Få rene tæpper med disse 7 tricks

Tæpper passer ikke rigtig ind i vaskemaskine. Så hvad gør man, når uheldet er ude og pletten breder sig på tæppet?

Fjern trykmærker på gulvtæppet med isterninger

Det er lidt irriterende, at der skal stå møbler oven på de pæne tæpper. For de har det med at efterlade mærker. Så er det godt, at der er isterninger til.

Fjern møblerne og læg isterninger dér, hvor der er trykmærker fra møblerne. Når isterningerne er smeltet skal du duppe stedet med et tørt håndklæde, dog uden at trykke for hårdt.

Derefter skal du lægge et fugtigt håndklæde over de nedtrykkede steder og stryge henover disse steder på strygejernets bomuldsprogram.

Du skal ophøre med at stryge, lige før fiberne bliver helt tørre. Lad tæppet lufttørre. Derefter kan du purre de berørte steder på tæppet op med dine hænder.

Få dine tæpperne til at dufte af din yndlingsduft

Vil du gerne manipulere med duften fra dine tæpper, så skal du blande 10-20 dråber af din yndlings-duftolie med en dåse med bagepulver. Ryst det godt og opbevar det derefter i en glasbeholder. Når det er tørt, kan du drysse det ud over dit tæppe. Lad det sidde i 5-10 minutter og støvsug det bagefter. Mmmhhh – hvilken duft der spreder sig i bageriet…

Stryg pletter væk med strygejernet

Sæt ikke strygejernet væk, når du har strøget dine kjoler eller dine skjorter. Hvis der er en plet på tæppet, så kan strygejernet godt vise sig at være handy. Støvsug først tæppet.

Fugt derefter et håndklæde med en blanding af én del hvid eddike og tre dele vand (vand fra hanen fungerer fint). Læg håndklædet over pletten og stryg det med strygejernet. I mange tilfælde vil pletten på gulvet forsvinde op i håndklædet.  

Fjerne kaffe- og thepletter

Har du tabt kaffe eller the på dit tæppe, så bør du betragte dig selv som et meget lykkeligt  menneske. Det kunne være meget være. Det værste kan suges op med et viskestykke. Derefter skal du rense pletten med et universalrengøringsmiddel. Er pletten allerede tørret ind, når du opdager den, kan du smøre glycerin på og lade det tørre i 10 timer, inden du fjerner pletten med vand og universalmidlet. 

Løft dit gulvtæppe med en ske

Ligner dit tæppe noget som Napoleons hær har vandret henover? Så kan du bruge en forstøver med en blanding af lige dele eddike og vand. Lad væden virke et stykke tid og tør derefter den værste fugt op. Slutteligt kan du løbe en ske på langs nede i tæppet, så du rejser luven op.  

Gør langluvede tæpper og rya-tæpper rene

Langluvede tæpper er back-in-style, men de kan nemt lide skade, hvis du voldstøvsuger dem. Sørg for at skifte mundstykket på støvsugeren ud med børstehovedet. Suget i mange støvsugere er simpelten for kraftigt til normal støvsugning af denne type af tæpper.

Fjern rødvinspletter fra tæppet

Rødvin er bad news for dit tæppe. Som det første skal du tørre så meget, du kan, op med et viskestykke. Derefter skal du hælde vand på, så den værste farve forsvinder. Salt eller bagepulver er næste etape. Det vil suge store dele af rødvinen op. Bagefter støvsuges saltet (eller bagepulveret) væk. 

Mest læste artikler