8 fejl du garanteret laver når du vasker tøj

Vi har samlet 8 fejl som alt for mange begår, når de vasker tøj. Find ud af om du er en af dem, eller om du allerede har helt styr på tøjvasken. 

Fejl 1: Du bruger for meget vaskemiddel

Bruger du for meget vaskemiddel når du vasker tøj risikerer du, at dit tøj ikke bliver ordenligt rent. Det skyldes, at det overskydende sæbeskum tiltrækker snavs fra tøjet, som kan sætte sig fast i dit tøj og føre til opbygning af bakterier.

Fejl 2: Du vasker tøj der er mærket med må-ikke-vaskes symbolet

Det er generelt vigtigt at holde sig til de vaskeanvisninger der er angivet på mærket i tøjet. Det kan dog være forvirrende når meget af det tøj, der ifølge mærket ikke må vaskes, alligevel kan tåle at blive håndvasket og lufttørret. Tekstiler som hør og de fleste typer af silke kan godt tåle at blive håndvasket, men du bør holde dig til vaskeanvisningerne når du vasker tøj i læder, ruskind, silke, tøj med udsmykning samt strukturerede stykker tøj såsom blazere.

Fejl 3: Du glemmer at lyne lynlåsen helt op

De små metaltænder i lynlåsen kan rive hul i delikate tekstiler som vaskes i samme vask. Sørg derfor altid for at lyne lynlåsen helt op på dine jeans, inden du smider dem i vaskemaskinen.

Fejl 4: Du vasker skjorter med knapperne knappet

Det kan umiddelbart virke som en god idé at knappe alle knapperne på skjorten inden den vaskes. Dog risikerer du at overbelaste knapperne samt knappehullerne, hvilket kan resulterer i, at knapperne hurtigere falder af. Brug derfor lidt tid på at knappe alle knapper op, inden du smider den i vaskemaskinen.

Fejl 5: Du bruger for meget blegemiddel

Blegemiddel kan være effektivt, når du skal slippe af med sved eller blodpletter på dit tøj. Ønsker du en mere naturlig løsning kan du smide de plettede strømper, t-shirts og undertøj i en stor gryde med vand. Tilsæt et par skiver citron og lad det koge nogle få minutter.

Fejl 6: Du har ikke stabiliseret din vaskemaskine

Hvis din vaskemaskine ikke er stabiliseret risikerer du, at vibrationerne kan ødelægge dit gulv samt ryste vigtige komponenter løse i maskinen. Placér et vaterpas på toppen af din maskine og justér benene til at din vaskemaskine er stabiliseret. Hjælper dette ikke, kan du prøve at sætte maskinen på en vibrationsmåtte eller sætte vibrationsdæmpere under hvert ben. Dette vil hjælpe til, at vaskemaskinen står fast på gulvet.

Fejl 7: Du giver din tørretumbler en pause mellem hver vask

Lader du også din tørretumbler hvile, inden du sætter den næste vask i gang med at tørre? Faktisk er det mere effektivt at lade maskinen kører direkte videre, da du på den måde kan udnytte varmen fra forrige vask og spare på energiforbruget.

Fejl 8: Du får ikke gjort din tørretumbler rent

I virkeligheden bør du rengøre fnugfilteret efter hver tørring. Fnug kan samle sig og spærre for tørretumblerens tørringskanal og dermed udgøre brandfare. Derudover nedsætter det maskinens tørreevne, og den vil derfor bruge mere energi. Et tegn på at tørringskanalen er spærret er, at det tager mere end en time at tørre en vask.

Kilde: Realsimple.com

Mest læste artikler