Test dig selv: Gør du ordentligt rent i køkkenet?

Her er tjeklisten over vigtige steder, der skal gøres rent i køkkenet - hver uge og måned. Test dine egne rutiner – er din rengøring sat i system? 

Dit køkken kan være en bakteriebombe, hvis der ikke bliver gjort ordentligt rent. Men hvad er vigtigst at gøre rent, og hvor ofte skal du gøre det? 

Test dine egne rutiner med denne liste, der viser hvordan du bedst holder dit køkken rent: 

Hver uge

Gulvet

Det gælder for alle køkkengulvtyper, at de bør vaskes en gang om ugen. Men det behøver ikke at være med varmt vand – faktisk er koldt og lunkent vand ligeså hygiejnisk og mere miljøvenligt. Brug det mildeste rengøringsmiddel, og undgå at overdosere.

Køleskabet

Køleskabet er nemmere at holde ved lige, hvis du hver uge rydder op i det og sørger for, at madvarer ikke glemmes eller bliver for gamle. Hvis der opstår en dårlig lugt, som er svær at komme af med, kan husholdningseddike blive din bedste ven. Vask alle flader af med lige dele vand og hvid eddike tilsat et par dråber opvaskemiddel.

Skraldespanden

Skraldespanden under køkkenbordet kan lugte, selvom posen er tømt, men også her kan eddike hjælpe på mirakuløs vis. Tag et stykke gammelt brød. Væd det med nogle dråber hvid eddike. Læg det i bunden af en ren affaldspose i skabet, og lad det ligge natten over. Nu er den dårlige lugt væk.

Opvaskemaskinen

Opvaskemasikens bundsi og trevlesi skal tømmes jævnligt – det sikrer en god drift af maskinen. Desuden kan det være en god idé at køre et kort program igennem uden service, men med sulfo i stedet for opvaskebrikken.

Ovndøren

Ovndørens brune og brændte fedthinde holdes nede med sulfo og vand. Men et bonustip er at tage en klat tandpasta og knofedt i brug.

Køkkenvasken

Køkkenvasken holdes jævnligt ren med med sulfo og vand, men skurepulver kan også gøre en forskel. Er du ikke meget for at bruge skurepulver til stålvasken i køkkenet, kan du i stedet smøre vasken ind i en god klat tandpasta, som du lader sidde i 10-15 minutter. Gnid efter med en hårdt opvredet klud, skyl vasken med vand og opvaskemiddel, og du har en stålvask, der ser ud som om den er ny.

Hver måned

Ovnen

Ovnen skal helst have en månedlig tur – afhængig af, hvor godt du holder den til daglig. Ovne med almindelig glat emalje samt emalje-ovnplader skal have en omgang brun sæbe, hvis fastbrændt snavs skal fjernes.

Brug den type brun sæbe, der er fast som salve, og smør et godt lag på emalje-overfladerne. Sæt ovnen på 100 grader og sluk, så snart sæben begynder at boble op. Vask overfladerne med vand, når de er kølet ned.


Læg bageristen i opvaskemaskinen, eller læg den i blød i opvaskevand. Smør evt. risten ind i brun sæbe og pak den ind i husholdningsfilm i 30 minutter. Brug en stålsvamp eller en skuresvamp til genstridigt og fastbrændt snavs.

Opvaskemaskinen

Opvaskemaskinens varmelegeme kalker let til, afhængigt af kalkmængden i vandet. Derfor er det en god idé at afkalke den en gang i måneden med et specielt middel. En metode, der også kan tage noget af kalken, er at køre maskinerne på højeste temperatur en gang imellem. Varmen vil sprænge noget af kalken væk.

Køleskabet

Køleskabets kolde indre har masser af gemmesteder for bakterier. Derfor skal du gøre det rent, så snart du opdager madrester, jord el. lign. i skabet – og en rutine med rengøring hver 2. måned vil hjælpe dig med at undgå fordærvet mad og maveonder. Vask skabet med en klud vredet op i sæbevand, og tør efter med lunkent vand. 


Vær omhyggelig med at rengøre bagvæggen og især afløbshullet. Brug vatpinde dyppet i sæbevand til alt skidt er væk. Flere gange om året skal du også tømme afløbsbakken bag på skabet. Her kan der sidde meget skidt. Vask alle hylder, skuffer og lign. grundigt i sæbevand.

Kilder: Inge Norus, Rengøring – så kan I lære det, Forbrugerrådet/Tænk m.fl.

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler