Her er metoden til at vaske sort og hvidt tøj, så farven holder

Oplever du også, at dit sorte tøj bliver trist i farven, og at de hvide bliver misfarvet? Misfarvninger og slitage er et udpræget problem. Læs her, hvordan du bevarer tøjets farve.

Vaskemaskinen er ikke altid din bedste ven. Man kan blive slemt skuffet, når man opdager, at den hvide trøje er blevet grålig i farven, eller de sorte bukser har fået vaskeslitage på lårene. Vaskemaskinens skader er ofte forårsaget af kalk, gammelt snavs eller forkert vandtemperatur.

Gamle vaskemaskiner kan være svære at håndtere, men hvis du har en nyere af slagsen, har vi nogle gode og simple tips, som kan redde farven på dit tøj.

Sådan forbliver dit sorte tøj sort

Den sorte farve er mere sart end du lige tror. Normalt vil man vaske sit mørke tøj uden foranstaltninger, men hvis du vil bevare den kulsorte farve, skal du være varsom og vaske med omhu.

Følg nedenstående tips og undgå vaskeslitage og misfarvninger:

  1. Vask altid dit sorte tøj på vrangen: Hvis du vasker dit tøj på vrangen, vil du skåne den pæne overflade og derved undgå synlig vaskeslitage.

  2. Vask sort tøj i koldt vand: Varmt vand kan have en hård virkning på farver og tekstiler, derfor skal du vaske dit sorte tøj i koldt vand. Det kolde vand vil have en forseglende effekt og vil derved bevare farven.

  3. Drop tørretumbleren: Tørretumbleren kan være fyldt med støvpartikler og restfarver, som kan give tøjet et støvet og kedeligt udseende. Du bør i stedet tørre dit sorte tøj på et almindeligt tørrestativ.

  4. Tør aldrig dit sorte tøj i solen: Solen kan blege og misfarve dit sorte og mørke tøj i løbet af få timer. Skaden er uopretteligt, medmindre du farver tøjet igen.

Vask dit hvide tøj rigtigt

Hvidt tøj er elegant og flot, men har du også problemer med at holde farven efter brug og vask? Den hvide farve er meget sart og tåler ikke meget før farven er ødelagt og fremstår mere gullig eller grålig.

For at bevare den flotte, hvide farve, skal du gøre følgende:

  1. Brug den rette mængde sæbe: Udover at bruge den rigtige sæbe til hvidt tøj, skal du også huske at bruge den rette mængde. For meget sæbe kan ødelægge tekstilet og efterlade sæberester, som får tøjet til at fremstå gulligt. Du kan undgå misfarvningen ved at følge vaskeanvisningen på tøjet og på sæben.

  2. Afblegning er ikke altid en god løsning: En afblegning kan redde dit hvide tøj, men ty ikke til denne metode for ofte. Afblegning er en hård metode, som kan skade tøjet og tekstilet. Faktisk bør du kun bruge afblegning på 100 % bomuld.

    Er uheldet ude og misfarvningen slem, kan du her se, hvordan dit hvide tøj bliver hvidt igen.

  3. Tør tøjet i solen: Som nævnt tidligere, kan solens stråler afblege dit tøj. Så tag endelig tørrestativet med udenfor, hvis du har genstridige pletter eller misfarvninger.

Se videoen nedenfor og hør ekspertens egne råd til en succesfuld tøjvask.

Mest læste artikler