Stuen er ikke et brugsrum, ligesom f.eks. køkken og bryggers er det, så her er det ekstra vigtigt at rydde overfladerne og skabe luft og lethed. Færre ting giver følelsen af ro, overblik og mere plads, og som bonus er din stue lettere at rengøre, når du ikke skal rykke rundt på alverdens små og store bunker.
10 ting i din stue, du aldrig vil savne
- Slidte tæpper og puder
- Gamle magasiner (nej, du får dem ikke læst igen!)
- Støvede nips, du fint kan leve uden
- Halv og heldøde planter
- Stumper af stearinlys
- Mønter og knapper, du finder mellem dine sofapuder
- Gamle fjernbetjeninger
- Xbox, dvdafspiller og andre devices, som du sjældent bruger
- Vaser med skår
- Gaven, du kun har stående fremme af pligt, eller fordi den har været dyr.
Arrangér
Du kan med fordel dele oprydningen i stuen op, så du tager underholdningskategorierne for sig – det vil sige bøger, spil og musik. Dem vender jeg tilbage til.
For nu lægger du alt andet frem. Alt, hvad du har i kommodeskuffen, alle lysestager og pyntedimser – du vil opdage, at du har mange – alt, hvad der ligger på klaveret, på tv-bordet og oven på chatollet. Du vil helt sikkert have glæde af at have en oprydningskurv ved din side for i et leverum som stuen hober der sig altid alskens ting op, der egentlig hører til andre steder i hjemmet. Vent med at fordele dem rundt i de andre rum til senere. For nu gælder det om at komme videre med oprydningen i stuen.
Kategorisér
Stuen er typisk ret overskuelig at gå til, hvis bare du ser bort fra underholdningskategorierne og oprydningskurven. Lav dine små grupperinger på gulve eller borde, og få det fulde overblik over, hvad du har. Når der pludselig ligger syv lysestager ved siden af hinanden, vil du sandsynligvis få oplevelsen af, at du kun vil beholde de tre pæneste.
Sortér
Hvis der er dukket ting op fra dybt inde bag i et skab eller under sofapuder, som du hverken har set eller savnet længe, så er det på tide at vinke farvel. Om du så føler en kort gensynsglæde over at se noget, du havde glemt alt om, så skal du videre i teksten og ikke dvæle ved det gamle sygesikringskort eller knapperne til det par bukser, du ikke har haft i fem år.
Organisér
Sæt dig ned i din sofa, og se dig omkring, inden du begynder at organisere. Sidder du og glor ind i en tom væg, eller har du noget rart at kigge på? Ville det være dejligt med et lille bord i nærheden til din kaffekop og en god bog? Tænk dine vaner og behov igennem, og vær kreativ og åben for nye løsninger. Det kan sagtens frigive ny energi og ekstra lyst til at tilbringe tid i hyggehjørnet, hvis du tænker nyt i stort eller i småt.
I min verden er ’afslappende’ lig med ’så lidt overflade-rod og så få ligegyldige ting som muligt’. For dig er det måske lig med noget andet. Men vær opmærksom på mængden af nips, skåle og lysestager, og lav kun rod med vilje. Er det svært for dig at skille dig af med vasen, der bare altid har været der, kan du forsøge dig med at lægge den og andre pyntedimser i en kasse, som du stiller væk i et par uger. Mærk så efter, om du savner dem. Hvis ikke, har du det måske ligesom jeg: Rene overflader er som balsam for sjælen.
Har du skabe og reoler i din stue, vil jeg anbefale dig at gå med denne tommelfingerregel: åbne hylder – lukket opbevaring. Lukkede skabe – åben opbevaring. Der er ingen grund til først at skulle åbne en låge for derefter at skulle tage et låg af en æske.
Artiklen fortsætter efter boksen
6 suveræne stue-hacks
1: Gem dit rod i møblerne
Stuen indeholder tit større møbler, og møbler med opbevaring er fantastiske. Gem f.eks. brætspil i en puf til din lænestol.
2: Væk med ledningerne
Sæt ledninger og stikdåser til tv og andre medier fast med strips på et gitter bag på dit tvmøbel.
3: Saml dine fjernbetjeninger
Fjernbetjeninger, der sejler rundt i sofahynder og på tvbordet, er noget rod både praktisk og æstetisk. De dikér en æske eller en lille dekorativ bakke, hvor de alle kan bo.
4: Væk med tæpper og puder
Tæpper og puder er hyggelige og gode at have, men er ofte med til at give et rodet udtryk. Ryd sofaen, og skab rene linjer ved at rulle eller folde dine tæpper og lægge dem – sammen med puderne – i en dekorativ kurv ved siden af sofaen.
5: Hæng planter ned fra en gardinstang
Mangler du frie overflader og gulvplads, men vil gerne have lidt grønt i stuen, kan du hænge en gardinstang op i loftet og hænge planter ned fra den. Hæng stangen i nærheden af – og parallelt med – en væg. Det skaber ro og rene linjer. Husk, at planterne skal hænge så lavt, at du kan vande dem ved at stå på en skammel.
6: Bøger, musik og spil
De fleste synes, det er hyggeligt og berigende at kunnne nyde synet af deres yndlingsromaner, lp’er og brætspil, men jeg garanterer, at synet er endnu bedre, hvis det hele er organiseret på en praktisk og æstetisk tilfredsstillende vis.

