Fjern stearin fra tøj og tekstiler – sådan gør du

Stearinlys på tøj er altid en udfordring. Det er den slags, man har strygejern til. Bruger du det på den rigtige, kan strygejernet nemt hjælpe dig med at fjerne stearin og undgå pletter på tøj og tekstiler.

Stearinlys på tøj – bevar roen

Vi elsker vores stearinlys. De giver dejlig hygge og varmed. Desværre sker det dog tit, at der drypper stearin ned på alt fra tøj til gulvtæpper. Hvis dette sker, er det allervigtigste – at bevare roen.

Det vil nemlig som regel være nemt at fjerne stearinen. Det forudsætter dog, at du gør det på den rette måde og bruger de forskellige virkemidler som fryser og strygejern korrekt og i den rigtige rækkefølge.

Lad stearinen tørre ind

Når uheldet er ude, og du opdager, at der er dryppet stearin ned på dugen eller på andre former for tøj og tekstiler, så er det vigtigt, at du lader stearinen tørre helt ind. Du kan for eksempel roligt vente med stearin-bekæmpelsen til dagen efter, du har haft gæster. Sørg under alle omstændigheder for, at der er gået et kvarter til en halv time, inden du går i gang. Stearin skal være helt størknet og afkølet.

Læg stearin-tøjet i fryseren

Er det en stor stearinplet, du skal have fjernet eller vil du bare gerne være helt sikker på succes, så kan det betale sig at putte dugen eller tøjet med stearin ned i en pose og lægge det ind i fryseren nogle timer. Derefter vil det være endnu nemmere at arbejde med tøjet med stearin på.

Bank eller kras stearinen af

Der kan opstå nogle ret nuttede omrids i sådan nogle stearinpletter – men væk skal udyret!

Ofte vil det være nemt at banke den tørre stearin af med et stumpt instrument eller ved at krasse pletten af med en negl. Har det plettede tøj været i fryseren, vil det være endnu lægge at banke stearinen af. Du kan også lægge en frysepose hen over stearinplettet for at speede tørrepocessen.

Desværre vil det i nogle tilfælde ikke være nok til at fjerne alle rester af stearin på tøjet. Det er her, at strygejernet kommer ind som den store frelser.

Læs også: 13 tips til rengøring af badeværelse og køkken

Fjern stearinlys med strygejern

Er der stadig indlejret noget stearin i tøjet, efter du har frosset, kradset og banket, så er det tid til at finde strygejernet frem. Sådan gør du:

  • Læg nogle stykker af køkkenrulle oven på strygebrættet.
  • Læg dit tøj med stearin på oven på køkkenrullestykkerne. Køkkenrullen vil nu fungere som trækpapir (brug evt. kaffefiltre som alternativ til køkkenrullen).
  • Læg derefter endnu et par stykker køkkenruller oven på det område, hvor stearinpletten befinder sig.
  • Find dit strygejern frem og anvend det på en temperatur, som det angrebene tøjestkke kan tåle.
  • Tørstryg tøjet – brug IKKE strygejernets dampfunktion.
  • Sørg for løbende at flytte rundt på køkkenrullen eller bruge nogle nye stykker. Derved undgår du, at urenheder og fedtpletter finder vej tilbage til tøjet.

Læs også: Sådan undgår du striber, når du vasker vinduer

Brug køkkenrulle eller en anden form for trækpapir under strygning af tøj med stearin.

Afsluttende vask af tøj, der har haft stearin på

Er der stadig en misfarvning eller en fedtplet på tøjet, selvom al stearinen er væk, så plejer det at være noget, der vil forsvinde efter en enkel tur i vaskemaskinen.

Vil du gerne gardere dig, så kan du altid smøre lidt vaskemiddel på pletten og lade det trække et stykke tid, inden du lægger tøjet ind i vaskemaskinen på det  program, som vaskeanvisningen anbefaler.

Er misfarvningen ikke forsvundet efter tøjvasken, kan det blive nødvendigt at bruge rense benzin (ekstrationsbenzin) på pletten. Det skal dog gøres med stor forsigtighed med plastikhandsker på hænderne samt enten udendørs eller tæt på et åbent vindue.

Fjerne stearin fra gulvtæppe

Stearin kan også nemt ende på gulvtæppet. Her skal du bruge ca. den samme fremgangsmåde som med stearin på tøj:

  • Bank eller kras først stearinen af.
  • Læg køkkenrulle eller kaffefiltre oven på pletten
  • Brug strygejern på tørprogram på en temperatur som gulvtæppetekstilen kan tåle
  • Stryg henover stearinpletten. Flyt under denne proces jævnligt trækpapiret eller brug nye stykker, så urenheder og fedtpletter ikke vender tilbage til gulvtæpet eller tøjet.

Mest læste artikler