F

Derfor skal du ikke bruge eddike som skyllemiddel

Selvom eddikene er det grønne alternativ til skyllemidlet, er det faktisk i dag helt overflødigt. De fleste vaskemidler kan nemlig det samme, hvis du blot doserer midlet korrekt.

Twitter Print

Skyllemiddel – ja, nej, eller tjah …?

Skyllemidler – med regnbuefarver og glade babyer eller bløde bamser på etiketten som lokkemiddel – er ikke i kridthuset hos miljøorganisationer.

Miljøstyrelsen har anslået, at skyllemiddel i vasketøj kan give 3000 tons skadelig kemi på årsbasis.

Det går især udover vandmiljøet i vores natur.

Skyllemiddel skader vandløb og din hud

Et generelt råd fra miljøstyrelsens side er, at du bør holde dig fra at bruge andet end vaskemiddel i din tøjvask.

Det er slet ikke nødvendigt, og ofte indeholder skyllemiddel både meget parfume, konserveringsstoffer og cationiske tensider. Tensiderne er dem, der sørger for at gøre tøjet ekstra blødt, men selvom tøjet både er blødt og dufter dejligt efter en vask, kan det være skadeligt for både dig og miljøet.

Selvom du landet over stadig kan købe de kulørte flasker, vil måske slet ikke kunne fås om nogle år, for det er en af de stærkeste kemiske sammensætninger, du kan bruge tæt på kroppen, og vi bliver hele tiden klogere på, hvad der er godt for os og vores miljø. Og faktisk valgte IRMA tilbage i 2014 at gå forrest, og sige stop til salget af skyllemidlet.

 

Eddike; alternativet der virker – eller gør det?

Du har sikkert hørt det mere end en håndfuld gange, når du har købt nyt tøj eller når snakken er faldet på et grønnere, og ikke allergifremkaldende alternativ til skyllemidlet i vaskemaskinen.

Men faktisk er der slet ikke hold i det gamle husråd med eddiken. Ikke længere i al fald, for rådet er efterhånden en forældet go-to, fra da man vaskede vasketøjet i hånden og med sæbe og soda.

Fordi eddike er meget flydende, langt mere flydende end skyllemiddel, kan den i nogle vaskemaskiner løbe direkte ned i tromlen og neutralisere vaskevandet. Derved vaskes tøjet dårligere. Så ved at bruge eddike i vasken, risikerer du faktisk at forringe rengøringseffekten.

I dag er eddiken overflødig, fordi de fleste vaskemaskiner og -midler korrigerer for kalk og sørger for at blødgøre vandet, og du smider i sidste ende penge ud af vinduet, og skåner miljøet mindre end, hvad du tror. For da der skal bruges 1-2 dl eddike pr. gang du vasker, giver det meget plastemballage til overs.

Hvad med det bløde, nyvaskede tøj?

Faktisk er det såre simpelt. Hvis du doserer dit vaskemiddel korrekt efter antal kilo i tromlen, og ikke på øjemål, så bliver vandet blødgjort for kalk og derved bliver der færre aflejringer i tøjet. Ryster man sit tøj efter vaske eller tørrer det i tørretumbleren, bliver tøjet blødere end ved traditionel tørring på tørrestativ.

En af de egenskaber skyllemiddel dog har er, at det fjerner statisk elektricitet. Det gør eddike ikke. Så er du nødsaget til at bruge skyllemiddel, brug da kun skyllemiddel der er miljø- og allergimærket – på den måde skåner du både din hud og miljøet.

Twitter Print

Mest læste artikler