Kan det virkelig passe, at vasketøjet dufter bedre efter lufttørring udendørs?

Vi kan hurtigt blive enige om, at den herlige duft af udendørs lufttørret tøj er fantastisk, og at vi bare MÅ tage det op til næsen for at indsnuse den friskhed, der har sat sig i tøjet. Men kan det virkelig passe, at tøjet dufter bedre efter lufttørring udendørs fremfor hvis det er tørret indenfor?

Vores lugtesans fejler ikke noget – der er faktisk noget i luften, der giver tøjet den helt specielle duft.

Vi har samlet 5 forklaringer på, hvorfor lufttørret tøj får den friske duft.

1. Tøjet opfanger partikler fra luften

Den første forklaring er, at vasketøjet opfanger de partikler, der hvirvler rundt i luften. Disse luftbårne partikler kan være alt fra pollen og skimmelsvamp til støv.

Partiklerne varierer i velduft, hvorfor det efter duften at bedømme ikke er lige meget, hvor du hænger dit vasketøj til tørre.

Særligt nåletræer kan have en positiv effekt for dit vasketøj. De udsender nemlig velduftende molekyler – de såkaldte ’terpener’, som dufter frisk.

2. UV-stråler kan eliminere dårlig lugt

En anden forklaring på den herlige duft i tøjet er, at UV-strålerne steriliserer tøjet. Solens stråler er på den måde med til at fjerne de dårlige lugte i tøjet fra blandt andre svamp og skimmel.

Dog er der lidt uenighed om UV-strålerne er intense nok til at sterilisere tøjet. Dertil kan det fremhæves, at vasketøj, der hænger til tørre i skyggen, dufter lige så rent, som det, der hænger i sollys.

3. En duft af ozon

Duften i vasketøj ligger tæt op af duften af ozon. Trods dette er det ikke ozon i sig selv, der giver vasketøjet duften. Det er derimod en reaktion mellem ozon i luften og rester af vaskepulver i tøjet, som frembringer den rene, friske duft i dit tøj.

Forklaringen er, at der udskilles nedbrydningsprodukter i form af stofferne ‘acrolein’ og beslægtede stoffer som ‘methylvinylketon’ og ‘methacrolein’, der alle har en duft, der minder om ozon.

Men også ozon-teorien er diskuteret. Ozon har nemlig en begrænset levetid i overflader såsom tøj, hvor det højst kan sidde 10 minutter. Den velkendte timelange duft i tøjet udfordre på denne måde teorien om reaktionen med ozon.

4. Duften af frisk luft

En anden videnskabelig forklaring på velduftende udendørstørret vasketøj er, at luften naturligt indeholder de velduftende kemiske forbindelser ’PAN’ og ’PNN’, som afgiver en duft, der minder om nyvasket lufttørret tøj.

5. En fordampningsproces, der dufter

Den femte og sidste forklaring på vasketøjets duft kan skyldes en fordampningsproces, når vandet fordamper fra overfladen af artiklernes fibre.

I løbet af fordampningen dannes kemiske processer, der får tøjet til at dufte skønt.

Fordampningsprocessen kan kun frembringe duften i tøjet udendørs med hjælp fra vind og sollys, fordi det speeder fordampningsprocessen op og forstærker nedbrydningsmekanismen.

Mest læste artikler