Gør rent med natron – sådan gør du!

Natron har et hav af anvendelsesmuligheder. Det er oven i købet billigt, effektivt og godt for miljøet. Se hvad du kan bruge vidunderproduktet til her.

Rengør dit badeværelse

Vi kender allesammen de genstridige pletter på badeværelset, som bare ikke vil gå af!

Drys lidt natronpulver på en fugtig svamp og skrub fliser, badekar, toilet og hvad du ellers synes trænger på dit badeværelse. Til sidst tørrer du af med en våd klud. 

Hvis du har virkelig genstridigt snavs, så lav en blanding der indeholder 1 del natron, 1 del groft salt og 1 del eddike. Lad blandingen sidde en halv time og tør af med den våde klud.

Rengør din ovn

Fastbrændt snavs i ovnen er noget af det sværeste at få af! Drys først natron over hele bunden af ovnen. Herfter sprøjter du vand på, således at det hele er fugtigt. Lad det sidde natten over. Dagen efter kan du tørre det hele af med en våd klud eller svamp. Du vil opdage at din ovn er fuldstændig som ny!

Fjern lugten fra dine sure sko

Vi har alle prøvet at have sure sko. Det er trist, da sidste udvej kan være at smide dem ud. Heldigvis kan natron løse problemet. Drys natron i dine sko, når du ikke skal bruge dem. Lad det være i et døgn.

Når du igen skal bruge skoene, ryster du ganske enkelt bare natronpulveret ud. Du vil nu opdage, at der ikke er en antydning af lugt tilbage! 

Rengør din mikrobølgeovn

Drys natron på en fugtig svamp eller klud. Tør grundigt af med kluden i den beskidte mikrobølgeovn. Til sidst tørrer du efter med en våd og ren klud. Du vil nu opdage, at al lugt, fedt og skidt er forsvundet!

Rens badeforhænget med natron

Er badeforhænget beskidt og ramt af kalk, skal du rengøre det med natron. Natron vil opløse selv de mest genstridige pletter og gøre forhænget helt rent igen. Kom blot lidt natron i en spand med varmt vand og sæbe, og lad det trække i to timer. Herefter skal du komme forhænget i vaskemaskinen og vaske det som anvist. Efterfølgende vil forhænget være som nyt igen.

Fjern lugt efter madlavning med natron

Har du skåret løg, hvidløg eller fisk, vil lugten ofte sætte sig i dine håndflader. Vil du gerne have fjernet lugten, kan du med fordel bruge natron. Kom 3 teske natron i et glas vand og vask hænderne i blandingen.

Natron vil uden problemer fjerne lugten.

Natron kan erstatte bagepulver

Står du netop og mangler bagepulver, kan du faktisk bruge natron i stedet. Det kræver blot at du også har et syredannede middel stående, som for eksempel kakao, appelsin, kærnemælk eller saft fra lime. Syren vil sammen med natron frigive CO2, som vil gøre din dej let og luftig.

Natron gør dit hår blødt

Har du tørt eller kruset hår, kan du med fordel bruge natron når du vasker hår. Bland natron med shampooen, og du vil opleve at få et blødere og renere hår.

Kom natron i fodbadet

Vil du forkæle dig selv med et fodbad, bør du komme natron i. Natronet vil uden videre gøre din hud blød og lækker igen. Du kan nøjes med 2 teskefulde.

Lav den perfekte tomatsovs med natron

Ja, du hørte rigtigt! Natron kan med lethed erstatte sukker i din sovs.

Når du tilsætter natron vil det neutralisere syren i tomaterne og give en rundere smag. Kom lidt i af gang og rør godt i sovsen inden servering.

Hemmeligheden til en luftig æggekage

Ønsker du en luftig æggekage, skal du blot tilsætte lidt natron. Natron vil frigive luft og gøre konsistensen lettere og mere luftig. En knivspids pr. 3 æg du bruger, bør være nok.

Fjern fastbrændte madrester fra dine stegepander

Hvis du har brændt noget på i en pande eller gryde i rustfrit stål, så kan du med fordel prøve at putte en smule opvaskemiddel i panden, drysse ca. 1 spsk natron i og fylde ca. en fjerdedel med vand. Stil herefter panden på komfuret, skru godt op for blusset, og så lad den simre i lidt tid, hvorefter du hælder det hele fra og begynder at skure godt i panden med en svamp.

Metoden kan også bruges til ovnfaste fade, der kan simre lidt i ovnen med blandingen, f.eks. imens du bruger ovnen til noget andet, så du udnytter strømmen bedst muligt.

Hvis der er fastbrændte rester uden på eller under panden, kan du lave en blanding af 3 dele natron og 1 del vand, som du fordeler ud over plamagerne. Vent i 10 minutter, og skrub så godt igennem med en svamp.

Resultatet kommer selvfølgelig an på, hvor fastbrændte resterne er, samt hvor stort et område der er tale om, men det er en effektiv metode til at fjerne enkelte fastbrændte madrester, og det virker både på rustfrit stål og støbejern.

Mest læste artikler