Sådan gør du din emhætte ren

Det er vigtigt at få sin emhætte renset og gjort ren, hvis ikke du har lyst til, at hele hytten skal lugte af mad. Her får du en guide til, hvordan du renser din emhætte.

Rengøring af emhætte

Det behøver ikke være særlig besværligt, at få din emhætte rengjort. Du skal blot vide om din emhætte er en aftræksemhætte eller en emhætte med kulfilter, da det gør rengøringsprocessen nemmere for dig.

En aftræksemhætte er den type emhætte, der er at finde i de fleste hjem, hvorimod en emhætte med kulfilter på nuværende tidspunkt ikke er lige så populær.

Forskellen mellem de to emhætter

En emhætte med kulfilter suger luften ind, filtrerer den med kulfilteret og puster derefter luften ud i køkkenet igen.

Aftræksemhætten suger luften ind, men her kommer luften ikke tilbage i køkkenet, men bliver ført udenfor via en aftrækskanal.

Emhættens sugeevne

Hvis du kan mærke, at din emhættes sugeevne er blevet svagere, er det muligvis et tegn på, at du skal rense fedtfilteret.

Fedtfilteret i en emhætte opsamler partikler fra madosen og som sætter sig som fedt i filteret. Hvis filteret er dækket til af en masse fedt, suger emhætten ikke på fuld tryk, og dermed er sugeevnen forringet.

Rengøring af emhættens fedtfilter

Først og fremmest skal du finde ud af, hvilket fedtfilter din emhætte har. Din emhætte kan nemlig have et af de tre følgende fedtfiltre:

  1. Fedtfilter af aluminium
  2. Fedtfilter af stål
  3. Fedtfilter af fibermateriale

Fedtfiltre, der er lavet af aluminium og stål kan for det meste godt tåle at komme i opvaskemaskinen. Dog kan fedtfiltreret risikere at blive misfarvet.

Fedtfiltre, som er lavet af fibermateriale er ikke altid beregnet til opvaskemaskinen, da nogle filtre af fibermateriale skal smides ud, når det er fyldt med fedt. Man kan købe filtre af fibermateriale, som kan genbruges 5-6 gange.

Hvordan gør jeg så?

  1. Fjern fedtfiltrene fra din emhætte.
  2. Du kan nu rengøre dine fedtfilte i din opvaskemaskine, hvis de er af aluminium eller stål. Det er en god idé at vaske dem separat fra dine andre ting, da fedtet fra fedtfiltret kan sætte sig på eventuel porcelæn, som kom med i opvaskemaskinen.
  3. Nu skal filteret tørre. Du kan vælge at placere det foran en brændeovn eller en varm radiator.
  4. Din emhætte skal nu tørres grundigt af, både indvendigt og udvendigt. Brug en fugtig klud.
  5. Nu er emhætten klar til at få sat fedtfiltrene på igen.

Hvis du ikke har mulighed for at bruge en opvaskemaskine, skal du blot vaske fedtfiltrene med varmt vand og opvaskemiddel.

Hvis du har fulgt disse trin, vil du nu have en dejlig ren emhætte med en bedre sugeevne.

Kilde: Bolius

Mest læste artikler