller flydende håndsæbe bedst?

Sæbe er sæbe – og så ikke helt alligevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsæbe, der formår at gøre dine hænder lige rene. Tværtimod…

Vask dine hænder i 30 sekunder

De fleste guides til god håndhygiejne anbefaler, at du vasker dine hænder grundigt i omkring 30 sekunder, hver gang du har været på toilettet.

Hvad de fleste af disse guides ikke nævner er, hvilken type sæbe du helst skal anvende, for at dine hænder bliver rene. Fast eller flydende håndsæbe?

Hvad siger videnskaben om de forskellige typer håndsæbe?

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, der er lektor i infektionsimmunologi ved Københavns Universitet, så er der ikke nogen tvivl om, hvilken sæbe, der er bedst for din håndhygiejne.

– Flydende håndsæbe er klart et bedre alternativ, fordi bakterier sagtens kan leve på en håndsæbe. Det gælder specielt fæces-bakterier, også kaldet colibakterier, siger Christensen i et interview til Videnskab.dk.

Den faste håndsæbe er en bakteriebombe

Grunden til at colibakterierne er i stand til at leve på et fast stykke håndsæbe skyldes, at det fugtige miljø på den faste sæbe danner et perfekt vækstmiljø for bakterierne. Vækstmiljøet på en fugtig håndsæbe har nemlig nogenlunde samme biologiske egenskaber som de galdesalte, der naturlig findes i mavetarmkanalen, hvor colibakterierne oprindeligt lever.

Hvad med sæbepumpen?

Selvom din sæbepumpe også udsættes for bakterier, da du typisk rør denne, lige efter du har været på toilettet, så er den faste sæbe altså endnu værre, da bakterierne har lettere ved at overleve på den. Til dette konstaterer Jan Pravsgaard Christensen:

– Derfor kan man klart anbefale, at man bruger flydende håndsæbe eller i det mindste sørger for, at håndsæben tørrer ud mellem hver brug. Når sæben tørrer ud og vandet forsvinder, har bakterierne svært ved at overleve, men så længe sæben er våd, er den et optimalt vækstmiljø.

Opnå en optimal håndhygiejne

For at opnå en optimal håndhygiejne kan du enten gøre brug af en automatisk no-touch sæbedispenser, eller sørge for at rengøre din almindelige sæbedispenser jævnligt. Husk derudover at skifte håndklæde jævnligt, da et gammelt håndklæde ligeledes kan indeholde utallige bakterier, der kan gøre dig syg.

Lad dig inspirere til et mere hygiejnisk hjem, med produkter du kan betjene uden at røre her.

Kilde: Videnskab.dk

Mest læste artikler