Bliver tøj rent ved 30 grader?

Det er moderne at vaske ved lavere temperaturer, men kan alt bare smides i en 30-graders-vask? Vi guider dig her.

tøj proppes i vaskemaskinen

De tider er heldigvis forbi, hvor meget tøj fik en god gang kogevask, så der i hvert fald ikke var skyggen af skidt tilbage.

Vask ved høje temperaturer slider mere på tøjet, og så udleder det også mere CO², end hvis du vasker ved lavere temperaturer. Ifølge kampagnen “I prefer 30°”, som vaskemiddelindustrien står bag, vil en gennemsnitlig sænkning af vasketemperaturen på 3° – alene i Danmark – svare til en eliminering af CO²-udledningen fra mere end 11.000 biler. 

Meget tøj kan sagtens vaskes ved 30° – noget endda ved temperaturer på bare 15-20°. Både vaskemaskiner og vaskemidler har nemlig gennemgået en udvikling, der gør, at tøjet i dag bliver rent og friskt ved lavere temperaturer. Det er dog stadig ikke alt vasketøj, der kan smides i en 30-graders vask.

Har ungerne fx været syge med opkast, eller er der tale om viskestykker og karklude, er der ingen vej uden om en vask på 60°.

Generelt gælder det om at bruge sin sunde fornuft, men illustrationen her nedenunder kan pege dig i retning af den bedste temperatur:

Vaskeanvisning
Illustration: iForm

Vasketips

  • Rådene i grafen forudsætter, at du vasker på et almindeligt vaskeprogram til bomuldstøj. Du bør vaske med et standard vaskepulver eller et koncentreret vaskepulver til hvidt tøj.
  • Foretrækker du vaskepulver til kulørt tøj, skal du vaske ved højere temperaturer.
  • Vasker du på et fælles- eller møntvaskeri, bør du ikke vaske ved lavere temperaturer end 30 ̊, og det tøj, du ville vaske på 30 ̊ derhjemme, skal måske have 40 ̊ i stedet. Brug et standardvaskepulver eller et koncentreret vaskepulver.

Artiklen stammer fra I FORM nr. 11/2022 og er skrevet af Anne-Cathrine Stærke.

Mest læste artikler