RENGØRINGSGUIDE: Nem og effektiv pletrens

RENGØRINGSGUIDE: Nem og effektiv pletrens

pletrensPletter på.

Pletter af.

Nu ved jeg ikke om det bare er mig, der er lidt kluntet, eller om du også kender til situationen, hvor man lige kommer til at spilde.

Det gik lige lidt hurtigt, og i farten får man spildt.

Og lavet en grim plet!

Det kan være en plet på yndlings blusen, en plet på yndlings sofaen, en plet på yndlings tæppet og i det hele taget en plet et sted, hvor den virkelig ikke pynter.

Pletter kan være genstridige, men pletter kan også være lige til at rense af.

Og jeg vil gerne dele mine bedste pletrensetips med dig.

Tre ting du skal vide om pletrens:

1. Jo før du renser pletten væk, jo bedre er chancen for en succesfuld pletrens.
2. Når du renser en plet væk, er det ekstremt vigtigt, at du bruger det rigtige rensemiddel.
3. Rens altid en plet væk ved at starte fra plettens yderkant og bevæg dig ind mod midten.

Afhængig af hvilken plet du skal rense væk, skal du vælge det mest oplagte og effektive rensemiddel. Og det er så her, at det kan blive lidt mere vanskeligt, for det er muligvis ikke lige en paratviden, der er brugt plads på at lagre.

Derfor vil jeg fortælle dig hvilke rensemidler, du skal bruge til, at rense de 5 typiske pletter væk med:

Pletter af Blod:

Friske pletter af blod kan fjernes med koldt vand. Skyl grundigt med koldt vand og skrub evt. med en blød børste eller en svamp. Du må til gengæld aldrig bruge varmt vand på en plet af blod, da varmen kan få blodet til at danne komplekser, som er meget svært opløselige.

En gammel plet af blod er mere genstridig, og kan opløses med oxalsyre i en 10 % opløsning. Denne opløsning kan i nogen tilfælde blege kulørt tekstil, og du skal derfor lige være ekstra opmærksom på, om materialet tåler rensemidlet. Lav evt. en test på et ”usynligt” sted.

Rødvin:

Start altid med at fjerne så meget rødvin som muligt ved at duppe med en tør og ren klud på pletten. Drys efterfølgende kartoffelmel på pletten af rødvin, og lad det så gerne trække, indtil det er helt tørret ind. Støvsug da kartoffelmel væk. Hvis der stadig er skjolder og pletter tilbage, kan resten renses væk med glycerin. Smør pletten ind i glycerin og lad det trække i cirka 10 timer. Og slut af med at pletrense med en ren klud med lidt lunkent vand på.

Tusch:

Til at rense pletter af tusch, skal du bruge helt almindeligt sprit. Dup det ganske forsigtigt på pletten, og lad det opløse pletten og dup efterfølgende med en tør og ren klud for at suge det opløste snavs op.

Ketchup/Tomat:

Fjern straks al løs smuds med en fugtig klud. Påfør klart håndopvaskemiddel på pletten og lad det trække 2-3 timer. Sørg for at pletten ikke tørrer ud. Pletrens og dup til sidst med en ren klud med lunkent vand på.


#Bonusinfo: Lav altid en lille test på et usynligt sted, for at se om overfladen tåler det rensemiddel, du har valgt.

Jeg håber, at min pletrenseguide vil hjælpe dig med, nemt og effektivt at rense genstridige pletter væk fra de materialer, som du værner om, og gerne vil holde pæne og rene.

Hav en skøn dag.

Kærlig hilsen
Rengøringsekspert, Louise Grønhøj, www.basicclean.dk

 

 

Mest læste artikler