Sådan rengør du 4 af dine mest brugte køkkenmaskiner

Hvornår rengjorde du egentlig sidst kaffemaskinen, elkedlen, vaffeljernet og mikrobølgeovnen? Sådan her skal det gøres.

Det er vigtigt at holde køkkenet rent og pænt. Det ved alle. Der er dog visse køkken-gadgets, vi bruger særlig meget, som vi lidt for ofte glemmer at holde rene. Det er måske på grund af travlhed, eller måske er det, fordi vi ikke rigtig er klare over, hvordan man egentlig gør. Det vil du ikke længre være efter at have læst disse linier.

1. Gør kaffemaskinen ren

Hvis du ikke regelmæssigt gør kaffemaskine ren, så vil din kaffe komme til at smage sur og bitter. Årsagen til det er, at, når du brygger kaffe, så fæstner kafferesterne sig til filtret, rørene og pakningerne. Heldigvis er det noget af det enkleste i verden at rense en kaffemaskine.

Alt, du behøver at gøre, er at købe noget husholdningseddike. Bland eddike op med vand, half-and-half. Hæld derefter blandingen på kaffekanden og tænd for maskinen. Lad eddikeblanden løbe igennem og kør derefter også tre gange postevand igennem maskinen. Hvis du bruger kaffemaskinen hyppigt, så skal denne procedure gentages hveranden uge.

2. Gør elkedlen ren

Har du kigget ned i elkedlen på det sidste? Hvis nej, så skulle du nok tage og gøre det. Hvis du anvender vandkogeren meget, så er det nok sandsynligt, at du vil opdage, at der er et tykt lag kalkbelægninger i bunden. Heldigvis er der ingen grund til panik.

Eddike er nemlig også en mirakelkur, når det gælder rengøring af vandkogere

Fyld Elkedlen med vand og eddike i et lige forhold, og bring vandet i kog. I løbet af ganske kort tid vil eddiken opløse belægningerne. Lad vandet blive stående i elkogeren et kvarters tid og hæld derefter blandingen ud.

Du kan også bruge citron

Citron kan også fjerne belægninger i elkedlen, og det er også helt enkelt. Læg citronskriver eller hæld citronsaft ned i vandkogeren, hæld vand over og lad det koge op.

Kog efter med postevand ved begge metoder.

3. Gør vaffeljernet rent

Med et vaffeljern kan du lave mange forskellige, udsøgte retter – ikke kun vaffler. Men når det gælder rengøring, så duer det ikke at smide den i opvaskebaljen eller putte den i vaskemaskinen.

Så hvordan gør man vaffeljernet rent? Jo, du laver en rengøringsvaffel.

For at lave en rengøringsvaffel skal du bruge 1 dl. mælk, 2 spsk. salt og en halv dl. hvedemel. Bland det sammen, som du ville gøre med almindelig vaffeldej og bag den i vaffeljernet, som du plejer. Når du fjerner rengøringsvaflen fra vaffeljernet, er den ren igen.

PS. Rengøringsvaflen kan ikke spises.

4. Gør mikrobølgeovnen ren

Lugt fra popcorn og madrester, sådan kommer mikrobølgeovnen hurtigt til at tage sig ud. Nogle gange slår det ikke til med almindelige rengøringsmidler – så er det frem med citronerne.

Fjern først alle løse ting inde i mikrobølgeovnen. Del derefter citronen over i to på midten. Pres citronsaften ned i en skål. Fyld efter med vand og stil skålen ind i mikrobølgeovnen. Lad mikrobølgeovnen kører med fuld effekt i 3-5 minutter. Lad mikrobølgeovnen køle af og tør derefter af med papir. Nu er ovnen ren, og den lugter for en kort stund dejligt friskt af citron.

Mest læste artikler