Så meget sæbe skal du bruge for at bekæmpe corona

Hvis du har god håndhygiejne, er der mindre chance for at du bliver smittet med coronavirus. Men hvor sæbe meget skal der egentligt til for at få bugt med virussen? Læs med og få svarene her.

Mange danskere går i øjeblikket rundt med ru og tørre hænder fordi vi alle sammen er meget omhyggelige med vores håndhygiejne. 

Men har du nogensinde tænkt på hvad det egentligt er ved sæbe, der gør sandsynligheden for at blive smittet med en virus mindre? Det får du svaret på her. 

Håndsæbe 

Hvad er håndsæbe?

Håndsæbe består af bittesmå fedtmolekyler, der er kogt med en base af eksempelvis natronlud eller kalilud – denne process kaldes også forsæbning. 

Denne kemiske process er selvfølgelig længere og mere kompleks end beskrevet, men nu har vi grundforståelsen med os. 

Da sæbe består af fedtmolekyler skal vi lige omkring deres opbygning først.

Fedtmolekyle

Fedtmolekylet ligner små haletudser. Hovedet søger mod vand og halen er tiltrukket af vand. 

Uanset hvilken håndsæbe du har fingrene i, om den er lavet af fedt eller olie eller om den er mild eller kraftig, kan den vaske en eventuel virus væk. 

Hvordan bekæmper sæbe virus?

– Der ligger en fedtmembran rundt om virussen som den yderste skal. Fedtmembranen består af en masse ‘nøgler’, som låser kroppens celler op, siger Søren Riis Paludan, professor ved Afdeling for Biomedicin på Aarhus Universitet  til Videnskab.dk.

Fedtmembranen på virussen er arvematerialets beskyttende lag, og gør også at virussen kan trænge ind i vores kroppe og celler og smitte dem med coronavirus, hvilket “nøglerne” på molekylet hjælper til. 

Virupartikel

Viruspartiklens arvemateriale som sidder i midten af partiklen, er beskyttet af den årsag, at arvematerialet er ekstremt sårbart og derfor bliver viruspartiklen ødelagt hvis fedtmembranen går i stykker. 

Hovedet på fedtmolekylerne søger mod vandet og halen på fedtmolekylerne søger mod fedtmembranen der sidder på virussen og på den måde trækkes partiklerne fra hinanden og fedtmembranen på viruspartiklen og eksponerer arvematerialet og partiklen går derfor til grunde. 

Nu kender du svaret på hvordan sæbe kan få bugt med viruspartiklerne og dermed også hvorfor det er så vigtigt at vaske dine hænder grundigt for at sæben kan få ødelagt alle de viruspartikler der måtte sidde på dine hænder. 

For hver gang du rører dig i ansigtet, kan du risikere at viruspatiklerne, finder vej gennem slimhinder som mund, næse eller øjne, hvis du ikke har vasket dine hænder ordentligt. 

Hvor meget sæbe skal du bruge for at bekæmpe en virus?

Sæber kan have forskellige styrke i forhold til ladninger. Det vil sige at nogle sæbemolekyler er mere tiltrukket af vand og fedt og har derfor lettere ved at rive en viruspartikkel fra hinanden.

– Hvis ladningen er stærk, river sæbemolekylerne mere effektivt virussens fedtmembran i stykker. Det er også derfor, du kan få tørre hænder, hvis du vasker hænder i sulfo. Sæbens fedtmolekyler er så ladede, at fedtet trækkes ud af dine hænder,« forklarer Søren Riis Paludan til videnskabsmediet.

Det er ikke helt til at svare på, hvor meget sæbe du skal bruge for at sæben får bugt med virusmolekylernes fedtmembran, det kommer nemlig an på hvilken  hvilken ladning den sæbe du bruger, har. 

Men selvom nogle er kraftigere end andre, er der altså ingen grund til at søge efter et bestemt mærke af håndsæbe der har en stærkere ladningen da alle sæber kan få bugt med viruspartiklerne.

Mest læste artikler