Bøger
Bøger bliver man i det hele taget aldrig færdig med. Holder du meget af at læse, finder du sandsynligvis også tryghed og glæde ved at have dine bøger stående fremme. Måske du endda har dem liggende rundt omkring i flere forskellige rum og på flere forskellige flader? I så fald er du ikke alene – det støder jeg på i mange hjem.
Jeg vil til enhver tid anbefale dig at samle dem i ét rum og på én reol. Jeg vil også anbefale dig at etablere et system, så du har orden på dem. Igen: Det giver ro. Mange synes, at det er hyggeligt at rydde op i deres bøger. Som altid kan du med fordel arrangere, kategorisere, sortere og organisere.
Arrangér
Find alle bøger i huset, og saml dem på et sted – for nu: gulvet.
Kategorisér
Inddel i genrer, så hver genre har en bunke for sig.


Sortér
Identificér dubletter og bøger, som du aldrig har fået læst og realistisk aldrig får læst. Har du det som de fleste andre, vil du gerne beholde de store værker og romaner, der virkelig har gjort indtryk, eller som du kunne forestille dig at låne ud til en god ven.
Fagbøger med forældet viden er derimod en anden størrelse. Vær ærlig, og mærk efter, om du i virkeligheden har lyst til at holde fast i dem på grund af minderne om en sjov studentertid – og mind dig selv om, at hvis du slipper dem, ja, så får du plads til flere eventyr (og bøger om oprydning).
Organisér
Nu skal du beslutte dig for et system, der passer til dig og din bogreol. Jeg møder forskellige systemer i de hjem, jeg besøger. Du kan sortere efter farve, forfatter eller genre, men mit råd til dig er kun at farvesortere, hvis din bogsamling rummer maks. 50 bøger. Har du rigtig mange bøger, bliver det ganske enkelt for bøvlet at finde dem, hvis de udelukkende er opstillet efter farve – men skønt ser det ud, det må jeg indrømme.
De fleste foretrækker at arrangere deres bøger i genrer – altså kogebøger for sig, krimier for sig osv. Derfra kan du underinddele og sætte i alfabetisk orden, hvis du synes, ligesom du kan vælge – inden for den enkelte genre – at organisere efter farve, hvis du har tilstrækkeligt med bøger.
Stil om muligt de tykke og tunge bøger nederst på reolen. Det giver indtryk af ro og balance.
Selv mangler jeg plads til at opbevare bøger, og jeg har taget konsekvensen og læser det meste online. Jeg har dog stadig brugsbøger såsom kogebøger, ryd-op-bøger og smukke coffee table books, for der er ikke meget, der kan slå følelsen af at krølle sig sammen i et hjørne af sofaen med en rigtig bog af papir mellem hænderne.

Organisering af musik og film
Jeg har i flere år været storforbruger af digitale tjenester til musik. Jeg elsker at kunne have musikken med mig på farten, men jeg ved godt, at det langtfra er alle, der har det som jeg. Alligevel drister jeg mig nu til at anbefale dig at sende dine cd’er videre, hvis du stadig holder fast i dem. De har ganske enkelt helt samme lyd, som når du trykker Play på iTunes.
Det samme gør sig gældende for dvd’er med film, du højst sandsynligt kan finde på diverse streamingtjenester: De skal videre. Hvis du insisterer på at holde fast, så tag discene ud af deres cover, og gem dem i mapper, hvor du indsætter selve discen og den medfølgende booklet. Men tænk lige først en sidste gang over, om den eneste grund til, at du gerne vil beholde dem, er, at de engang har kostet mange penge. Den forklaring hører jeg ofte.
Vinylplader er noget andet end cd’er. Deres lyd kan ikke genskabes på andre medier, og så synes jeg personligt, at de godt kan gøres til et stemningsfyldt element i din indretning, hvis du elsker musik. Også her vælger du det system, der giver bedst mening for dig: alfabetisk rækkefølge efter kunstner, en genreinddeling – eller dine foretrukne plader forrest.
Artiklen er et uddrag fra bogen ‘RYD OP – Få styr på dit hjem og ro i dit liv‘. Bogen er skrevet af Marianne Gammelgaard for Gyldendal.
