Rent for få midler

Tre produkter til rengøring er ofte nok til at gøre rent i hele hjemmet.

Foto: ColourboxHylden er fyldt til bristepunktet. Ovnrensen står selvfølgelig allerbagerst, og du må flytte både vinduesrens og luftfrisker for at finde frem til den.

I virkeligheden er det overflødigt med så mange specialprodukter. Det er billigere, lige så effektivt og ofte bedre for egen sundhed og miljø, hvis du benytter dig af få basisprodukter. I det daglige er det vigtigst at have midler, der kan fjerne fedt, snavs og kalk.

Fedt og snavs fjernes enten med almindeligt håndopvaskemiddel eller med et universal rengøringsmiddel, og kalk giver op over for citron- eller eddikesyre.

At vaske hænder
Først i 1800-tallet blev man opmærksom på, at hygiejne havde indflydelse på sundheden. Den ungarske læge Ignaz Semmelweis opdagede, at der var langt færre dødsfald, hvis lægerne vaskede hænder, når de gik fra dissektionsgangen til fødestuen. Indtil da troede man, at smitte kun var luftbåret. Sådan virker midlerne
Rengøringsmidler indeholder såkaldte tensider, der opløser fedt og snavs. Fedt er en vigtig del af organismers celler, og derfor kan nogle tensider være skadelige for miljøet. Se efter miljømærkede produkter, som sikrer, at der er sammenhæng mellem nænsomhed og effektivitet.

Citronsyre og eddike er biologisk nedbrydelige. De udgør ikke nogen miljøbelastning, men midlerne ætser, og du skal derfor være forsigtig. Syren går i kemisk forbindelse med kalken og omdanner den til salt og vand.

Mange tror, at det er nødvendigt med klorholdige midler for at dræbe bakterier. Men universalmidlerne er fuldt ud så effektive til at desinficere i den almindelige husholdning. Klor må ikke blandes med sure rengøringsmidler, det danner giftige dampe og er en af de hyppigste årsager til forgiftning i danske hjem.

Daglig rengøring

  • Håndopvaskemiddel til overflader der kun er lidt snavsede. Fx vinduer, spejle og plastoverflader.
  • Universalrengøringsmiddel til mere snavsede overflader. Fx fliser, rustfrit stål og lakerede gulve.
  • Citron- eller eddikesyre til at fjerne kalk fra håndvask, wc-kummer, rustfrit stål og plast, samt til afkalkning af elkedel og kaffemaskine.


Kilde: Miljø og Sundhed

Undtagelserne
Derfor bør man i virkeligheden helt undgå at bruge klorholdige produkter. Skal spækbrættet desinficeres, så vask det i almindeligt håndopvaskemiddel og hæld kogende vand over.

Har man brug for at blege, er det bedre at bruge et middel baseret på brintoverilte eller natriumpercarbonat. Der er enkelte materialer, der ikke tåler universalmidler. Det kan være uglaserede klinker, linoleum, natursten, terrazzo og ludbehandlet træ. Her kan man bruge sæbespåner eller brun sæbe.

Vær forsigtig med at bruge syre på terrazzo, marmor og forkromede overflader. Her er det bedste middel at forebygge. Tør altid overfladerne af, når de er våde, så der ikke dannes kalk. Er der alligevel kommet kalkaflejringer, så prøv at behandle området med en fin skuresvamp.

Mest læste artikler