Test: Hvilken håndstøvsuger er bedst?

En håndstøvsuger er praktisk at have ved hånden, når du er i køkkenet. En håndstøvsuger kan ikke klare de egentlige rengøringsopgaver, men den kan lynhurtigt fjerne spildt mel og lign., som ellers risikerer at blive trådt godt fast i køkkengulvet, så det efterfølgende bliver meget svært at få af. Vi har testet seks håndstøvsugere, og blev lidt overraskede over resultatet.

Enkle maskiner der er hurtige at tømme

En håndstøvsuger skal være nem og hurtig at tømme, hvis den pludselig er fyldt. Håndstøvsugerne er derfor også ganske enkle maskiner med få knapper, der er lige til at gå til, og det lever samtlige håndstøvsugere i testen op til. Men nogle er sværere at tømme end andre.

Overraskende vinder

Generelt er rækkevidden for suget ganske lille, men den varierer dog alligevel noget fra maskine til maskine. Vi testede støvsugerne på mel, sukker og ris, og vores favorit var overraskende nok den på papiret svageste maskine. Den sugede ikke mærkbart mindre end de andre, men virkede rigtig godt på alle “spildte” madvarer. Den var nem at betjene, lå godt i hånden og var let.

Vores test-ekspert

Ilse Dige Bach har cateringfirmaet, “Mad fra hjertet”, i Herlev. Hun er “mor-lært” og har taget uddannelse i Ernæring og Sundhed med cateringledelse som speciale, så regler omkring egenkontrol og hygiejne kender hun alt til.

Karakterskalaen

1: Skuffende
2: Tilfredsstillende
3: God
4: Meget god
5: Suveræn

Foto: Black and DeckerBlack & Decker PV9625N-QW – God støvsuger 

Pris: 799 kr.
Batteri: 9,6 V
Vægt: 1,5 kg
Karakter: 4

Tømning: Den er utrolig nem at tømme. Du skal bare åbne en klap på siden og ryste maskinen let over skraldespanden.

Ergonomi: Er ok, men håndtaget er bredt til mindre hænder. Har en fin balance, så den ikke føles så tung.

Vurdering: Det er smart, at støvsugeren kan klappes sammen, og at mundstykket fungerer i forskellige vinkler og oven i købet kan forlænges, så den kan komme ind under ting. Den er også udstyret med en lille børste på mundstykket. En rigtig god støvsuger.

Foto: HooverHoover Click SC 96 DWR4 – Klassisk maskine

Pris: 699 kr.
Batteri: 9,6 V
Vægt: 1,1 kg
Karakter: 4

Tømning: Meget fiks og kan klares med én hånd. Du trækker simpelthen i en lille bøjle, der er integreret i håndtaget, og så åbner maskinen.

Ergonomi: Den ligger godt i hånden og føles dejlig let. Er også egnet til mindre hænder.

Vurdering: En rigtig god håndstøvsuger, der er enkel at bruge i en håndevending. Den mangler lige det sidste i sugestyrke til at få topkarakter. Den meget nemme tømning er klart et stort plus, og så er tilbehør som langt mundstykke og en lille børste fikst integreret i maskinen.

Foto: DysonDyson DC34 Animal – Et kraftværk

Pris: 2.199 kr.
Batteri: 22,2 V
Vægt: 1,5 kg
Karakter: 3

Tømning: Utrolig nemt.

Ergonomi: Har egentlig en god balance, men virker stor. Håndtaget er bredt til mindre hænder.

Vurdering: Suger næsten som en rigtig støvsuger og klarer fine ting som mel og krydderier til topkarakter. Men da der blev spildt riskorn, blev de skubbet rundt mere end suget ind. Til den hurtige støvsugning under madlavning er den ikke det rigtige valg, men her er saft og kraft og god kvalitet. Har et bredt mundstykke og et ekstra mundstykke til fx at komme ned mellem hynder.

Foto: NilfiskNilfisk HANDY – Kraftig og billig

Pris: 510 kr.
Batteri: 12 V
Vægt: 1,2 kg
Karakter: 3

Tømning: Den er nem at åbne, men filteret, (som består af to dele), skal også ud, og det er ret besværligt, når der er travlt i køkkenet, og tømningen helst skal gå hurtigt.

Ergonomi: Har meget dårlig balance og føles dobbelt så tung, som den egentlig er.

Vurdering: Støvsugeren suger godt og effektivt, og er egentlig simpel at bruge, men den virker meget tung trods den ellers lave vægt. Er klart en støvsuger til en med gode kræfter i hånden. Har du det, så får du til gengæld en kraftig og billig støvsuger. (Nilfisk lancerer nye håndstøvsugere her i september).

Foto: Black & DeckerBlack & Decker DV7210N-QW – Let og elegant – TESTVINDER

Pris: 599 kr.
Batteri: 7,2 V
Vægt: 1,1 kg
Karakter: 5

Tømning: Mundstykket skal tages af, men er ret nemt at sætte på igen, når man har prøvet et par gange. Ikke den nemmeste, men godkendt.

Ergonomi: Ligger utroligt godt i hånden – også i en lille hånd. Den føles dejligt let, og har en god balance, der gør den til en fornøjelse at arbejde med.

Vurdering: Trods testens mindste batteri, så er her vores favorit. Den ligger godt i hånden, er ligetil at bruge og utrolig simpel. Lige sådan en støvsuger, der er brug for i et travlt køkken, hvor der handles og spildes. Og prisen er fin. Testvinder!

Bosch BKS4 – Passer til værkstedet

Pris: 499 kr.
Batteri: 14,4 V
Vægt: 1,1 kg
Karakter: 3

Tømning: Klart testens sværeste at tømme. Filteret skal ud og sættes på plads igen, og det er for besværligt i køkkenet. Der kræves også en hånd af en vis størrelse for at åbne den.

Ergonomi: Håndtaget er behageligt og rart at holde på.

Vurdering: Suger ret godt, er dejlig simpel, men er for svær at tømme til, den kan score topkarakter. Passer bedre i et hobbyværksted end i et køkken, hvor det skal gå stærkt. Et stort plus er dog, at den kan tage væske, som testens eneste, og så er den også den billigste.

Personlighedstest – gratis online-test af din personlighedstype

Mest læste artikler