Sådan fjerner du vintersalt fra dine sko og alt muligt andet

Vi alle kender til de hvide skjolder på skoene efter vinteren - og det er bare ikke særlig pænt. Her får du tips til, hvordan du fjerner salt fra dine sko og andre ting.

Salt på vejene er lig grimme skjolder på skoene

Når vejrudsigten varsler om sne og isglatte veje, går der ikke mange timer før saltmaskinerne er tændt op og kørt ud på både fortov og veje. For nu skal der saltes!
Men al den salt har det med at lave grimme hvide skjolder på skoene, og hvis du bevæger dig indenfor med salt på fodtøjet, kan det beskadige dit gulv.

Du får derfor her nogle tips til, hvordan du kommer til bugt med vinter-saltens indtog på skoene, tøjet, bilen og meget mere.

Gulvet

Har dit trægulv lidt den skæbne, at noget salt er indtørret i gulvet, skal du hurtigst muligt få det fjernet – og det er der flere grunde til.

For det første, kan saltkrystaller på gulvet føles som om du går på sandpapir, hvilket ikke er særlig rart. For det andet kan salten beskadige overfladen på gulvet, og når overfladen først er ramt, går salten til de underliggende materialer og ødelægger dem.

Sprøjt varmt vand på området og lad det trænge ned i salten, dernæst tag et tørt håndklæde og tør det op. På denne måde undgår du at skade overfladen på dit gulv.

Bilen

Bilen ser ikke just nyvasket ud, når den har været ude og køre på de saltbelagte veje. Saltpletterne er ikke nydelige, og de fleste bilejere vil sandsynligvis gerne have pletterne væk hurtigst muligt – og det er faktisk slet ikke så svært.

Hvis de kun er enkelte steder bilen er ramt, kan en opvredet klud gøre underværker. Men hvis din bil er blevet meget beskidt, vil det nemmeste være at køre den til bilvask.

Tøjet

Er du så uheldig at dit tøj er ramt af saltpletter, er der ikke så meget at gøre, end at vente til salten er tørret ind. Dernæst kan du roligt børste det væk fra dit tøj med en børste. 

Lædersko

Har du et par fine lædersko, som har fået hvide skjolder, er det bedst hvis du hurtigst muligt får dem renset. Salten kan nemlig skade læderet.

Lav en opløsning af vand og eddike og rens roligt området på skoen. Du skal muligvis gentage et par gange, før skjolderne er helt væk.

Når din sko er renset, har den brug for en masse næring, så læderet ikke tørrer ind. Kom derfor læderfedt på dine sko efter rengøringen.

Ruskindssko

Først er det en god idé at børste det overfladiske salt og snavs væk. Dernæst kan du stille og roligt vaske skoen med sæbevand og skylle efter med vand uden sæbe. For at rense skoen yderligere kan du vælge at skylle den med en mild eddikeopløsning. Nu skal skoene blot tørre og saltskjolderne er væk.

Kilde: Rodalesorganiclife, Politiken

Mest læste artikler