Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

Spar på tøjvasken

Når du har haft tøjet på én enkelt gang, er du sikkert tilbøjelig til at smide det til vask, men hvis tøjet hverken er ildelugtende eller plettet, behøver du faktisk ikke vaske det. 

Ifølge Ann-Alicia Thunbo Ilskov, som har skiftet husmoderen.dk og tidligere har været kongelig husholderske, så er vi blevet for hysteriske med vores tøjvask: 

“Vi vasker vores tøj alt for ofte. Hvis der bare kommer den mindste plet, eller vi har haft trøjen på en gang eller to, smider vi den til vask, og det slider enormt meget på tøjet og miljøet,” siger hun.

Luft tøjet

Ifølge Ann-Alicia Thunbo Ilskov vasker vi tøjet for meget, selvom vi faktisk ikke behøver det. De fleste lever et relativt stillesiddende liv på kontor og i bilen, og det bliver tøjet ikke beskidt af som sådan. Er der pletter på eller lugter tøjet, så skal det selvfølgelig vaskes, men ellers er det ofte nok blot at lufte tøjet. 

“Hvis vi så, hvor meget vand en vaskemaskine bruger, hver gang vi vasker, så tror jeg, vi ville tænke os lidt mere om. Det er skræmmende, hvor meget vand vi lukker ud i kloakkerne, fordi blusen har været brugt to gange på arbejde,” siger Ann-Alicia. 

Hjemme hos Ann-Alicia Thunbo Ilskov kører vaskemaskinen kun én gang hver halvanden uge, og hvis der kommer små pletter på tøjet, bliver de fjernet frem for vasket, hvilket slider mindre på tøjet og bevarer farven bedre. 

Gå med tøjet flere gange

Vibeke Riisberg, som er lektor på Designskolen Kolding, lader heller ikke vaskemaskinen køre for ofte, men lufter i stedet tøjet. “Jeg har nogle gange min skjorte på i to dage, og så hænger jeg den ud for at blive luftet og går med den to dage mere,” siger Vibeke Riisberg.

Meget tøj, f.eks. uldtrøjer, har bedre af at blive luftet, men mere “kropsnært” tøj som undertøj må kun bruges én dag ad gangen og skal herefter vaskes ved en høj temperatur for at slå bakterierne ihjel. 

Hvis du går med tøjet i flere dage, er det dog en god idé at skifte mellem f.eks. flere par bukser, så du ikke går med det samme en uge i træk, men hvis tøjet ellers er rent nok, kan du sagtens gå med det flere gange. 

Kilde: Jyllands-Posten

Mest læste artikler