Derfor skal du vaske dit nye tøj, inden du tager det på

Du tænker måske, at dit helt nye tøj er lige til at tage på, men lad endelig være med det. Du vil blive overrasket over at finde ud af, hvor giftigt dit nye tøj egentlig kan være…

Hvorfor skal jeg vaske mit helt nye tøj?

Dit nye tøj ser rent ud, så hvorfor ikke bare tage det på? Svaret er, at meget nyt tøj indeholder kemiske stoffer, der kan påvirke dit immunforsvar, hvilket giver allergiske reaktioner, udslæt og kløe.

Det er derfor vigtigt, at du vasker dit nye tøj, inden at du tager det på.

Derfor er der kemiske stoffer i nyt tøj

En undersøgelse foretaget af Miljøstyrelsen viser, at nyt tøj indeholder spor af formaldehyd, optisk hvidt, farvestoffer, sprøjtemidler og andre kemiske stoffer, men hvad laver disse stoffer i nyt tøj?

De kemiske stoffer benyttes blandt andet af fabrikanter til at farve og afblege tøjet. Derudover behandles tøjet med forskellige sprøjtemidler, inden det skal transporteres på tværs af landegrænser, for at blandt andet at undgå at der går svamp i det.

Over 1 kilo kemiske stoffer brugt til ét stykke tøj

I en rapport udført af FORCE Technology for Miljøstyrelsen, kortlægges det totale kemikalieforbrug for en miljømærket og en ikke-miljømærket T-shirt.

Undersøgelsen er udført af det svenske Swerea, hvor der skelnes mellem “i bedste tilfælde” og ”i værste tilfælde” af indhold af kemikalier. Resultaterne ses nedenfor: 

 

Miljømærket T-shirt (“bedste tilfælde”): ca. 500 gram
Ikke-miljømærket T-shirt (”bedste tilfælde”):

ca. 655 gram, heraf 150 gram kunstgødning og 5 gram pesticider 

Ikke-miljømærket T-shirt (“værste tilfælde”): ca. 1040 gram 

 

Gå efter miljømærket tøj

Som tallene ovenfor vidner om, bruges der over dobbelt så mange kemikalier til at producere en ikke-miljømærket T-shirt, sammenlignet med en miljømærket T-shirt.

Hvis du har tendens til allergi eller vil være på den sikre side, så kan det derfor være en god ide at gå efter miljømærket tøj. 

Dette tøj skal du undgå

Noget tøj indeholder ofte flere skadelige stoffer end andre. Undgå tøj der er mærket som antibakterielt eller lugtfrit. Denne typer tøj er ofte sportstøj, hvor producenten har anvendt biocider for at forhindre bakteriervækst i tøjet.

Undgå derudover overtøj, der er behandlet med flourstoffer. Flourstoffer bruges til at overfladebehandle tøj, specielt regntøj og skitøj, også selvom disse kemiske stoffer både er miljø- og sundhedsskadelig. Kig derfor altid efter om dit overtøj er fri for fluorstoffer.

Læs også Miljøstyrelsens infoark om forskellige kemikalier i tøj her. 

Mest læste artikler