Rengøring af de vanskelige steder i hjemmet

Rengøring i hjemmet er ofte en rutineopgave - lige pånær når det kommer til de mere vanskelige steder. Få tips til, hvordan du rengør tastaturet, stikkontakter, stænkpladen bag komfuret, malede vægge i køkkenet, bradepander og ovnriste, persienner og ikke mindst radiatoren.

Støvsug stikkontakten. Hvis den er blevet fedtet eller meget misfarvet, skal du bruge en hårdt opvredet klud med lidt opvaskemiddel.

Stikkontakter – rengør med opvaskemiddel

Støvsug stikkontakten. Hvis den er blevet fedtet eller meget misfarvet, skal du bruge en hårdt opvredet klud med lidt opvaskemiddel. Kluden skal være fugtig, men ikke afgive vand. Sluk for kontakt eller sikring imens, så du minimerer risikoen for kortslutning og stød. Brug ikke renseprodukter med organiske opløsningsmidler, da det kan nedbryde plasten.

Er stikkontakten meget beskidt

En meget snavset stikkontakt kan du evt. skrue eller vrikke dækslet af (alt efter afbrydertype), så du nemmere kan komme til. Put ikke dækslet i opvaskemaskinen, og brug ikke for varmt vand, da for høj varme kan ødelægge plastikken. Er stikkontakterne blevet gullige, er der ikke meget at gøre. Det skyldes lysets UV-påvirkning. Du kan evt. vælge at skifte dæksler og rammer ud med nye.

Tastaturet – fjern skidt med trykluft

Brug en dåse trykluft, til at løsne skidtet mellem tasterne. Vend tastaturet på hovedet bagefter, så skidtet kan falde ud. Du kan også bruge en støvsuger til at suge det løsnede skidt op.

Sådan vasker du tastaturet

Rens tasterne enten med en meget hårdopvredet klud med opvaskemiddel eller med isopropylalkohol. Isopropylalkohol virker antibakterielt og fordamper hurtigt. Det er derfor velegnet til elektronik, som skal desinficeres, og som er sårbart over for fugt.

5 ting du ikke må rengøre med en køkkenrulle

Logitech har udviklet et tastatur, der kan vaskes i en balje vand med opvaskemiddel. Pris: 349 kroner.

Ekstra grundig rengøring af tastatur

Vil du give tastaturet den store tur, kan du fjerne tasterne, ved at vippe dem forsigtigt løs med en skruetrækker. Rens taster og tastatur med isopropylalkohol på en vatpind, så du kan komme godt ned i alle revner og kroge.

Sørg for, at det hele er helt tørt, inden du tilslutter tastaturet igen. Tag evt. et billede af tastaturet inden du piller tasterne af, så du kan huske hvilke bogstaver der skal sidde hvor, når de skal sættes på igen.

Stænkplade – fjern indtørret fedt med universalmiddel

Oliestænk og stærk varme bag komfuret giver en klistret belægning, som kan være svær at få af. Det bedste er at forebygge og tørre væggen eller stænkpladen af hver gang, du har brugt komfuret. Har fedtet brændt sig fast, kan du i første omgang prøve at vaske den med et universalmiddel eller opvaskemiddel. Tør efter med en fnugfri klud, for at undgå striber.

Stænkplade af glas – sådan gør du

Meget vanskelige stænk på glas fjernes forsigtigt med en glasskraber. Sørg for at bladet er helt uden hakker, så du ikke laver ridser.

Stænkplade af rustfrit stål – sådan gør du

Du kan få specielle renseprodukter til rustfrit stål, der samtidig indeholder plejemiddel. Er pladen meget svær at gøre ren, kan du forsøge med et salmiakprodukt. Husk at lufte godt ud imens. Du kan også polere stænkpladen op med wienerkalk. Fugt en klud med sprit og drys wienerkalk på den. Sørg for at polere i samme retning som de slibespor, der er på pladen i forvejen.

Forebyg snavs på stænkpladen med specialolie

Efter rensning kan du lægge en tynd beskyttende hinde på stænkpladen ved at gnide pladen ind i en såkaldt ”spindelolie”. Den findes ofte under betegnelser som hvid vaselineolie, symaskineolie eller hobbyolie.

Malede vægge – højglans maling er den bedste beskyttelse mod pletter

Frugt- og rødbedesaft og olie er malede vægges uven. Det bedste, du kan gøre, er at male udsatte områder med en maling med høj glans, som har en lukket overflade. Fjern stænk med det samme, inden de når at trænge ind i porerne. Pletter, der er tørret ind, kan du forsøge at fjerne med en grundrens. Lykkes det ikke, er eneste mulighed at genmale væggen.

Bradepander – rens med brun sæbe

Bageplader og ovnriste kan renses med brun sæbe. Gnid pladerne ind i sæben, og stil dem ind i ovnen. Opvarm ovnen til 100 grader, og varm pladerne op til den brune sæbe begynder at boble op. Vask derefter med rent vand.

Læs også: Rengøring af brændeovn – vedligeholdelse af pejs og ildsted

Rens uden brug af ovn

Vil du ikke bruge energi på opvarmning, kan du smøre pladerne ind i brun sæbe og putte dem i en sort plastiksæk, som lukkes til. Lad posen stå et døgn, og skyl derefter bagepladerne rene. Er bagepladerne meget beskidte, kan du blande op til en halv deciliter salmiakspiritus i den brune sæbe. Sørg for god udluftning, når du skyller dem rene dagen efter.

Genialt trick til at holde fugerne rene i badeværelset

Radiator – pust støvet væk med en hårtørrer

Radiatorer kan være svære at rengøre, men mange støvsugere har et langt smalt mundstykke, som er tyndt nok til at komme mellem lamellerne. Du kan også bruge en såkaldt radiatorbørste, som har et langt flexibel skaft, der kan komme ned bag radiatoren og mellem lamellerne. Ejer du ingen af delene, kan du lægge et fugtigt viskestykke under radiatoren og puste støvet ned med en hårtørrer.

Persienner – vask i brusekabine eller badekar

Luk persiennen, og fjern det løse støv med børstestykket til støvsugeren.  Tør eventuelt efter med en fugtig klud. Trænger persiennen til en vask, så skyl den med en håndbruser (dette gælde dog ikke for træpersienner, hvor træet kan slå sig af fugten). Brug der efter en blød svamp og et universalmiddel til at vaske persiennen og skyl grundigt efterfølgende.

Tørring af persienner

Hæng persiennen op og lad den dryppe af på et håndklæde. Når persiennen ikke længere drypper, kan du tørre den med et viskestykke. Du kan også vælge at lade den lufttørre helt, men i så fald bør du spraye med et afspændingsmiddel, så der ikke dannes kalkpletter.

Mest læste artikler